XS
SM
MD
LG

EL: Zvezda pobijedila sama sebe, finale Stelazura - Lijetuvos

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Stelazure sa 75-64 i tako su ostali bez finala juniorske Evrolige.

Zvezda je ovaj meč morala dobiti a u nekom scenariju i 15 razlike. Meč su dobro otvorili i poveli su sa 9-5 a onda se desio veliki pad. Poprilično loše je trener Đerić pripremio meč. Iako je Stelazura fizički najdominantnija ekipa na turniru pod košem, uporno se tražila igra Zvezde preko unutrašnje linije a trojku skoro da nisu šutnuli. Imala je Stelazura +8 ali se Zvezda vratila. Ipak, prvi period Rimljani dobijaju sa 24-20.

U drugom periodu Zvezda je zaigrala bolje. Uspjeli su da dođu do preokreta i vodstva ali Stelazura uzvraća novom serijom poena i odlaze na +5. Tada su dobre stvari Zvezdi donijeli Lakić i Paunović. Zvezda je preokrenula rezultat u svoju korist. Na poluvremenu je bilo 42-37 za crveno-bele.

Zvezda je sjajno krenula i u trećem periodu i poveli su sa 46-39. Međutim, tu je Zvezda naprosto stala. I dalje nisu šutirali trojke, i dalje su forsirali igru preko unutrašnje linije ali rezultata nije bilo. Sa druge strane, odbrana premekana i dosta otvorenih šuteva dozvolili su Stelazuri. Đerić je veoma sporo reagovao sa tajm autom i čekao je da se gosti vrate i odvoje na veću prednost. Serijom 24-5, gosti su došli do plus devet. U samoj završnici trećeg perioda Zvezda je napravila seriju 5-0 i sa -4 su ušli u poslednji period.

Na početku poslednjeg perioda gosti iz Rima su održavali svoje vodstvo. Ključni momenti desili su se pri rezultatu 66-59 za Stelazuru. Tada je Lakić pogodio pod faulom. Promašio je dodatno slobodno bacanje a onda je uslijedila serija ofanzivnih skokova Zvezde. Imali su pet ofanzivnih skokova u jednom posjedu, ali do poena nisu mogli doći. Mučila se i Stelazura u napadu i nudila se Zvezdi i kasnije ali Zvezda svoje šanse nije iskoristila. U samoj završnici gosti su odigrali mnogo bolje i sigurno su priveli meč kraju.

Zvezda je ovaj susret izgubila prije svega radi potpuno promašene taktike. Umjesto da pokušavaju više u šutu za tri poena, više su forsirali igru preko centara. Stelazura je tu fizički veoma jaka i jedino je Zvezda uspjela skakački da ih namuči ali opet iz tih skokova nisu mogli doći do poena. Bilo je bar pet situacija gdje su igrači bili na otvorenim trojkama ali nisu šutirali jer je očito plan trenera bio drugačiji. Đerić je takođe sa tajm autima sporo reagovao i sve su to momci iz Rima iskoristili i zasluženo su prošli u finale. Treba dodati da je dobra stvar za Zvezdu činjenica da će većina ovih igrača moći igrati i naredne sezone juniorsku Evroligu.

Stelazuru je do pobjede predvodio Konti sa 23 poena dok je Panopio dodao 19 poena od čega čak 15 u drugom poluvremenu. Zvezdu je predvodio Arijan Lakić sa 15 poena i osam skokova dok je Pavićević dodao 14 poena.

Finale između Stelazure i Lijetuvosa na programu je u nedelju od 10h.

Foto: Evroliga