XS
SM
MD
LG

Hercegovina i Krajina igraju novu utakmicu zbog sudijskih grešaka

Utakmica osmog kola rukometne Premijer lige između Hercegovine i Krajine (25:25) poništena je i biće odigrana ponovo zbog materijalnih grešaka sudija Eldara Hurića i Gorana Smajlovića.

Prema riječima komesara za bezbjednost Amira Zahirovića, koji je donio ovakvu odluku poslije žalbe ekipe iz Cazina i pregledanih materijalnih dokaza, sudijski par nije priznao golove Krajine u 4. i 58. minutu iako je bilo očigledno da je lopta prošla kroz mrežu domaćeg tima. Ovakva odluka je presedan u domaćem rukometu, a termin novog meča biće određen naknadno.

"Svaka drugačija odluka bila bi nagrada za njihovo katastrofalno suđenje. U obje situacije stajali su na dva, tri metra od gola, tako da su jednostavno morali vidjeti da je lopta prošla kroz šuplju mrežu. Vodio sam se i činjenicom da se ovakva greška mogla ponoviti i u meču za titulu prvaka. Vrijeme je da konačno presiječemo i stanemo u kraj takvom suđenju", rekao je Zahirović.

Pored ponavljanja meča, sudije iz Goražda i Sarajeva neće suditi u iduća dva kola, dok će na "hlađenje" i delegat Mladen Raić.

"Kazne su mogle biti i oštrije, ali ne možemo tvrditi da su to sudije namjerno uradile", rekao je Zahirović.

U redovima Hercegovine nisu previše nezadovoljni ovom odlukom, osim što će morati ponovo platiti troškove službenih lica na ponovljenom meču.

"Najlakše je udarati po najmanjim i najsiromašnijim, ali mi ćemo se boriti. Ne shvatam kako se moglo desiti ovako nešto, pa nismo mi rekli sudijama da ponište golove. Ipak, sada ćemo imati još veću motivaciju da nadoknadimo propušteno i savladamo Krajinu, samo nam je veliki teret oko 1.000 maraka, koliko treba da platimo za organizaciju meča", rekao je sekretar Hercegovine Dušan Čabrilo.

Poslije ovakve odluke, Hercegovina umjesto četiri ima tri boda, dok je Krajina izgubila jedan jedini osvojen bod. Nevesinjci su u zaostalom meču devetog kola izgubili od Vogošće sa 26:34.

Parovi 11. kola i tabela