XS
SM
MD
LG

Otac Ivica i ujak Zoran uzori Vladimira Petkovića

 

Goran i Omar Šumar sa Vladimirom Petkovićem

 

Fudbalska reprezentacija Švajcarske je, u prvom kolu Mundijala u Rusiji, napravila odličan rezultat. Odigrali su Švajcarci nerešeno sa favorizovanim Brazilcima 1:1, a sa klupe je ,igrače iz zemlje satova, predvodio Vladimir Petković, rođeni Sarajlija. Tačnije, rođen je na Ilidži 15. avgusta 1963. godine. Fudbalsku karijeru je započeo u loklanom Igmanu, a imao je na koga da se ugleda. Otac Ivica, rođeni Ilidžanac, je bio profesionalni fudbaler i igrao, zanimljivo i za Sarajevo i Željezničar, a majka Nada, rođena u starom sarajevskom naselju Alifakovac, je bila balerina i radila u školi kao učiteljica. Fudbalski gen je povukao i na ujaka Zorana Šumara, nekadašnjeg as-a Famosa iz Hadžića i Zagreba, fudbalskog sudiju, trenera Bečeja.

Vladimirov talenat su rano primetili u Sarajevu, pa su ga još kao kadeta doveli u svoje redove. Igrajući za kadate krčio je put ka seniorskom timu. Bio je član one čuvene ekipe sa Koševa koja je osvojila titulu u sezoni 1984/85. Odigrao je osam utakmica. Tada su u sastavu Sarajeva bili Predrag Pašić, Miloš Đurković, Nihad Milak, Faruk Hadžibegić, Husref Musemić...Trenirao ih je Boško Antić. O tim danima Predrg Pašić kaže:

- Vlado je bio neko koga ste morali i voljeti i poštovati. Nikada me ni jedan igrač nije podsećao na Duška Bajevića kao on. Imao je visinu, stas, držanje.Nikada od njega niste mogli čuti ili doživeti bilo šta ružno. Odličan igrač i sjajan čovek. Možda je ostavio nešto manji trag u Sarajevu, kao igrač, upravo zbog tog svog vaspitanja. Nije imao sportsku drskost i bezobrazluk. Gospodin, a to se vidi i sada kada vodi Švajcarsku. Imao je i tu nesreću da je na mestu centarfora tada blistao Husref Musemić. Izuzetno mi je drago da je napravio odličnu trenesku karijeru. Mislim da je među najboljim stručnjacima fudbalskim sa prostora bivše Jugoslavije,ako ne i najbolji. Posle onih nesrećnih dešavanja na ovim prostorima, videli smo se u Sarajevu i povremeno se čujemo. Pomagao mi je i kad sam vodio Školu fudbala Bubamara za neke igrače. Navijam za njega na ovom šampi onatu, ali i Srbiju i Hrvatsku, kaže nam popularni Paja.

Prisetio se Paja i druženja njegovog oca Boška sa Ivicom Petkoviće, Vladimirovim ocem.

 

Sa porodicom u Sarajevu

 

- Često su znali, na Koševu, da sede jedan pored drugog i da nas prate i komentarišu. Bila su to ona lepa, ali na žalost sada već davna vremena.

Vladimir Petković je inače izuzetno vezan za Sarajevo i svoju porodicu. Otac Ivica i majka Nada žive danas u Hadžićima,a otac mu je svojevremeno bio i trener Radnika iz Hadžića i Igmana. Uveo je tim Radnika u Drugu ligu, one velike Jugoslavije.

- Vlado,ili Dado, kako ga zovemo mi u porodici, priča nam Goran Šumar, sin od Vladimirovog ujaka Božidara, je izuzetno vezan za porodicu. Tri puta godišnje dolazi u Sara jevo, a kada je tu najviše vremena je provodio sa ujakom Zoranom Šumarom i sa mnom. Kada je stric  umro, nedavno, bilo mu je izuzetno teško jer nije mogao doći na sahranu u Istočno Sarajevo. Tog dana su mu počele pripreme reprezentacije za Rusiju, kaže Goran , inače novinar.

Kako nam je rekao Goran, najveći kritičar, ali i fudbalski savetnik Vladimira Petkovića je njegov otac Ivica. Sa njim često razmenjuje mišljenja.

 

Vladimir Petković sa kćerkama Gorana i Omara Šumara

 

- Vlado je inače za Sarajevo debitovao protiv Osijeka 1981. godine,a poslednju je odigrao 1987. godine u Titogradu protiv Buudćnosti. Bilo je to 1987. godine. Završen je meč 1:1, a on je postigao pogodak. Bio je učesnik onog finala Kupa Maršala Tita , Sarajeva protiv Dinama (2:3), ali nije ulazio u igru. Nakon toga je otišao u Švajcarsku. Nastupao je za mnoge klubove ,a između ostalog za Sion, Lozano, Belinconu... Igračku karijeru je završio 1999. godine i posvetio se trenerskoj , kaže nam Goran.

Prvi trenerski posao dobio je u Belinconi,a nakon toga je vodio Lugano, Jang Bojs, Samsunspor, Lacio i od 2014. godine je selektor Švajcarske.

- Nedavno je produžio ugovor sa njima za još dve godine. Ostaje, dakle, selektor do 2020. godine, priča Goran.

 

Roditelji Vladimira Petkovića sa rodbinom iz Beograda Saša I Maja Šumar

 

Sa njim se čuo odmah nakon susreta sa Brazilom, ali kaže da ne pokazuje emocije i ne pada u euforiju. Izuzeteno je miran i staložen i sigurno je da se već okrenuo meču sa Srbijom. A Petkovićeva veza sa Srbijom i Beogradom je izuzetno jaka. O tome Goran kaže:

- U Beogradu nam živi tetka Biljana. To je nastarija sestra mog oca Božidara i Dadine majke Nade. Već 40 godina živi u Beogrdu. U Beogradu je živela i naša najmlađa tetka Ranka. Na žalost ona je preminula i po sopstvenoj želji je sahranje na u Istočnom Sarajevu, a tu joj živi kćerka Ivana Trapara, njen sin Savo je krenuo fudbalskim vodama. Kažu da je jako talentovan. U Beogradu su od 1995. godine. Rekao sam vam već izuzetno je Vladimir vezan za porodicu, za sve nas. Tu je kada god zatreba. Ponosni smo svi na njega i njegove rezultate, zaključio je Goran Šumar.

 

Kćerka Lea sa decom porodice iz Sarajeva

 

Selektor Švajcarske je inače oženjen Ljiljanom Miletić, sada naravno Petković. Ljubav je to iz Sarajeva, tačnije sa Čengić Vile, sarajevskog naselja gde je živela Ljiljana. Imaju dve kćerke Ines i Leu.

Sestra Vladimira Petkovića ,Danijela, se na Ilidži i Hadžićima, a otac im je bio direktor sportske dvorane u Hadžićima, bavila rukometom. Osamdesetih godina prošlog veka, nastupala je i za beogradski Radnički, a danas živi u Francuskoj i rukometni je trener. Selektor je i jedne reprezentacije, jedne francuske regije.

Sestra Danijela sa kćerkama Gorana i Omara Šumara


Srbija 0 : 2 Brazil
Švajcarska 2 : 2 Kostarika
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Brazil 3 2 1 0 7
2 Švajcarska 3 1 2 0 5
3 Srbija 3 1 0 2 3
4 Kostarika 3 0 1 2 1