XS
SM
MD
LG
01.05.2024 informer.rs

Bili bi specijalci, pevači, biznismeni, glummci, kriminalci...

Aleksandar Pešić

Proslavljeni srpski sporisti, koji su majstori igre sa loptom bilo da je reč o fudbalu, košarci ili rukometu, otkrili su nam za Praznik rada šta bi bili i čime bi se bavili u životu da nisu postali "moderni gladijatori".

Kad se setimo kakav je bio "ministar odbrane" srpske fudbalske reprezentacije, kako je skinuo Ronaldu zicer ili kako je oborio šiptarski dron nad stadionom Partizana, jasno nam je zašto bi Stefan Mitrović bio vojnik da nije fudbaler!

- Da nisam profesionalni sportista, bez sumnje bih bio vojnik specijalnih jedinica! To me je privlačilo mnogo kada sam bio mlađi. Poznato je kako je prošlo detinjstvo mojim vršnjacima, preživeli smo ratove, bombardovanje, tako da smo mnogo vremena proveli igrajući se na taj način. S druge strane, da birao drugi sport umesto fudbala, sigurno bih se bavio nekim borilačim sportom, a velika želja mi je da se posle karijere oprobam u test vožnji Formule 1. Inače, zavšio sam OŠ "Bora Stanković" na Banjici, nakon toga Sportsku gimnaziju, a imam i visoko obrazovanje, odnosno diplomu Univerziteta u Beogradu - kaže Mitrović. 

Košarkaš Partizana Danilo Anđušić veruje da bi bio jednako uspešan biznismen kao što je u igri pod obručima.

- Da nisam košarkaš sigurno bih bio fudbaler, ali ukoliko sport ne dolazi u obzir, onda moram da istaknem nekoliko zanimanja. Verujem da bih se bavio nekim biznisom, a interesantno je da sam kao mali maštao da budem pilot ili da sviram gitaru. Inače, završio sam gimnaziju u Vršcu, jer sam tada igrao u tamošnjem Hemofarmu - uz osmeh kaže povremeni reprezentativac.


Nekadašnjeg napadača Crvene zvezde, a danas člana Ferencvaroša Aleksandra Pešića plaše se protivnički golman jer je neumoljivi golgeter. Da je kojim slučajem njegova fudbalska karijera išla stranputicom, danas bismo o popularnom Šilji pričali kao o folk zvezdi.


- Još kao dečak sam obožavao da pevam i maštao da postanem pevač. Obožavao sam Šabana Šaulića i znam sve njegove pesme. Ipak, uvek sam mnogo voleo fudbal i košarku i znao sam da će na kraju prevagnuti ljubav prema sportu. Krv nije voda, pa i moj sin sada ne ispušta mikrofon iz ruku. Završio sam Pravno-birotehničku školu, ali je ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu pobedila.

Nekadašnji fudbaler Partizana, a danas uspešan trener u Norveškoj, Bojan Zajić, ima "najluđe" objašnjenje šta bi bio da nije izabrao "bubamaru".

- Veoma teško pitanje jer od kad znam za sebe uvek sam želeo da postanem fudbaler, ali da nisam izabrao sport najverovatnije bih bio bankar ili doktor, možda bih se čak bavio i kriminalom - iskren je Zajić.

Selektor rukometne selekcije Srbije, Boris Rojević, bavio bi se turizmom da se nije opredelio za sport.

- Da nisam u rukometu voleo bih da se bavim nečim što ima veze sa sportom. Sportsko menadžerstvo me je uvek zanimalo, jer je sport moj život. Ako ne bih bio u tome, voleo bih da budem u turizmu.