XS
SM
MD
LG

Mi pratimo ligu, pratimo futsal, a Vi?

Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine pokrenuo je sa početkom proljećnog dijela sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine u futsalu akciju Prati ligu, prati futsal. 

- Ako ne znate šta da radite vikendom kod kuće i sve što gledate na TV vam ide na živce, onda podržite kampanju NS/FS BiH pod nazivom Prati ligu, prati futsal – i dođite u sportske dvorane da pogledate neku od dinamičnih utakmica Premijer futsal lige. Prati ligu, prati futsal!, poručili su tada na zvaničnoj stranici N/FS Bosne i Hercegovine.

Na početku, reći ćemo da je pohvalno što su se konačno sjetili da se futsal igra u Bosni i Hercegovini, pa makar i kroz pokretanje te akcije. Pohvalićemo i to što su se medijski angažovali, te smo iz svakog tabora u zimskoj pauzi imali kratak rezime polusezone, i očekivanja od drugog dijela. Pohvalićemo i to što sada imamo najavu kola na zvaničnom sajtu N/FS BiH. Ali...

Sve to gotovo da ne košta, ali onima koji vole futsal bar malo stavljaju doznanja da se ipak sa vremena na vrijeme sjete da postoji futsal. Ali da li zapravo gospodo iz Saveza Vi pratite futsal?

Ironično je to što N/FS Bosne i Hercegovine pokreće akciju ''Prati ligu, prati futsal'', a istovremeno bosanskohercegovačka selekcija godinu dana nema okupljanje. To je prva stvar u nizu. Pompezno najavljeni projekat U21 reprezentacije trajao je svega jedno okupljanje, sve zajedno manje od deset dana, futsal klubovima su za potrebe utakmice proslijeđene replike lopte za koje futsal radnici kažu da nije prikladno ni na ormaru u kancelariji da stoje, a kamoli da se igraju utakmice elitnog ranga. Dalje, stiglo se do druge generacije licenciranja za trenere. Opet pompezno najavljeni projekat licenciranja za sticanje nacionalne C licence pao je na prvom ispitu. PRvo je odlučeno da je on besplatan, i da polaznici plaćaju samo smještaj, da bi na posljednjem modulu udarili ''reket'' i naplatili sve uredno. Zatim je bilo jasno naznačeno da ko god nema tu stečenu licencu neće moći kao trener voditi ekipu u Premijer ligi. Iz pojedinih klubova su se ''pravili pametni'' misleći da su popili svu pamet svijeta, te nisu otišli na licenciranje, a iz kola u kolo u tom klubu se kao glavni trener vodi čovjek koji nije bio ni blizu mjesta gdje se održavao seminar za sticanje nacionalne C futsal licence. Toliko Vi gospodo pratite futsal i brinete o istom. Još je mnogo stvari na kojima je N/FS Bosne i Hercegovine pao. Nećemo ni pominjati selektivno kažnjavanje klubova, igrača...No, brinu oni o futsalu. Objavili su na sajtu poziv ljubiteljima futsala da prate ovu igru i ligu.

Gospodo, dvorane su i prije Vašeg poziva bile često pune u Mostaru, Čitluku, Livnu, Nevesinju, Trebinju, Gračanici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Tuzli i svugdje gdje se igra futsal širom Bosne i Hercegovine. Ne treba prosječnom ljubitelju futsala u Bosni i Hercegovini poziv od Saveza da bi on došao na utakmicu i uživao u majstorijama. To oni urade sami od sebe. Uživaju u ligi koja je krajnje neorganizovana, u ligi koja je prošla kroz mnoge eksperimente, ali se niko nikada nije sjetio da bi mogao probati sa plej ofom na kraju regularnog dijela. Ipak smo mi pametniji od Španije, Italije, Rusije...Šta znaju te futsal velesile šta je pravi sistem takmičenja, bitno je da mi znamo. A to što se selekcija Bosne i Hercegovine nije nikada plasirala na veliko takmičenje, a to što Bosna i Hercegovina već gotovo godinu dana nema reprezentativno okupljanje. Ma to sada nije toliko bitno Savez Vas još jednom poziva da pratite ligu i pratite futsal, jer iz ko zna kakvog razloga to do sada niste


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6