XS
SM
MD
LG

Srpkinje kao prve u grupi u polufinalu

Odbojkašice Srbije pobjedom nad Italijom od 3:1 (25:18, 25:19, 16:25, 27:25) osvojila je prvo mjesto u svojoj grupi na Gran priju u Nanđingu.

Foto: fivb.com

Nakon velike borbe i pobjede nad Sjedinjenim Američkim Državama i nakon što su Italijanke isto uradile, Srbija i Italija su igrale meč za prvo mjesto u grupi.  U prvom setu tim Zorana Terzića je imao potpunu dominaciju, vodio je sa 9:5, pa zatim sa 17:7. Uspijele su Italijanke da to malo smanje i na kraju je bilo 25:18. Naredni dio igre Italija otvara sa prednošću od 3:2, ali serijom od 6:0 srpske odbojkašice dolaze do +5. Prišle su Italijanke u jednom trenutku na -2, ali novom serijom od 5:0 olimpijske vicešampionke riješavaju sve dileme oko pobjednika u drugom setu (25:19).

Važno je spomenuti da zbog povrede skočnog zgloba nije mogla igrati Brankica Mihajlovića, a Terzić je tokom meča dao priliku svim odbojkašicama. Bivše svjetske šampionke bolje otvaraju treći set i u jednom trenutku vode sa 14:7. Uspijela je Srbija da priđe na -4, ali na drugi tehnički tajm-aut Italija odlazi sa 16:10. One su tu razliku povećavale i na kraju osvojile set sa 25:16. Na početku četvrtog seta igralo se poen za poen, da bi Srbija prva stigla do +3 (7:4). Ipak Italija serijom 4:0 stiže do prednosti, a na tehičkom tajm-autu vodi sa 16:14. Onda je viđena prava drama na kraju seta. Prvo su Italijanke povele sa 22:18, zatim je na servis Bojane Milenković i poenima Stefane Veljković i Ane Bjelice Srbija stigla do dvije meč lopte. Na drugu meč loptu brazilski sudija Rožerio Espikalski nije sudio ni prelaz, ni dvostruki kontakt italijanske odbojkašice. Kod rezultata 25:25 isti sudija nije vidio čisto pecanje Italijanki, ali je Terzić zatražio čelendž i Srpkinje su dobile četvrtu meč loptu, koju je blokom iskoristila Jovana Stevanović.

Najefikasnija na meču bila je Sorokaite sa 22 poena, Boseti je osvojila 11, a Bonicafio 10, dok je kod Srbije Bošković imala 16 poena, Bjelica 12, Milenković 10. Odbojkašice Srbije kako prve završavaju grupnu fazu, a protivnika u polufinalu saznaće nakon današnjeg meča između Kine i Holandije.