XS
SM
MD
LG

Na putu za Rusiju: Slavlje Engleza i čudesni Euzebio

Te 1966. godine fudbal je došao kući i domaćin je slavio na kraju, a gost i dalje priča o najkontroverznijem golu u istoriji ove igre.

 

Foto: mirror.co.uk

 

Poslije dvije titule Brazila, Svjetsko prvenstvo je održano u Engleskoj. Učešće je uzelo 16 reprezentacija, a čuveno finale je bilo zadnje koje je prenošeno u crno-bijeloj slici. Sve je počelo na „Vembliju“ remijem Engleza i Urugvajaca bez golova, da bi u narednom kolu ove ekipe bile bolje od Meksika i Francuske, a domaćin je na kraju bio bolji od komšija. U drugoj grupi Argentinci i Zapadni Nijemci su savladali Špance i Švajcarce, a međusobno su remizirali, da bi se u grupi 3 dogodilo veliko čudo. Nakon prvog kola pobjede su imali Portugalija i Brazil, ali u narednom kolu Mađari trijumfuju protiv šampiona svijeta sa 3:1, kasnije Portugalija sa Euzebijom istim rezultatom pobjeđuje „karaoke“, da bi Mađari protiv Bugara potvrdili prolaz dalje. U zadnjoj grupi Sovjeti su bili sigurni protiv Italije, Čilea i Sjeverne Koreje, a tim iz Azije je u zadnjem kolu iznenadio Italijane i prošao dalje.

U četvrtfinalu su Sjevernokorejanci i Portugalci odigrali meč za istoriju. Nakon 25. minuta bilo je 3:0 za Sjevernu Koreju, a onda se pojavio Euzebio. Četiri gola do 60. minuta, Augusto je samo potvrdio tu pobjedu od 5:3. Nijemci su deklasirali Urugvaj sa 4:0, Sovjeti sa 2:1 pobjedili Mađare, a domaćin golom Hursta  izbacio Argentinu. Haler i Bekenbauer su rastužili Sovjete, a Bobi Čarlton je sa dva gola bio bolji od Euzebija, koji je postigao samo jedan. Ipak u meču za treće mjesto Portugalija je savladala SSSR sa 2:1, a preko 96 hiljada ljudi je na “Vembliju” prisustvovalo spektaklu u finalu. Haler je doveo Nijemce u vođstvo, ali je Hurts veoma brzo izjednačio, a onda je Piters deset minuta prije kraja doveo domaće navijače do ludila i slavlje je polako počelo. Ipak Veber u zadnjoj minuti postiže gol za 2:2 i odlazi se u produžetke. Tamo je Hurts dvaput zatresao mrežu protivnika, ali o njegovom prvom golu u produžecima se priča i dan danas. Sudija i domaćini su vidjeli da je lopta prešla liniju, Nijemci i dalje misle da su pokradeni, a novom odlukom Svjetske fudbalske federacije (FIFA) na prvenstvu u Rusije biće korišten VAR system. Pomoću njega provjeriće se svaki sumnjivi trenutak i kod ljubitelja fudbala se vodi velika rasprava da li je to potrebno i da li će to ubiti čar ove igre.

Najbolji strijelac na prvenstvu bio je Euzebio sa devet golova, a ukupno je postignuto 89 golova.

 

NA PUTU ZA RUSIJU: URUGVAJ ŠAMPION I DOMINACIJA ITALIJE

NA PUTU ZA RUSIJU: CRNI DAN BRAZILA I NOVA TITULA URUGVAJU

NA PUTU ZA RUSIJU: KRAH "LAKE KONJICE" I SLAVLJE NIJEMACA

NA PUTU ZA RUSIJU: PELE, FONTEN I BRAZIL PRVI PUT ŠAMPION

NA PUTU ZA RUSIJU: BRAZIL ODBRANIO TITULU, JUGOSLAVIJA ČETVRTA