XS
SM
MD
LG

Očekivano: Omladinska liga Republike Srpske u futsalu doživjela fijasko

 

 

Ono što je naš portal najavio još na početku priče zvana Omladinska liga Republike Srpske u futsalu, to je i ostvareno.

Omladinska liga Republike Srpske doživjela je i ove godine potpuni fijasko jer su utakmice ponovo registrovane službenim rezultatom, a na završni turnir se išlo bez odigranog meča. Nije to bilo ni teško pretpostaviti s obzirom na količinu znanja o futsalu pojedinaca u FSRS koji vode računa o ovoj igri. Kao i u svemu ostalom, ništa konkretno se ne može postići preko noći, baš kao što ni oni koji su došli na funkciju u FSRS nikada neće naučiti stvari o futsalu kao što to znaju oni koji su godinama u ovoj igri.

Tako je i sa Omladinskom ligom Republike Srpske za ovu sezonu gdje su, vjerovali ili ne, odigrane samo dvije utakmice. U jednom danu su dva meča odigrali KMF Kotor Varoš i KMF Sokrates, i to je sve od Omladinske lige za Republike Srpske. Primjetan je napredak, nije da nije. Za razliku od prošlih godina kada su igrale dvije ili tri ekipe završnicu sada ih je nešto više, pet. I to su tri ekipe bez borbe stigle do završnice. Da su morali igrati utakmicu, ko zna da li bi bili tu na završnici.

Pokušali su pojedinci iz FSRS, oni koji su zamislili ovu ligu, ucjenama i prijetnjama klubovima da ih natjeraju da igraju ligu, toliko da su čak prijetili i izbacivanjem seniorske ekipe iz takmičenja, ali su dobijali neočekivan odgovor: ''Izbacite nas, jedva to i čekamo''. Klubovima je dosta više svega. Ne žele više da lutaju između stagniranja i nazadovanja futsala u Republici Srpskoj, te žele da digne ruke od svega. Ipak, ljubav prema ovoj igri i druženju, jača je od svih, slobodno se može reći, neogovornost FSRS, pa nekako i dalje ostaju u svemu ovome.

Prijetnje za Kup Republike Srpske, prijetnje za Omladinsku ligu. Sve se svodi na prijetnjama kaznama i izbacivanjem iz takmičenja, a istovremeno pričaju o prosperitetu futsala. A sve se na kraju svodi na ostanak u udobnim foteljama.

Ove godine će se završnica Omladinske futsal ''lige'', obavezno lige pod navodnike, odigrati u Ražljevu. KMF Beli Anđeo je bez borbe izbacio KMF Ugljevik, i na kraju će oni organizovati završnicu. KMF Jahorina je bez borbe izbacila Ljubinje te će i oni na završnicu, a isto je učinio i KMF Čelinac protiv Ljubića. Kao što rekosmo jedino je odigrana utakmica KMF Kotor Varoš- KMF Sokrates, i tu su Kotorvarošani obezbijedili plasman na završnicu.

Da li je rješenje za futsal Republike Srpske to što će ove ekipe skupiti nekoliko dječaka sa ulice i iz nekog fudbalskog kluba i krenuti na jednodnevni izlet u Ražljevo, a već sutra kada se završi taj turnir svako će na svoju stranu i neće imati dodira sa futsalom, čast izuzecima kako pojedincima tako i klubovima? Definitivno da to nije put za prosperitet futsala, ali Savez misli drugačije. 

Na kraju, spomenimo, ako nekoga zanima završnica je 24. juna. Valjda su dobro pogledali datum mislioci, znamo kako je posljednji put prošlo zakazivanje turnira kod Kupa Republike Srpske kojeg su izuzetno popularizovali.


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6