XS
SM
MD
LG

Boškovići od Bileće

U ulici Vladimira Gaćinovića u Bileći žive Boškovići, po mnogo čemu specifična i po svemu velika sportska porodica.

Bivši fudbaler Ljupko i Vesna dvoje starije djece Dajanu i Tijanu usmjerili su na odbojku, a najmlađi Vuk je nakon mnogo dobijenih priznanja kao fudbalski golman na kraju odabrao košarku.

Najstarija Dajana u prošloj sezoni je nastupala za poljskog prvoligaša, PTPS Pitu. Pita je zauzela peto mjesto u poljskoj ligi, a jedna od najboljih igračica u timu bila je upravo Dajana. Kao kruna odličnih partija dvadesetčetverogodišnje Bilećanke uslijedio je poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, sa kojom se trenutno nalazi na Mediteranskim igrama u Španiji.

O tri godine mlađoj Tijani, trenutno najboljoj igračici Evrope, ne treba puno trošiti riječi, dovoljno je samo nabrojati dosadašnja priznanja u njenoj karijeri. 

Iako je 8. marta napunila tek 21. godinu, Tijana je u dosadašnjoj karijeri osvojila gomilu priznanja i medalja.

Sa selekcijom Srbije osvojila je Evropsko prvenstvo u juniorskoj (2014) i seniorskoj (2017) konkurenciji. Na oba prvenstva proglašena je najboljom igračicom turnira. Osvojila je drugo mjesto na Svjetskom kupu (2015) u Japanu, a treće na EP (2015) u Holandiji.

Jedan od najvećih uspjeha u reprezentativnoj karijeri joj je srebrena medalja sa OI (2016) u Riju.
Na Svjetskom Gran priju u Kini (2017) osvojila je bronzu i dobila priznanje za najboljeg korektora turnira. 

Proglašena je za najbolju odbojkašicu u Srbiji (2016) od strane OSS, a za najbolju u Evropi za 2017. godinu po izboru CEV-a.

U klupskoj karijeri sa Ezačibašijem je postala prvak svijeta (2016), te ponijela titulu MVP-a završnog turnira. Sa turskim timom ove sezone je osvojila CEV kup i proglašena najboljom igračicom tog takmičenja. 
Na početku seniorske karijere sa ekipom Vizure dva puta (2014. i 2015.) je bila prvak Srbije.

Najmlađi član porodice Bošković, Vuk rođen je 2003. godine. Na početku je krenuo očevim stopama i branio boje Fudbalskog kluba "Hercegovac" iz Bileće, ali usporedno trenirao i košarku. 
Kao golman u Hercegovcu osvojio je mnogo priznanja na turnirima širom regiona. Ipak, sredinom 2016. preostao je trenirati fudbal i opredijelio se za košarku. 

Od početka Vuk se pokazao kao veoma nadaren dječak u igri ispod obručeva. Kao član pionirske selekcije bilećkog Hea 2016. godine postao je pionirski viceprvak Republike Srpske.

Godinu dana kasnije prešao je u redove aleksandrovačke Igokee sa kojom je ove sezone postao pionirski i kadetski prvak Republike Srpske.

Dobre partije najmlađeg člana porodice Bošković primijetili su i u Košarkaškom savezu Srbije, pa se Vuk našao na spisku U-15 reprezentacije Srbije.

Juče je počelo ljeto, čiji početak će Boškovići provesti nastupajući za reprezentacije Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dajana se trenutno nalazi u španskoj Taragoni sa reprezentacijom BiH na Mediteranskim igrama, koje će trajati od 22. juna do 1. jula. 

Tijana je 20. juna sa reprezentacijom Srbije otputovalau Kinu, gdje će od 27. juna do 1. jula igrati na Finalnom turniru prve Lige nacija, dok najmlađi Vuk od 5. do 15. jula ide na pripreme kadetske (U-15) reprezentacije Srbije.

IZVOR: Bileća Sport

Porodica Bošković