XS
SM
MD
LG

Sa Jahorine u Austriju: FIS trka i prvenstvo BIH u slalomu održani u Vajnebeneu

Emir Lokmić prvak BiH u slalomu

Tradicionalna FIS trka koja se svake godine održava na Jahorini, kao i nacionalno prvenstvo u slalomu ove godine su izmješteni u austrijski Vajnebene, zbog nedostatka snijega na olimpijskoj ljepotici.

Toplo vrijeme i nedostatak padavina uslovili su na to da na Jahorini nema dovoljno snijega za takmičarsko skijanje, pa je odlučeno da se trke izmjeste u Austriju.

Održano je ukupno šest slalomskih trka, od čega su dvije, po jedna u muškoj i žemnskoj konkurenciji, bodovani za prvenstvo Bosne i Hercegovine.

U toj trci, prvak Bosne i Hercegovine je postao Emir Lokmić (8. u generalnom plasmanu), Nadir Busevac je srebrni (34. u generalnom plasmanu), a Adis Buzo je bronzani (35). Pobjedu je u trci ostvario Hrvat Tvrtko Ljutić, ispred Alesandra Picija iz Italije svega tri stotinke, a treći je bio Austrijanac Kristof Majsl sa trinaest stotinki iza Ljutića. Noa Miljković, Afan Mehić, Tarik Zuhrić, Milivoje Mačar i Marko Šljivić nisu završili trku, dok je Dino Terzić diskvalifikovan.

Kod djevojaka, Esma Alić je prvak BIH (15. u generalnom plasmanu), Ina Likić je srebrna (20), a Taira Šahbazović je bronzana.  Pobjedu je u trci slavila Marija Niderndorfer iz Austrije, 35 stotinki ispred Katerine Sinigoi iz Slovenije, te 38 stotinki ispred Patrisije Leb iz Austrije. Nikolina Dragoljević nije završila trku 

U prvoj trci slavio je Zek Karik Smit iz Velike Britanije, ispred Dominika Zerhoha iz Njemačke, te Hrvata Viliama Petanjka. Marko Šljivić je na 11. mjestu bio najbolje plasirani bh. skijaš, a osim njega je trku završio još Afan Mehić na 46. mjestu. Adis Buzo, Nadir Busevac, Noa Miljković, Tarik Zuhrić, Milivoje Mačar i Dino Terzić nisu završili trku.

Kod djevojaka, pobjedu je slavila Elizabet Kučera iz Austrije, ispred Jane Atanasovski iz Sjeverne Makedonije, te Poljakinje Aniele Savicke. Najbolja bh. skijašica je bila Esma Alić na 11. mjestu, ispred Nikoline Dragoljević koja je završila kao 19. Taira Šahbazović i Ina Likić nisu završili trku.

Drugog dana je kod muškaraca slavio Takaši Šiori iz Japana, ispred Fredija Kerika Smita iz Velike Britanije, te Marija Gramshamera iz Austrije. Najbolji bh. slalomaš je bio Dino Terzić na 25. mjestu, Afan Mehić je u cilj ušao kao 34. a Adis Buzo kao 45. Nadir Busevac, Milivoje Mačar, Noa Miljković, Tarik Zuhrić i Marko Šljivić nisu završili trku, 

Kod djevojaka je pobijedila Ebi Brus iz Velike Britanije, ispred dvije reprezentativke Poljske Aniele Savicke i Hane Ziebe. Ina Likić je na 16. mjestu bila najbolje plasirana bh. skijašica, a dva mjesta slabije plasirana je bila Nikolina Dragoljević. Taira Šahbazović je završila kao 27. Odustala je Esma Alić.