XS
SM
MD
LG

Sudije “guraju” Zvijezdu-09

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije brzo je reagovalo posle sudijske nepravde u Subotici na meču Spartak ŽK – Radnički i privelo sudiju Srđana Obradovića zbog osnovane sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i favorizovao domaći tim. Obradović je oslabio goste iz Niša isključenjem Milana Pavkova i dosuđivanjem dva jedanaesterca za Subotičane, od kojih drugi nije ni postojao.
Po istom receptu i MUP Republike Srpske bi mogao da reaguje na sudijsko favorizovanje Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići u trci za titulom Prve lige Republike Srpske i istorijskim plasmanom u Premijer ligu BiH. Naime, na poslednja dva prvenstvena susreta sudije su “odradile” posao u korist Semberaca i direktno im donele šest bodova kojima su zadržali sedam koraka prednosti u odnosu na najbližeg i jedinog pratioca Rudar Prijedor.
U 26. kolu prvi vođstvu Drine u Zvorniku protiv Zvijezde-09 (1:0) arbitar Slavoljub Gogić iz Istočnog Sarajeva je isključio u 33. minutu igre domaćeg fudbalera Danijela Ćuluma, da bi gosti iz Etno sela Stanišići u 64. minutu (Selmir Mahmutović) postigli drugi, pobedonosni pogodak iz ofsajda što se jasno vidi i na TV snimku. Zanimljivo je da je taj isti sudija Gogić u 24. kolu u Prijedoru isključio čak dvojicu fudbalera zvorničkog prvoligaša u susretu sa drugim pretendentom za titulu, Rudar Prijedorom i to Novicu Markovića u 73. i golmana Jovana Vićića u 78. minutu, prvog kod rezultata 0:1, a drugog kod 1:1. Međutim, “rudari” taj “poklon” nisu znali da iskoriste, pa je ostalo nerešeno.
Minulog vikenda, u 27. kolu u Etno selu Stanišići je gostovao Tekstilac Kort i viđen je sličan scenario. Sudija Jovo Karić iz Trebinja je u 49. minutu dosudio jedanaesterac za domaćina, u najmanju ruku sumnjiv po “sudu” očevidaca. Čak je i sudija u prvom trenutku pokazao domaćem igraču Erminu Huseinbašiću da se pridigne, a onda se “predomislio” i pokazao na “belu tačku”. U drugom poluvremenu oslabio je Dervenćane nakon što je u 76. minutu isključio Sašu Đuričića u utakmici koja još uvek rezultatski nije bila rešena.
Prostora za veliku sumnji i te kako ima jer se izveštaji sa prvoligaških utakmica Republike Srpske nigde javno ne prikazuju i emituju, tako da su sporta javnost i ljubitelji fudbala u srpskom entitetu uskraćeni za najzanimljivije detalje sa prvenstvenih utakmica najvišeg ranga takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske. Sa tim “crnim zastorom” preko ekrana i bez glasa radio reportera Prva liga Republike Srpske postala je poligon za svakojake marifetluke, ali i ljude koji se u haosu najbolje snalaze, odnosno “pecaju” u mutnoj bari. U prvi plan izbijaju arbitri poput Gogića i Karića (ima ih još) u koje apsolutno poverenje ima Sudijska komisija FSRS predvođena predsednikom Lazom Aleksićem iz Brčkog (Područni FS Bijeljina). 
Najbrutalnija sudijska nepravda viđena je u 19. kolu na derbiju na Gradskom stadionu u Prijedoru kada se sastao vodeći tandem Rudar Prijedor – Zvijezda-09. Rezultat je bio 1:1, a Prijedorčanima je u 89. minutu poništen čist pogodak Aleksandra Vojnovića iako se nije radilo o nedozvoljenoj poziciji ofanzivca “rudara”. Ofsajd je mahao sudija Željko Dragojević iz Banjaluke, a uvažio glavni arbitar Miloš Gigović iz Gradiške čime je domaćin oštećen, u derbiju, za pobedu. 
Šta će se dešavati u poslednjih pet prvenstvenih kola teško je predvideti, ali scenario se lako može naslutiti u vremenu kada su javnosti i TV auditorijumu “odsečene” uši i “iskopane” oči, a medijski mrak i netransparentnost, odnosno neoglašavanje najodgovornijih jasno govori da će sve to da prekriju snegovi, ruzmarin i šaš.
S. Basara/Sportski žurnal

Prijave protiv četiri kluba

Pre tri godine predsednik FSRS Mile Kovačević, inače advokat po struci, podneo je u Specijalno tužilaštvo Republike Srpske krivične prijave protiv četiri kluba: Rudar Prijedora, Leotara, Podrinja iz Janje i teslićkog Proletera zbog osnovanje sumnje u nameštanje rezultata i “krojenje” prvenstvene tabele. Sva četiri kluba su fudbalski kažnjena sa oduzimanjem po šest bodova, Podrinje i Proleter su ispali u Drugu ligu Republike Srpske, a Rudar Prijedor postao šampion i preselio se u elitu BiH. Prvenstvo nije bilo registrovano mesec dana posle završetka, a finalni susreti Kupa Rudar Prijedor – Krupa pomereni su za jesen.
Međutim, posle svega niko nikad nije procesuiran niti kažnjen od funkcionera pomenutih klubova, ali ni igrača, sve je ostalo samo na predatoj prijavi.

“Kuhinja” počela još jesenas


U pretposlednjem jesenjem prvenstvenom kolu Zvijezda-09 je pobedila Slaviju u Istočnom Sarajevu (4:3) uz obilatu pomoć sudije Dragana Žarića iz Kotor Varoša koji je poništio čist gol domaćina pri rezultatu 0:1 za goste i prestrogo isključio kapitena Slavije Nemanju Pušaru. Čak je u finišu i izmislio jednaesterac za Semberce koji nije realizovan. Za “objektivno” suđenje je “nagrađen” suspenzijom na šest kola nedelegiranja od strane Sudijske komisije FSRS. 
Tako je “kuhinja” u kojoj sudije pomažu dosuđivanjem penala za Zvijezdu-09, poništavanjem golova rivala i isključivanjem igrača protivnika počela još jesenas, u 15. kolu.

Dragojevic, Gigovic i Smilajnic


Tekstilac Kort 1 : 5 Zvijezda 09
Drina 2 : 2 Slavija
Rudar Prijedor 3 : 0 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 32 25 6 1 81
2 Rudar Prijedor 32 21 8 3 71
3 Drina 32 11 13 8 46
4 Slavija 32 11 12 9 45
5 Tekstilac Kort 32 10 9 13 39
6 Podrinje 32 10 6 16 36