XS
SM
MD
LG

Crveni trg: Šukur, Mila, Kafu

Svjetska prvenstva imaju i svoje rekordere, fudbalere i reprezentacije koje će ostatiti zauvijek upisani u istoriji fudbala.

 

Foto: sportskasecanja.com

 

Iako je izbrisan iz istorije turskog fudbala zbog politike, Hakan Šukur će ostati upamćen kao strijelac najbržeg gola na Mundijalima. On je u meču za treće mjesto protiv Južne Koreje 2002. godine, zatresao mrežu protivnika u 11. sekundi, a četiri godine kasnije Alesandro de Piero je postigao najkasniji gol na SP. U polufinalu protiv Njemačke, legenda „Juventusa“ pogodila je u 121. minutu za prolaz u finale. Ime Oleg Salenko teško da će ikada biti pomjereno sa vrha liste igrača koji su dali najviše golova na jednoj utakmici na šampionatu. Rus je 1994. godine  Sjedinjenim Američkim Državama protiv Kameruna postigao čak pet golova. Baš na istoj utakmici Rože Mila je sa 42 godine i 39 dana postao najstariji strijelac na Mundijalima, a titula najmlađeg pripada Peleu sa 17 godina i 239 dana. Brazilac je svoj prvi gol na SP dao protiv Velsa 1958. godine.

Što se tiče najstarijeg i najmlađeg igrača tu su 43 godine i tri dana Farid Mondragon iz Kolumbije (2014. godina) i 17 godina i 41 danom Norman Vajtasajd iz Sjeverne Irske, kada je 1982. godine zaigrao protiv Jugoslavije. Mondragona bi vrlo lako sa tog mjesta u Rusiji mogao skinuti, egipatski golman, Esam el Hadari sa 45 godina.  Najviše utakmica na najvažnijem fudbalskom takmičenju igrao je Lotar Mateus i to 25, dok je Brazilac Kafu učestvovao u tri finala uzastopno (1994, 1998 i 2002. godine).