XS
SM
MD
LG

Bosna ''zaledila'' blijedu Igokeu na -25

Košarkaši Igokee doživjeli su prvi poraz u Ligi za prvaka BiH. Aleksandrovčani su večeras ubjedljivo poraženi u Sarajevu od Bosne, rezultatom 91-66.

Prvi period nagovijestio je da nas čeka veoma interesantan susret. Bosna je napadački igrala dobro i od starta ih je dobro išao šut za tri poena. Ipak, Igokea je parirala i imala je minimalan zaostatak nakon prvog perioda. U drugom periodu moglo se naslutiti da će Igokea imati veoma mučnu utakmicu. Bosna je sjajno šutirala ali je i Igokea igrala bez energije u odbrani. Igokea je dosta i lopti gubila i sve je to rezultiralo sa deset poena prednosti Bosne, nakon prvih 20 minuta.

Bosna je bolje otvorila treći period. Sjajno su šutirali a poprilično dobro su igrali i u odbrani. Ipak, u završnici trećeg perioda Igokea je uhvatila kakav-takav ritam. Ipak, Bosna je vodila 64-52 nakon trećeg perioda. Djelovalo je da će Igokea pokušati preokrenuti ali poslednjih deset minuta gosti su očajno odigrali. Odbrana užansa, napad veoma loš i faktički su samo Ilić i Glogovac nešto pokušavali u ovom dijelu igre. Bosna je sve propuste Igokee kažnjavala. Do kraja susreta prednost ''Studenata'' je samo rasla do konačnih +25.

Igokea je večeras bila zaista loša. Odbrana nije postojala. Govorio sam u najavi susreta da moraju obratiti pažnju na izgubljene lopte i moraju braniti dobro liniju za tri poena. Kada imate u vidu da je Bosna dala 17 trojki a Igokea je izgubila 18 lopti, jasno vam je da ništa od potrebnog u teoriji, Igokea nije provela u praksi. Bosna je odigrala sjajno i možda bi dobili i da je Igokea bila bolja ali svakako da ne bi ovako ubjedljiv poraz Igokee bio. Najveći problem Igokee nije bila ni bezidejna igra ni loša odbrana, nego loš pristup samoj utakmici. Svakako da će ovaj poraz ''razdrmati'' aktuelnog šampiona i da će mu biti dobra lekcija za nastavak sezone.

Bosnu je do pobjede predvodio Erik Vašington sa 22 poena, sedam skokova, šest asistencija i četiri ukradene lopte a Knežević je dodao 20. U Igokei su najbolji bili Rikić i  Ljubičić sa po 15 poena ali prava i jedina svijetla tačka bio je mladi Dalibor Ilić. Talentovani momak imao je devet poena, deset skokova i tri asistencije i ova njegova partija je ono što i pored poraza treba da raduje Dragana Bajića. Nekada je bolje i izgubiti neki meč a dobiti igrača za budućnost. Rano je o tome još govoriti ali možda će se ovaj poraz Igokee za par godina pamtimti kao prvi u nizu sjajnih seniorskih nastupa Dalibora Ilića.

Foto: ABA liga


Zrinjski 89 : 73 Široki
Bosna Royal 91 : 66 Igokea
Kakanj 77 : 73 Spars
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Kakanj 2 2 0 4
2 Bosna Royal 2 1 1 3
3 Zrinjski 2 1 1 3
4 Spars 2 1 1 3
5 Igokea 2 1 1 3
6 Široki 2 0 2 2