XS
SM
MD
LG

Valjić: Početak implementacije VAR-a 11. maja

Ognjen Valjić, glavni menadžer projekta VAR tehnologije za BiH FOTO: FS BiH

Predsjednik FS BiH Vico Zeljković ranije je najavio implementaciju VAR sistema kako bi se unaprijedio kvalitet suđenja na utakmicama Wwin Lige Bosne i Hercegovine. Već duži period se radi na realizaciji ovog projekta, a danas je u hotelu „Hills“ na Ilidži počeo VAR seminar, te će FS BiH u saradnji sa FIFA instruktorima u narednom periodu obučavati sudije i asistente suđenja za upotrebu VAR tehnologije.

Seminaru prisustvuju i sudijski kontrolori, a cilj je da upotreba VAR-a u našem elitnom fudbalskom takmičenju počne od prvog kola sezone 2024/25.

VAR projekt menadžer Ognjen Valjić je izjavio:

-U proteklom periodu smo odradili veliki dio posla u pripremi i implementaciji VAR sistema za Wwin ligu BiH. Obavljeni su svi kontakti sa predstavnicima FIFA koji su nadležni za uvođenje VAR tehnologije u suđenje. S tim u vezi zakazan je „kick-off meeting“, t.j. zvanični početak implementacije sistema, a koji će biti održan 11. i 12. maja. Tu će predstavnici FIFA-e da vrše monitoring i da nas upoznaju sa narednim koracima kako bi do početka naredne takmičarske sezone zaživio ovaj projekat. Iz tog razloga, danas smo počeli sa edukacijom sudija u saradnji sa FIFA VAR instruktorima Brunom Marićem i Tomislavom Šetkom. Program ovog seminara je osmišljen tako da se sudije i posmatrači suđenja, kao i tehnički operateri koji će raditi u VAR sobama, upoznaju sa funkcionisanjem VAR sistema.

Ognjen Valjić je još dodao:

-Dobili smo zadatak od Izvršnog odbora FS BiH na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem da počnemo sa primjenom VAR sistema već od prvog kola naredne sezone. Oprema je već nabavljena i jedan od lidera u oblasti VAR tehnologije „Hawk-Eye“ koji koristi i FIFA, biće prisutan i na našim terenima. Iako je kratak vremenski period pred nama, siguran sam da ćemo kvalitetnim i predanim radom uspjeti u našim namjerama da od iduće sezone imamo VAR sistem na svim utakmicama Wwin Lige Bosne i Hercegovine.

Glavni VMO (VAR match official) instruktor Elmir Pilav je na početku seminara upoznao sve učesnike sa njihovim obavezama u narednom periodu i predočio im na koji način će se vršiti edukacija službenih lica za implementiranje VAR tehnologije u našem takmičenju.