XS
SM
MD
LG

Prijedorčani šminkaju teren

Dobijanje domaćinstva finalne utakmice 25. Kupa Republike Srpske u kojoj će se sastati Krupa i Radnik, u četvrtak 24. maja (17. 30 časova) “nateralo” je ljude u Rudar Prijedoru da što bolje pripreme teren i stadion za svetkovinu koja će biti organizovana i u povodu 90. rođendana kluba.

Zbog toga je ponovo angažovana specijalizovana firma “Alba” iz Zenice da pripremi teren, oporavi ga i u budućnosti “izleči” s obzirom da rezultati analiza trave i sastava zemljišta nisu baš najbolji. To je potvrdio i predstavnik “Albe” iz Zenice Bojan Jevtić koji je istakao:

-Pre pola godine, tačnije u novembru 2017. bio sam na Gradskom stadionu i uzimao sam uzorke trave i zemljišta koje smo slali na analizu u Englesku. Moram da kažem da rezultati nisu baš najbolji jer je u pitanju teren koji ima ekstremno visoku PH vrednost koja iznosi 8, 4. Trava i zemljište koji se sada koriste imaju blagu kiselinu i teren je u takvom stanju u kakvom jeste. Zemljište poseduje višak kalcijuma koji podiže PH vrednost, možda bi trebalo uraditi i analizu vode koja bi mogla da utiče na sve ovo. Takođe, situaciju pogoršava magnezijum i željezo u višku, dok Kalija ima u niormalnim vrednostima, ali nije dostupan biljkama iako je jako bitan za stres i kod niskih i kod visokih temperatura.

Niz godina igralište na Gradskom stadionu u Prijedoru nije na visokom nivou, mnogo je problema, a dugo je bio jedan od najgorih u Premijer ligi BiH, ali i Prvoj ligi Republike Srpske. Čak i posle rekonstrukcije koja je obavljena 2014. godine sa namenskim sredstvima UEFA dobijenim putem Fudbalskog saveza BiH.

-Prvo što ćemo uraditi je prozračivanje travnjaka, takozvano čepovanje dubine od osam do deset centimetara jer je teren jako nabijen. Osim toga i profil zemljišta je plitak, bilo bi bolje da je između 15 i 20 centimetara. Čepovanjem će se poboljšaće klima u samom tlu, bakterije koje rade na preradi materije radiće ubrzano, a potom ćemo baciti 250 kilograma trave, višegodišnje livadarke i engleskog ljulja jer je primetno da je sada na igralištu mnogo korova i deteline. U budućnosti bi trebalo da se koriste đubriva sa što manje fosfora. Ovako kiselo zemljište treba da se održava sa određenim tretmanima uree, i zelene galice, samo ne po visokim temperaturama – dodao je Jevtić.

Ima još nekih stvari koje su potrebne da se urade kako bi teren koliko-toliko trebalo da bude adekvatan za igranje.

-Posle ovog bacanja semena bacićemo i kvarcni pesak, potrebno je bar dva puta godišnje, u jesen i na proleće, da se baci po 25 tona da se popravi struktura zemljišta. Dao sam savete ljudima u klubu šta bi se u daljem tretmanu moglo koristiti, kao recimo alge. To bi dobro uticalo na pobošljanje i na travu. Prve rezultate očekujemo posle 20-tak dana, a poboljšanje će biti primetno već nakon sedam-osam dana na travi. Međutim, na ekstremno visoku PH vrednost sve je relativno. Ukoliko ljudi iz kluba prihvate savete koje smo im dali biće sve u redu – istakao je na kraju Bojan Jevtić iz “Alba” Zenice.

“Alba” Zenica održava osam terena u BiH i prema rečima Jevtića kod svih je prisutna visoka PH vrednost.

-Na ovakvom sastavu zemljšita koje je korišteno prilikom rekonstrukcije sa neadekvatnim materijalima su prognoze nezahvalne. Radio sam na osam terena u BiH i kod svih je problem višak kalcijuma zato što se koriste riječni peskovi bogati ovim elementom. Trebalo bi još nekih tretmana da se popravi struktura zemljišta, uz pravilno održavanje za godinu dana mogao bi se napraviti teren da bude uzoran. Za evropsko igralište potrebna je nova rekonstrukcija – kaže Bojan Jevtić.