XS
SM
MD
LG

Trka kreće večeras

 
Tri pobede. Toliko je potrebno večitima da u svoje vitrine uvrste novi trofej ABA lige. Crveno-beli sa pol pozicije zaslužene u ligaškom delu ulaze u tu borbu. Cele sezone strpljivo su gradili svoj put ka prvom mestu koje im je omogućilo da finalnu seriju otvore pred svojim navijačima i tako pritisak u kasnijem delu prebace na protivnički tabor.
 

Kao i uvek, derbi je priča za sebe. Imperativ pobede svima je prioritet. Ulozi su veliki, najveći novo članstvo u Evroligi, a sudeći po minulim međusobnim partijama, bar u ovoj sezoni, crveno-beli imaju blagu prednost nad Partizanom.

Susretali su se do sada pet puta. Dva puta u Evroligi, dva puta u ABA ligi i jednom u finalu Kupa „Radivoja Koraća“. U Zvezdinu korist prevagnula je pobeda više. Ona najvažnija, za Žućkovu levicu. A kada se uzme u obzir i da su crno-beli svoju kartu za finale tražili u trećem meču sa Budućnošću, izvesno je da će Zvezda odmornija započeti odučujuću seriju.

Ipak, u susretima ova dva tima, nikada od sada nije bilo favorita. Sve je moguće, i na terenu i van njega. Istorija duela večitih rivala nas tome uči.

Pred prvi susret, utiske sa medijima je podelio Dejan Davidovac.

- Svi jedva čekamo da počne finale. Biće teško, kao i uvek sa Partizanom. Oni su sjajna ekipa, ali mi smo u plej-of ušli sa prve pozicije na tabeli. Cele sezone smo se borili za to. Prvi meč dočekujemo pred svojim navijačima. To me jako raduje.

Čuveni Deda nije krivao zadovoljstvo što će baš pred svojim navijačima otvoriti finalnu seriju.

 

- Prvi meč dočekujemo pred svojim navijačima. Ovom prilikom bih pozvao navijače da dođu na meč u što većem broju, i da nas podrže onako kako samo oni znaju. Voleo bih da fer i sportski navijaju, i da se sve završi u najboljem redu.

Ne bi trebalo da bude većih iznenađenja.

- Dobro se poznajemo, i igrači i treneri. Ne verujem da će biti nekih velikih iznenađenja. Ipak, finalne utakmice su takve. Imaju poseban značaj. Možda će neke druge stvari imati uticaj.

Crveno-beli će Partizan dočekivati u hali „Aleksandar Nikolić“. Dvorani poznatoj po uzavreloj atmosferi.

- „Pionir“ je svakako domaći teren. Znamo koje su nam bile ambicije i ciljevi od samog početka. Jedan od njih je bio i prednost domaćeg terena, to smo i izborili. Drago mi je što ćemo igrati u „Pioniru“.

Problem ekipama može da napravi i gust raspored mečeva.

- Ne verujem da nešto može da nas iznenadi. Cele sezone smo u jakom ritmu, zbog Evrolige. Nije nam strano da igramo na dva dana – zaključio je Davidovac.

Saglasan sa saigračem bio je i Nemanja Nedović koji je rekao:

- Siguran sam da će biti puna dvorana, i nadam se da će navijanje biti fer i sportsko. Ovakve utakmice to zaslužuju.

Dodao je:

- Čitave sezone smo radili na tome da dođemo do finala i obezbedimo prednost domaćeg terena. Sada nas očekuje prva utakmica, protiv dobro poznatog rivala. Svi znamo da će biti veoma teško, i fizički i mentalno. Moramo da budemo spremni. Nadam se da ćemo uz sjajnu podršku navijača odbraniti domaći teren – rekao je Nedović.

Trener Janis Sferopulos pred meč je izjavio: „Znamo ih, znaju nas“. Te reči možda i najbolje opisuju istoriju večitih derbija, ali i predstojeće, odlučujuće mečeve. Dakle, šou može da počne.