XS
SM
MD
LG

Nastavlja se Premijer ženska liga Bosne i Hercegovine!

Počinje nastavak sezone

Za razliku od prošle sezone kada je bio prekid zbog Covida-19, ovog puta će se igrati i i najvažnije da ćemo posmatrati. Nastavak sezone je isti, tradicionalna druga sedmica mjeseca marta. Sve će biti isto, samo što kao i u jesenjem dijelu šampionata ću o svemu tome pisati sa pristojne distance.

I dobro, poslije jedne košmarne godine, u kojoj je jedna riječ, koju namjerno neću da upotrijebim, uništila bukvalno sve, dobili smo ovakvu sezonu – uslovljen pravilima o mjerema zaštite od tog nevidljivog neprijatelja. Mi žurnalisti smo tu da poput oka kamere pratimo, bilježimo i arhiviramo.

Šta nam donosi druga polusezona Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine? Pa mnogo toga. SFK 2000 Sarajevo, koji je ruku na srce očekivano prvi, po svemu sudeći odbraniće još jednu titulu i postaviti novi rekord po broju osvojenih. No, ono što vjerovatno nas sve zanima, to je ko će opstati u ligi!

Modriča je zakucana na dno tabele sa samo jednim osvojenim bodom, te su oni za mnoge već u nižem rangu takmičenja, premda gospodin Nedeljko Kovačević, predsjednik Modriče, tvrdi da u ovom prelaznom roku imaju nova imena u svojoj ekipi, iako nam se nije udostojio ni reći o kome se radi kada smo ga kontakirali i pitali oko te stvari. No, nećemo se time baviti, očigledno nije nadaren da kaže nešto u medijima.

Nikad zanimljivija završnica

Vratimo se mi fudbalu. Kada su u pitanju Banja Luka i Fortuna iz Živinica, s pravom se može očekivati da će se oba tima boriti za svaki bod, praktično do posljednjeg kola, jer ove sezone kao što svi znamo nema plej ofa i plej auta, nego će se igrati trokružni sistem, odnosno 21. kolo, pa će ove dvije ekipe igrati još jednom međusobni susret. Upravo iz tog međusobnog susreta, Banja Luka ima prednost. Dobili su meč u Živinicama 0:5, a remizirali kući bez golova, pa ako se i to bude gledalo na kraju sezone kojim slučajem, Banjalučanke će biti u prednosti.

Sada ćemo malo i ekipama iz gornjeg dijela tabele. Lokomotiva iz Brčkog će se u nastavku sezone boriti na tri fronta, prvenstvo i dva Kupa. Trofej Kupa Republike Srpske osvojen iz 2017. godine probaće da ga još jednom donesu u Brčko, a u Kupu Bosne i Hercegovine posljednji put kada je on igran, bili su finalisti, pa će i u tom takmičenju igrati značajnu ulogu. Što se tiče prvenstva, bilo je očekivano da će biti u top četiri, no ako se ukaže prilika, vjerovatno će zagristi da na kraju završe i poziciju više, odnosno na drugoj poziciji u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine.

Čini mi se da Radnik iz Bijeljine nikada je nije imao mlađu ekipu u prvenstvu, a pokazao se pun pogodak za tim iz Semberije, s obzirom kako su odigrali prvu polusezonu. Ništa manje ne očekujem ni u drugom. Vodiće i oni žestoku bitku u oba Kupa, a i bilo bi surovo otpisati takav klub sa velikom tradicijom. Imaće itekako realne šanse da se izbore u top četiri u prvenstvu. U prva tri kola, imaju težak raspored, ali nije nemoguće da ostanu neporaženi iz ove tri utakmice kada pričam o drugom krugu.

Iskra Bugojno i Emina Mostar imali su dobru polusezonu, no nije se dugo igralo, pa ćemo vidjeti da li mogu tako nešto ponoviti i sada. Naravno, vodiće i oni borbu što se tiče Kupa Bosne i Hercegovine, jer oba tima su nekadašnji finalisti ovog takmičenja, ali nisu uspjeli na kraju dići trofej, jer ih je zaustavio SFK 2000 Sarajevo.

Šta će nam on donijeti? Saznaćemo!

Ko i kako je radio u prelaznom roku?

Bilo je evidentno da će doći do određenih promjena i u igračkom kadru, Iako su i prije zvaničnog početka klubovi većinu igračkog kadra već formirali i počeli sa njima pripreme, pa se tako uveliko znalo i ko će gdje, kako i sa kim u nastavak sezone najvišeg ranga takmičenja bh. fudbala za žene, neki klubovi i nisu toliko radili ili bili "zainteresovani" za ovaj prelazni rok. Naravno, on nije još završen, pa je tako moguće i da vidimo možda još neko novo ime koje će igrati u nastavku prvenstva

Očekivano, najviše je dovodila Fortuna iz Živinica. U njihove redove došla je Amina Mujanović, povratnik iz Austrije, zatim Amela Fetahović o kojoj smo pisali ranije, Esmeralda Osmanović, koja je dugo godina nastupala u Rosi Brandisu iz Travnika, Alma Šećić iz ligaškog konkurenta Lokomotive Brčkog i na kraju Alma Sinanović. Nezvanično smo saznali, da je na pragu dolaska i Damira Ćorbić, inače bivša fudbalerka SFK 2000 Sarajeva.

Banja Luka je promjenila kompletan stručni štab i po svemu sudeći Zoran Dimitirć će predvoditi bh. premijerligaša u nastavku sezone. Međutim, nisu baš toliko bili aktivni što se tiče prelaznog roka, jer su u svoje redove doveli samo Vesnu Railić iz Sane 2014 Sanskog Mosta, te će se, kako stvari stoje više posvetiti onim snagama, kojim su imali još u jesenjem dijelu. Iz kluba su otišle Jovana Milinković i Biljana Srdić.

Emina Mostar je ostala bez Minele Gačanice, a reprezentativka Bosne i Hercegovine otišla je u Breznicu iz Pljevalja, prvaka Crne Gore, dok su redove tima sa Neretve pojačale Helena Perić iz Donata Zadra i Merima Gradinović (Breznica Pljevlja). Iskra je takođe radila u ovom prelaznom roku. Nije ih niko napustio, a došla je Sajra Kulalić i Aida Šeper (obe iz Čelika Zenice), a pojačala ih je i Sara Brkić, inače rođena bugojanka i bivša fudbalerka Banja Luke.

Jedine ekipe koje nisu radile u prelaznom roku i po svemu sudeći neće ni raditi, iako se nikada ne zna su Lokomotiva Brčko, SFK 2000 Sarajevo i Radnik iz Bijeljine, pa će oni ući u nastavak sezone sa onim što su imali i u prvoj polusezoni.

Bilo, kako bilo, znamo da nas očekuje zanimljiv drugi dio sezone, a mi smo tu da vas obavještavamo u svemu što se dešava na zelenim terenima bh. ženskog fudbala, zato budite uz www.sportdc.net.

Budite uz naš sajt i pratite dešavanja!


Lokomotiva 9 : 0 Modriča
Radnik Bumerang 3 : 1 Iskra
Fortuna 2 : 4 Emina
Banja Luka 0 : 10 SFK 2000
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 21 20 1 0 61
2 Emina 21 17 1 3 52
3 Radnik Bumerang 21 11 0 10 33
4 Iskra 21 10 3 8 33
5 Lokomotiva 21 9 2 10 29
6 Fortuna 21 5 5 11 20
7 Banja Luka 21 4 3 14 15
8 Modriča 21 0 1 20 1