XS
SM
MD
LG

Na gostovanju: Predivna Italija vraća stari sjaj Seriji A

 

Foto: instagram ig-italia

 

Kada vidite tu prelijepu boju mora, gradove prebogate istorijom, okusite božanstvenu hranu i  vino ili obučete neko njihovo odijelo, ukratko shvatite šta je Italija. Za manje od mjesec dana kreće sezona koja može vratiti na staze stare slave, ono što Italijani obožavaju, Seriju A.

 

Nedavno je završeno Svjetsko prvenstvo u Rusiji i Francuzi su po drugi put postali prvaci svijeta, a Švedska je učešće završila u četvrtfinalu. Baš ti Šveđani su u baražu za ovaj Mundijalu napravili veliki šok za sve ljubitelje „calcio“, jer su ostavili Italiju bez plasmana na takmičenje. Ta zemlja mode, tjestenina i dobrog vina nije sjedila skrštenih nogu, već je uradila par stvari da povrati sjaj svojoj ligi.

Mnogo pažnje u Rusiji je privuklo i ponašanje Dijega Armanda Maradone, a taj čovjek je zadnji donio titulu šampiona Italije na jug ove države. Vreli Napulj željno iščekuje novog Maradonu i bili su blizu da prethodne sezone dođu do trofeja, ipak „Juventus“ je sedmi put zaredom postao najbolji tim. Malo južnije od Napulja je i prelijepa Sicilija, čija vas priroda ostavi bez daha.  Nažalost to ostrvo je najpoznatije po kriminalu, a kroz lik iz romana Maria Puza „Kum“  don Vita Korleonea i njegove porodice je najbolje objašnjeno šta sve kriminal znači tim ljudima dolje. Titula Don  važni za glavne ljude mafijaških porodica i mušku titulu iz poštovanja. Don Karlo Anćeloti je nakon najbogatijih timova Evrope i trofeja sa njima odlučio da ode na siromašni jug i izazove „erupciju Vezuva“.  Za napad na trofej potrebna su velika imena i na terenu, a tu se očekuje povratak Kavanija, dok se i dalje raspravlja i pregovara o dolasku Benzeme, Di Marije.

 

Foto: twitter.com

 

Krenimo sjevernije do rijeke Tibar i „vječnog grada“. Kažu  ko jednom posjeti Rim, uvijek mu se vraća i to je apsolutno tačno iz više razloga. Prvi je svakako ta ljepota građevina, ulica, fontana, drugo je istorija i osjećaj kada hodate tim ulicama, da hodate kroz cijelokupnu ljudsku istoriju. Onda su tu muzika, hrana, prelijepe djevojke i često se izgubite u toj ljepoti grada. Tako su se prošle sezone izgubili i fudbaleri „Barselone“ , pa ih je „Roma“ počistila sa terena za plasman u polufinale Lige šampiona. „Vučica“ nakon velikog uspjeha u Evropi želi da se priključi borbi za trofej i u domaćoj ligi, a za to su trenutno doveli Pastorea, dok su otišli Rađa i Alison i čekaju se nova pojačanja. Gradski rival „Lacio“ je u zadnjem kolu ostao bez plasmana u Ligu šampiona i to im je dosta poremetilo planove za novu sezonu, prije svega sa finansijske strane.

Blizu granice sa Švajcarskom, okružena Alpima, sa rijekom Po, pokrajina Lombardija je jedna od najbogatijih regija ove države. Milano je centar ove regije, ali i centar italijanske mode i privrede. Najpoznatije modne kuće su iz Milana, Leonardova „Poslednja večera“ je u Milanu, velika galerija Viktora Emanuela II je u Milanu i četvrta najveća katedrala na svijetu je u Milanu. U ovom gradu su i višestruki prvaci Evrope „Milan“ i „Inter“, no oni ne sijaju baš kao sve ovo ranije pomenuto. „Inter“ je protiv „Lacija“ u zadnjem kolu izborio plasman u Ligu šampiona nakon dužeg niza godina i učinio prvi korak ka povratku ka dobrim rezultatima. Trenutno vode mnoge bitke za fudbalere, što neke da ostave, što neke da dovedu, a prvog su doveli Rađu iz „Rome“. Sa druge strane „Milan“ je u velikim problemima i bili su izbačeni iz Evrope, ali su ipak vraćeni i igraće u Ligi Evrope. To koliko toliko olakšava posao u narednoj sezoni, no veliki i težak put je pred sedmostrukim prvakom Evrope.

 

Foto: juventus.com

 

I sada dolazimo do glavnog čovjeka ovog prelaznog roka. „Real Madrid“ je sa Kristijanom Ronaldom, ako uračunamo trofeje, zaradu od marketinga i privlačenja navijača, uradio najbolji posao u istoriji fudbala i sada je Portugalac prešao u „Juventus“. Torino je sjedište automobilske industrije Italije, jer se tu nalaze „FIAT“, „Lancia“, „Alfa Romeo“, a glavni događaj u ovom gradu su bile Zimske olimpijske igre 2006. godine. Pokrajina Pijemont se smatra najrazvijenijom na Apeninskom poluostrvu, a iz nje je krenulo ujedinjenje ove zemlje.Fudbalski klub „Torino“ je sada redovni prvoligaš, a glavnu riječ ipak vodi „stara dama“. Nakon skandala sa namještanjem utakmica i izbacivanjem u Seriju B, oni su se vratili još jači, sa velikim pojačanjima koja nisu zahtjevala ogromne milionske svote vezali su sedam šampionskih titula. Igrali su finala Lige šampiona, ali „Barselona“ i „Real Madrid“ su bili bolji. Baš protiv kluba iz Madrida su igrali i ove sezone i ostaće velika dilema oko sviranog penala za Špance na samom kraju utakmice, ali dileme nema oko majstorskog gola Kristijana Ronalda kom je aplaudirao cijeli stadion u Torinu. I baš kao da su znali da će taj fudbaler u novu sezoni ući u njihovom dresu, ali bez jednog velikog imena ulaze u tu istu sezoni. Bufon je otišao u „PSŽ“ u nadi da će tu osvojiti Ligu šampiona, a ovamo su zbog tog trofeja doveli Portugalca. Igra sudbine se poigrala i biće zanimljivo vidjeti eventualni duel ove dvije ekipe u sezoni ispred nas. On im je već donio ogromnu zaradu od prodaje dresova, milione nove pratilaca na društvenim mrežama i sada čekaju rezultati.

Velike simpatije navijača u novoj sezoni imaće i povratnik u najjači rang, „Parma“, a vratili su se  „Empoli“ i „Frosinone“. Prethodne sezone italijanska liga je bila jedna od najzanimljivih, a sada nas čeka još veća borba za svaku poziciju na tabeli u zemlji istorije, hrane, mode i predivne prirode.