XS
SM
MD
LG

Da li Gran Kanariju čeka sudbina Igokee ?

Rezultati bi trebali biti osnov svega i na osnovu rezultata ekipe bi trebale ostvarivati plasmane u neka takmičenja. Nažalost, svjedoci smo poslednjih godina da to u košarci nije tako a pogotovo kada je u pitanju najelitnije košarkaško takmičenje u Evropi.

Prije par godina desio se ''slučaj Igokea''. Naime, prema propozicijama na početku sezone, prva dva tima iz rgeularnog dijela sezone iz ABA lige, trebali su igrati Evroligu. Ta dva mjesta su bila već određena za Zvezdu i Partizan. Kada je Igokea šokirala sve i uzela prvo mjesto u regularnom dijelu sezone, nastala je ''igranka''. Na kraju je došlo do toga da Igokea i sa titulom u plej ofu neće igrati Evroligu jer eto ima malu dvoranu.

Zar je bitna veličina dvorane ? Zar nije bitnije ono što se dešava na terenu ? Rezultati moraju biti osnov svega a tada nisu bili. Jedna ''mala'' Igokea pomrsila je planove ''velikima'' pa su je se otarasili na drugi način. Tadašnji kapiten Igokee Milan Dozet jednom je rekao da je Igokea prvi klub zbog kojeg je velika Evroliga mijenjala pravila.

Sada bi se mogao ponoviti scenario Igokee a ''nova Igokea'' mogla bi biti ekipa Gran Kanarije. Ekipa trenera Kazemira je napravila veliko iznenađenje u plej ofu Endesa lige. U četvrttfinalu savladali su Valensiju sa ukupnih 2-1 i prošli u polufinale. Pored toga, bar rezultatski su izborili i Evroligu naredne sezone.

Ali vrlo lako bi mogli ostati bez EL. Razlog ? Prevelika udaljenost jer su Kanarska ostrva bliža Africi nego Evropi. Primjera radi, CSKA avionom bi putovao oko 10 sati do Las Palmasa. Ako se gleda udaljenost od Frankfurta, koji je uzet kao centralni aerodrom u pravilima Evrolige, Kanari su predaleko i samim tim Gran Kanarija ne može da igra. Vjerovatno su se htjeli zaštititi nekog dalekog puta u Vladivostok ili slična mjesta po Rusiji kada su smišljali pravila a na Gran Kanariju pa i Tenerife nisu obratili pažnju.

Šta će na kraju biti vrijeme će pokazati ali neće biti iznenađenje ako Gran Kanarija doživi sudbinu Igokee. Nažalost sve je manje bitan parket i ko kako na menju igra a sve su više bitnije neke druge stvari.
 

Foto: Eurocup