XS
SM
MD
LG

Čelik i Sloboda miljenici FS BiH ?

 Minulih godina, bolje rečeno od ujedinjenja fudbala u “Dejtonskoj zemlji” 23. maja 2002. godine, sportska javnost je mogla da svedoči različitim aršinima, od slučaja do slučaja, po kojima je, uglavnom, sve išlo na štetu klubova iz Republike Srpske. Posebno je banjalučki Borac bio “pokusni kunić” još od utakmica sa Travnikom i “slučaja Midhet Sarajčić”, do sramnog izbacivanja iz lige 2006. prodajom bodova sarajevskog Željezničara gostujućem Žepču na Grbavici.

Konačna odluka Drugostepene (Apelacione) komisije za licenciranje Fudbalskog saveza BiH koja nije izdala “sertifikat” Banjalučanima za takmičenje u Premijer ligi BiH u sezoni 2018/19. izazvala je mnoge kontroverze, a nad Borcem je napravljen presedan, do sada nezabeležen u fudbalu BiH jer su crveno-plavi prvi klub koji je iz takmičenja izbačen zbog uskraćivanja licence, iako su velike probleme poput Borca imali i ostali premijerligaši iz Federacije BiH, među prvima Čelik, Sloboda i GOŠK.

Pre dve godine, kada je remijem (2:2) kod kuće protiv Viteza Borac po treći put napustio premijerligaško društvo banjalučki velikan je javnosti, ali i relevantnim strukturama u Fudbalskom savezu BiH ponudio originalne papire i dokaze po kojima zenički Čelik nije rešio sva dugovanja za licencu jer je imao sporove sa nekoliko bivših igrača. Međutim, interes je bio da se zenički klub mora sačuvati u eliti zbog stadiona “Bilino polje” na kojem je reprezentacija BiH igrala svoje zvanične utakmice. Pobunili su se i navijači “Robijaši”, pretili da neće dozvoliti Zmajevima da igraju u Zenici, pa je Savez ostao i “gluv i nem” na argumentaciju Krajišnika. Poštovali su se takmičarski rezultati po kojima su Zeničani bili ispred Borca i iznad linije koja obeležava opstanak. Pobedio je pravdu i dokaze “viši interes”.

Prošlog leta otišlo se u sasvim drugu krajnost, pa je tuzlanskoj Slobodi “progledano kroz prste” iako na vreme nije uspela da sredi dugovanja, a samim tim ni papirologiju za takmičarsku licencu u sezoni 2017/18. Naime, 22. juna obavljeno je izvlačenje takmičarskih brojeva za minulu sezonu, a Tuzlaka nije bilo u bubnju, njih je zamenila “kuglica” na kojoj je pisalo “klub iks”. Iako su ranije u takmičarskim organima FS BiH tvrdili da se do žreba takmičarskih brojeva i rasporeda utakmica mora sve da zna i bude jasno, minulog juna se odstupilo od te prakse, Sloboda je “kupila vreme”, završila potrebne stvari i ostala premijerligaš uprkos probijanju svih vremenskih rokova.

Da li će Fudbalski klub Borac imati “privilegiju” kao Čelik i Sloboda u minule dve sezone ostaje da se vidi, kao i to da li će biti primenjeni isti aršini poštovanja takmičarskih rezultata jer je Borac u protekloj sezoni na tabeli bio ispred Čelika, koji je uz to bio i ispod linije, pretposlednji. Ključ je u rukama Izvršnog odbora FS BiH koji može da poštuje ono što je viđeno na terenu, ali isto tako i da napravi novi presedan na štetu kluba iz Republike Srpske, tačnije banjalučkog Borca, koji očigledno u “krovnom” Savezu ne uživa status poput Čelika ili Slobode. Da li je greh Borca što dolazi iz srpskog entiteta?

 Evropska fudbalska federacija UEFA osluškuje šta se zbiva u Fudbalskom savezu BiH i čeka stav državnog Saveza. Svaki predlog koji stigne u Nion iz Sarajeva biće prihvaćen jer kuća fudbala iz Niona, to je poznata praksa, se ne meša u unutrašnje stanje, probleme i odluke bilo koje od svojih članica, osim kada “visoka politika” izda nalog da “tako mora da bude”.

To znači da bi UEFA prihvatila bilo koju odluku, valjano argumentovanu i “pokrivenu” činjenicama, Izvršnog odbora FS BiH, tako da je sve do petnaest članova “fudbalske vlade” od kojih je pet iz Republike Srpske i mogu da blokiraju izbacivanje Borca iz elite BiH.

Piše. Slavko Basara / Sportski žurnal


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8