XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Meksički talas i Maradona

Ponovo je Meksiko bio domaćin Svjetskog prvenstva, a ovog puta  jedan fudbaler i „Božija ruka“ su bili glavna  tema šampionata.

 

Foto: fifa.com

 

Mundijal se te 1986. godine trebao održati u Kolumbiji, ali iz ekonomskih razloga ta država nije bila domaćin, te je Meksiku pripala čast da ponovo ugosti najbolje fudbalere svijeta. „Meksički talas“ na tribinama je tada prvi put primjenjen, a i danas se može vidjeti na raznim sportskim takmičenjima. Igralo se u šest grupa, a pored po dvije najbolje ekipe u sledeću fazu su prošle i četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Iz grupe A dalje jedino nije prošla Južna Koreja, a prve dvije reprezentacije su bile Argentina i Italija, dok su Bugari bili u četiri najbolje trećeplasirane.

Meksiko je kao domaćin savladao Belgiju i Irak, remizirao sa Paragvajem, a Irak se kući vratio sa tri poraza. Iz grupe C su dalje prošle SSSR i Francuska, debitant Kanada nije osvojila ni boda, a Mađare je prolaza dalje koštala loša gol razlika, tačnije poraz od 6:0 od Sovjeta. U narednoj grupi Brazil je ostvario tri pobjede, Španci su poraženi samo od Brazilaca, dok su Sjeverna Irska i Alžir remizirali i zajedno otišli kući. Poput Brazila i Danci su imali tri pobjede, a Zapadna Njemačka i Urugvaj su prošli dalje, dok su ispali Škoti. Veliko iznenađenje su priredili Marokanci u grupi sa Engleskom, Poljskom i Portugalijom. Savladali su Portugaliju, remizirali sa druge dvije selekcije i kao prvi prošli dalje, dok se selekcija sa Iberijskog poluostrva morala oprostiti od Meksika.

U osmini finala skoro sve selekcije su lagano izborile plasman u četvrtfinale. Brazil je deklasirao Poljake sa 4:0, Španci Dance sa 5:1, Engleska Paragvaj sa 3:0, dok je malo više neizvjesnosti bilo u duelima Francuska – Italija (2:0), Meksiko – Bugarska (2:0), Zapadna Njemačka – Maroko (1:0), Argentina – Urugvaj (1:0). Najzanimljiviji meč odigrali su Sovjeti i Belgijanci i tu je viđeno čak sedam golova. Belanov je dvaput dovodio SSSR u vođstvo, ali Šifo i Kuelmans su obezbijedili produžetke. Tu su Demol i Klasen potvrdili plasman svoje selekcije u četvrtfinale, a Belanov je do kraja ublažio poraz (4:3).

Četvrtfinalne mečeve su obilježili penali i Maradona. Francuska, Njemačka i Belgija su nakon izvođenja penala izbacili Italiju, Meksiko i Španiju, a i dan danas se priča o duelu između Argentine i Engleske. U 51. minutu dogodila se „Božija ruka“, tačnije gol rukom Dijega Armanda Maradone, a četiri minuta kasnije isti igrač je postigao najbolji gol u 20. vijeku. Uzeo je loptu na svojoj polovini, trčao je i driblao protivničke fudbalere i na kraju pogodio za 2:0. Lineker je smanjio na 2:1, ali Englezi više od toga nisu mogli. U polufinalu je Maradona sa dva gola rastužio Belgijance, dok su Breme i Feler pogodili za pobjedu Zapadne Njemačke nad Francuzima. „Galski pijetlovi“ su nakon produžetaka sa 4:2 savladali Belgiju u meču za treće mjesto,  a Argetina i Njemačka su odigrale spektakularno finale.

U prvom poluvremenu samo je Braun bio strijelac za vođstvo „gaučosa“ , a onda je počelo ludilo. Valdano je povećao na 2:0, da bi Rumenige i Feler izjednačili na 2:2, ali Buručaga sedam minuta prije kraja postiže gol za titulu prvaka svijeta. Najbolji igrač prvenstva bio je Maradona, a najbolji strijelac sa šest golova Lineker, dok je Šifo proglašen za najboljeg mladog fudbalera.

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA

NA PUTU ZA RUSIJU: SLAVLJE ENGLEZA I ČUDESNI EUZEBIO

NA PUTU ZA RUSIJU: PEHAR BRAZILCIMA U TRAJNO VLASNIŠTVO I NEVJEROVATNI GERD MILER

NA PUTU ZA RUSIJU: DRUGA TITULA ZA ZAPADNE NIJEMCE

NA PUTU ZA RUSIJU: TITULA ARGENTINI I NOVI PORAZ HOLANDIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: ITALIJANIMA JE PRIJALO TO TOPLO ŠPANSKO LJETO