XS
SM
MD
LG

Milan Đuričić: Nisam ja nikoga oterao

Želeći da čujemo njegovo viđenje stanja u Zvijezdi 09, novom bh premijerligašu pozvali smo i Milana Đuričića Đumija, savetnika vlasnika kluba, Bori sa Stanišića. Na početku razgovora nam je rekao:

-Sve što je  napisano je poluistina.

Na naše pitanje da li je poluistina da su igrači proglašeni viškom odgovorio je je da je to tačno ali::

- Nisam im ja rekao da su višak. To im je saopštio Boris Stanišić. Bajiću sam pre meseci i više dana rekao da je orjentacija kluba na mlađim igračima, iz Akademije. Pošto njega uvažavamo kao čoveka i igrača, ponuđeno mu je mesto pomoćnog trenera prvog tima, ili trenera u mla đim kategorijama, a sve zbog izuzetno korektnog odnosa prema klubu. Juče mu je saopštio Boris Stanišić to isto. Tražio je da bude peti što per. Rečeno mu je može, ali neće biti plaćen. Tada je on presekao i rekao da neće tako. To je cela priča i cela istina. Mogao je birati trene rsku poziciju? Pustio sam ga da ide na školovanje za trenera. Nije igrao četiri utakmice. Nije ga bilo u Prijedoru kada smo pobedili sa 0:1. Podržavao sam njegovo školovanje  i opet bih rekao je Đuričić.

Što se tiče odlaska Nikole Mazića i Davora Arnautoviča, Milan Đuričić nam je rekao:

- Oni su pravi igrači. Moje mišljenje je bilo da treba da ostanu. To sam saopštio i Borisu Stanišiću. Na povrtaku iz Dervente, nakon posle dnje utakmice u Prvoj ligi Republike Srpske, sam mu ponovio da mislim da treba da ostanu, ali je on presudio. Kažu, ja imam uticaj na Bori sa Stanišića i ja sam nešto odlučio. Da imam, ali nema toliki.  On presuđuje i odlučuje. Ne ja. Pa on plaća i ima pravo da donese odluku. Za ova dva zadnja meseca sam bio stalna meta novinara. Više su me napadali, nego za 25 godina rada u Srbiji. Niko ne piše o stručnosti Mila na Đuričića Đumija. Pogledajete moju biografiju. Trener Radničkog iz Niša. Otišao sam izbog mešetarenja iz Radničkog, Vojvodine, repreze ntacije Srbije.... Što se tiče trenera Nebojše Đekanovića i njegovg pisanja, moram istaći da sam ga ja vratio u Zvijezdu 09. Bio je otran. Na kon povratka je stalno izlazio u javnost sa izjavam u prvom licu jednine. E kada je to učestalo, a imali smo odlične rezultate sa Akademi jom, rekao sam dosta. I tačno je da sam Borisu Stanišiću rekoa - ili on ili mi! Kad kažem mi mislim na Zorana Gligorića i sebe. Stalno sam igračima pričao da je fudbalski rezultat proizvod tima, a ne pojedinca, a neko onda počne isticati sebe. Sada kaže da nikome nisam dozvo lio da pored mene nešto odlučuje. Pa i nisam. Čovek je uložio pola miliona maraka, mene ovlasto da to pratim. Ja to moram da poštujem i štitim. Valjda rezultati kažu da li sam u pravu ili ne, rekoa je Milan Đuričić Đumi.

Za Miodraga Pantelića nam je Đuričić izjavio da je Pantelić njegov prijatelj, a da je doveden da bude u mlađim kategorijama. Kada je otišao Dragan Mićić brzo se reagovalo i reče no je da ekipu preuzem Miodrag Pantelić, a da Milan Đuričić bude tu da pomogne.

- Upravo tako, ja sam bio da pomognem. Pantelić je bio sportski direktor Vojvodine kada sam ja trenirao Novosađane. On je znao, kada se završi prvenstvo, da neće ostati. Kao neko ko je bio predavač u Školi trenera FSS, ispred Fudbalskog saveza Srbije držao predavnja u Ma dridu, Nionu, nemam pravo da rentam svoju licencu i nekoga pokrivam. Uradim li to, ja sam završio priču u Srbiji. To nika da ne bih učinio. Najveća bi za mene to bila sramota. Automatski kažete da niste trener. Panteliću je dakle rečeno da će raditi sa podmlatkom, a onda je stgao iznenada do prvog tima. Na taj način smo mu i pomogli da može da upiše profi licencu, kaže nam Đuričić i nastavlja:

Pre dve i po godine sam doveo svog pomoćnika Zorana Gligorića u Akademiju. Napravili smo posao. Čudo. Treća ekipa u Premijer ligi. Ima mo prvog strelca takmilčenja Luku Asentića. Nikada nismo Gligorić i ja izašli da se hvališemo kako je to delo nas dvojice. Kod mene su debitovali Bane Ivanović, Dušan Tadić, Gojko Kačar, Aleksandar Katai, Ognjen Mudrinski i još 50-tak asova srpskog fudbala, rekao je Đuri čić.

Nakon toga nam je zamerio što ga nismo ranije nazvali i dali mu priliku da iznese svoju verziju. Podvukao je da mu je sada lakše jer ima mogućnost da javnost upozna sa nekim, do sada nepoznatim detaljima.

- Dve i po godine je Boris Stanišić ulagao u Akademiju. Do meča sa Krupom u Kupu BiH svi pobrojani igrači su bili na spisku da ostanu. Nakon 0:4 u prvom meču saopštio mi je - Đumi boje da gubim sa decom, a ne sa njima. Jel ovo tržište. Jeste. Videćemo gde će ko završiti u Premijer ligi. Želim im svima zaista sreću Potičem iz Drevente kod Milića.. Vezan sma za ove prostore. Dao sam svoj doprinos rastu Zvije zde 09. Moram istaći da pravi sportski radniic moraju biti srećni kad jedan klub raste, ide napred. A Zvijezda 09 je rasla. Ovo je privatani klub. Nema trošenja novca bez odgovoronosti. da se na nekoga potroši 50. 000 maraka, a on  nije igrao , možda može  negde da prođe. U klubu koji finasira jedan čovek, ne. Ima pravo da traži i od igrača i ostalih makismalan angažman, završio je Đuričić.

Na naše pitanje da li je on novi šef stručnog štaba Zvijezde 09 rekoa nam je:

- Ne, nisam. Čekam nešto u inostranstvu. U pitanju je Kina. Odbio sma i neke klubove iz Srbije. Nismo Boris i ja nikada o tome pričali. Tu sma u Zvijezdi 09, pa ćemo vidjeti kako ćemo ii dalje, rekao nam je na kraju razgovora Milan Đuričić Đumi.

FK Zvijezda 09


Tekstilac Kort 1 : 5 Zvijezda 09
Drina 2 : 2 Slavija
Rudar Prijedor 3 : 0 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 32 25 6 1 81
2 Rudar Prijedor 32 21 8 3 71
3 Drina 32 11 13 8 46
4 Slavija 32 11 12 9 45
5 Tekstilac Kort 32 10 9 13 39
6 Podrinje 32 10 6 16 36