XS
SM
MD
LG

Borčeva žalba na stolu

Sudbina Fudbalskog kluba Borac za iduću takmičarsku sezonu biće poznata, definitivno, danas posle sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH. Naime, “fudbalska vlada” iz Sarajeva trebalo bi da postupi po žalbi banjalučkog kluba kojem je Drugostepena (Apelaciona) komisija za licenciranje “krovnog” Saveza uskratila licencu crveno-plavima za sezonu 2018/19. i bukvalno ih, na brutalan način, izbacila iz fudbalske lite “Dejtonske zemlje”.
Ovo je inače presedan u dosadašnjem istorijatu premijerligaškog takmičenja u BiH u kojem se takmiče i klubovi iz Republike Srpske od sezone 2002/03. Nijedan klub do sada nije izbačen iz elitnog ranga zato što nije dobio licencu, iako su u prethodnom periodu mnogi klubovi imali velike finansijske i organizacione probleme. Da li će Borac ostati da posluži kao primer ostalima, ostaje da se vidi?
Odlukom Odelenja za licenciranje Fudbalskog saveza BiH u Premijer ligu BiH je vraćen zenički Čelik koji je na kraju takmičenja bio ispod linije i trebalo je, zajedno sa poslednjeplasiranim Vitezom, kao pretposlednji klub minule sezone, da od jeseni nastupa u Prvoj ligi Federacije BiH. Međutim, ako Izvršni odbor FS BiH ne donese drugačiju odluku u niži rang takmičenja ići će banjalučki klub i to u Prvu ligu Republike Srpske, koji je premijerligaški status izborio na terenu.
Upravo pozivajući se na tu činjenicu Banjalučani su uputili žalbu “fudbalskoj vladi” u Sarajevu, argumentujući i činjenice iz prethodne dve sezone kada se upravo Čeliku i tuzlanskoj Slobodi “gledalo kroz prste” u prethodne dve sezone. Pre dve godine baš je Borac priložio neoborivu dokumentaciju, kada je bio u poziciji Čelika, da Zeničani nisu na vreme rešili licencu, ali klub sa “Bilinog polja” nije kažnjen. Prošle godine obavljen je i žreb takmičarskih brojeva, a umesto imena Slobode žreban je “klub iks”, a kasnije su Tuzlaci uvršteni u raspored i sačuvani u eliti.
Za svaku odluku Izvršnog odbora FS BiH potrebno je dvanaest glasaova od petnaest članova ovog tela, a Republika Srpska ima pet delegata u “fudbalskoj vladi”. Međutim, Fudbalski savez Republike Srpske sa najmanje četiri može da stavi “veto” na odluku Drugostepene komisije za licenciranje i upotrebi statutarnu odredbu po kojoj može da upotrebi “zaštitni mehanizam” i dovede sve u pat poziciju. Da li je to situacija odgovara aktuelnoj vladajućoj strukturi u FS BiH koju čini i FSRS, ostaje da se vidi?
Ranije su se članovi Izvršnog odbora FS BiH Mile Kovačević (Gradiška), Ranko Vučković (Prijedor), Zlatko Spasojević (Doboj) i Dragan Kulina (Istočno Sarajevo) izjasnili da će glasati za žalbu Borca, odnosno biti na strani Banjalučana. Jedino se pozitivno po tom pitanju nije izjasnio potpredsednik FS BiH iz Republike Srpske Bijeljinac Milorad Sofrenić. Ukoliko pomenuti kvartet bude održao ranije datu reč Borac će imati podršku FSRS, a samim tim i dobru poziciju da očuva premijerligaški status jer je uspeo da reši spor sa FK “Džaja” vredan oko 600.000 maraka, ali i sa bivšim trenerom Željkom Vranješom.
Izvlačenje takmičarski brojeva premijerligaških klubova za sezonu 2018/19. zakazano je za sredu, 20. jun, a prema onome što može da se pročita na uvaničnoj internet prezentaciji FS BiH, Savez je “otpisao” Borac, a Čelik promovisao u novog-starog premijerligaša. Da li će baš sve da bude tako?

Veselinović otišao, Jakupović stigao

Posle Branka Ojdanića koji je otišao u Crnu Goru još jedan fudbaler napustio je redove Borca, reč je o veznom igraču Mladenu Veselinoviću koji će u novoj sezoni igrati u dresu vicešampiona BiH sarajevskog Željezničara.
Borac je dobio i jedno pojačanje, a reč je o povratniku, vezisti Demiru Jakupoviću, inače prvom strelcu prvoligaškog takmičenja u Republici Srpskoj minule sezone u dresu Rudar Prijedora. Jakupović je u sezoni 2015/16. već bio član crveno-plavih.

FK Borac Banjaluka


Vitez 1 : 2 GOŠK
Borac 2 : 0 Sloboda
Mladost 0 : 3 Čelik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GOŠK 32 13 6 13 45
2 Mladost 32 11 9 12 42
3 Borac 32 10 8 14 38
4 Sloboda 32 9 9 14 36
5 Čelik 32 8 4 20 28
6 Vitez 32 3 6 23 15