XS
SM
MD
LG

Artis nije mogao sam, Zrinjski na pobjedu od titule

Košarkaši Igokee poraženi su u trećoj utakmici finalne serije prvenstva BiH. Aleksandrovčani su poraženi u Mostaru od Zrinjskog sa 71-65 te je Zrinjski na korak od titule.

Igokea je kriminalno odigrala prvu četvrtinu. Bez volje, energije i ideje, kako u odbrani tako i u napadu. Zrinjski je stalno pokušavao igrati u tranziciji i većinom im je to uspijevalo. Prvi period dobili su sa 24-8. Igokea je otvorila drugi period bolje i prišla je na -9. Međutim, ponovo su stali. Odbrana je bila loša a u napadu su igrali bez ideje. Zrinjski je bolju igru kruniosao sa vodstvom 40-25 na poluvremenu.

U drugom dijelu kao da je novi tim Igokee izašao na parket. Očito je Žarko Milaković kritikovao svoje igrače u poluvremenu, pa su u nastavku igrali sa mnogo više energije i želje. Malo po malo smanjivali su prednost Zrinjskog. Milošević i Gajić su igrali sa mnogo energije a Artis je bio raspucan. Prišla je Igokea na -3 ali Zrinjski poenima u zadnjoj sekundi 3/4, dolazi do pet poena prednosti.

Zrinjski je održavao svoje vodstvo u četvrtom periodu. Međutim, trojkom Gajića Igokea je prišla samo na -2. Tada je suđen faul nad Ramljakom a onda i nesportska Jevtovića i Zrinjski se ponovo odvojio. Imao je Zrinjski i +8 ali se Igokea nije predavala. Vratili su se na -4, ukrali loptu ali Ljubičić je omašio trojku. Da ju je pogodio, Igokea bi prišla na -1 na 15ak sekundi do kraja. Nakon toga Zrinjski je bez problme asačuvao prednost i došao je do pobjede.

Razlog poraza Igokee je očajan pristup u prvom poluvremenu. Ne može se na mahove igrati i očekivati da dođete do brejka u Mostaru. Vruć i jak rival se mogu prebroditi samo maksimalnim zalaganjem svih 40 minuta. To je ono što Igokea nije imala večeras.

Zrinjski je do pobjede predvodio Sven Smajlagić sa 14 poena, osam skokova i šest asistencija dok je Ramljak dodao 13 poena i deset skokova. Igokeu je predvodio Artis sa 26 poena. Iako je primio tri blokade, jedini je zaslužio prolaznu ocjenu večeras. Držao je Igokeu u životu, u završnici kreirao saigračima ali oni nisu mogli otvorene šuteve pogoditi i Igokea je na kraju poražena.

Četvrti meč finalne serije igra se u srijedu u Laktašima.

Foto: ABA liga