XS
SM
MD
LG

Zašto se gura Čelik

Ceremonija izvlačenja takmičarskih brojeva za premijerligaške klubove u sezoni 2018/19. biće obavljena u sredu, 20. juna u 12 časova u hotelu “Terme” na Ilidži, dan posle sednice Izvršnog odbora. To znači da takmičarski organi Saveza još uvek čekaju konačnu odluku “fudbalske vlade” po pitanju neizdavanja takmičarske licence Fudbalskom klubu Borac iz Banjaluka za premijerligaško takmičenje.

Ipak, na zvaničnoj veb prezentaciji Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine stoji spisak premijerligaša za narednu sezonu koja počinje 21. jula na kojem je i zenički Čelik, koji je rezultstaki, zajedno sa Vitezom, ispao iz elite, što znači da neko u Savezu želi, pošto-poto da ugura Zeničane da ostanu u Premijer ligi BiH. Na tom istom spisku stoji i klub “predstavnik FSRS” jer Odelenje za licenciranje, na prvostepenom postupku, nije izdalo licencu ni novom šampionu Republike Srpske Zvijezdi-09 iz Etno sela Stanišići.

Prema informacijama sa banjalučkog Gradskog stadiona Fudbalski klub Borac će uputiti zvaničnu žalbu Izvršnom odboru FS BiH za zaštitu zakonitosti i držanju istih aršina kao što su bili pre dve godine baš na slučaju Čelika, odnosno prošle u slučaju tuzlanske Slobode. Tokom vikenda žalba Banjalučana biće pravno argumentovana i baziraće se na činjenici da je Borac rezultatski, na terenu, obezbedio opstanak i da je imao mnogo opstrukcije i ometanja u procesu licenciranja. A UEFA i FIFA u prvom redu su, uvek do sada, poštovale isključivo i samo rezultat, odnosno zvanične odluke svih svojih članica.

Pre dve godine Borac je fudbalskoj javnosti u BiH ponudio valjane dokaze potkrepljene i dokumentacijom na kojoj se jasno videlo da Čelik nije ispoštovao svoje bivše članove u procesu licenciranja, ali s obzirom da su Zeničani na terenu obezbedili opstanak zadržani su u eliti. Prošle sezone se otišlo korak dalje, Sloboda je na žrebu takmičarskih brojeva izvučena kao “klub iks (H)” i tek naknadno uvrštena, mimo sve procedure za licenciranje među premijerligaše.

Zato čudi zbog čega neko na zvaničnoj prezentaciji Saveza želi unapred da prejudicira ono što će se dogoditi na Izvršnom odboru zakazanom za 19. jun brutalno čuva Čelik, a izbacuje Borac iz Premijer lige BiH. Da li će baš sve da bude tako, kako piše sajt FS BiH, ostaje da vidimo?! Sve valjane odluke Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH donosi sa dvanaest glasova od ukupno petnaest delegata koliko ih broji ovo telo.

Da li su, guranjem Čelika u Premijer ligu iz koje je rezultatski ispao ponovo neki “viši interes” u koji se najslavniji klub Republike Srpske ne uklapa?

Delegati FSRS

Od petnaest članova Izvršnog odbora FS BiH njih petorica su iz Republike Srpske. Prema Statutu “krovnog” Saveza postoji ugrađen “zaštitni mehanizam” za interese fudbala Republike Srpske. Potrebno je da četvorica od petorice srpskih delegata budu protiv i staviće “veto” na bilo koju odluku.

Prema ranijem izjašnjavanju Mile Kovačević (Gradiška), Ranko Vučković (Prijedor), Dragan Kulina (Istočno Sarajevo) i Zlatko Spasojević (Doboj) su istakli da će podržati žalbu Borca, dok je Milorad Sofrenić (Bijeljina), inače potpredsednik FS BiH iz Republike Srpske imao drugačije mišljenje.


Vitez 0 : 0 Radnik
Široki Brijeg 1 : 1 Krupa
Sarajevo 0 : 0 Sloboda
Borac 1 : 1 Zrinjski
Željezničar 3 : 1 Čelik
Mladost 1 : 1 GOŠK
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 22 16 2 4 50
2 Željezničar 22 16 2 4 50
3 Široki Brijeg 22 13 3 6 42
4 Sarajevo 22 12 4 6 40
5 Krupa 22 9 8 5 35
6 Radnik 22 9 5 8 32
7 Mladost 22 7 8 7 29
8 Borac 22 7 5 10 26
9 GOŠK 22 7 3 12 24
10 Sloboda 22 5 6 11 21
11 Čelik 22 4 1 17 13
12 Vitez 22 1 5 16 8