XS
SM
MD
LG

Nastavlja se Premijer liga BiH u futsalu: Radnik lider, Mostar SG najveća prijetnja

Foto/ Vanja Radovanović

Utakmicama 10. kola ovog petka se nastavlja Premijer liga Bosne i Hercegovine u futsalu, derbi u Sarajevu

Derbi prvog kola drugog dijela sezone svakako se igra u Sarajevu gdje će se sastati gradski rivali, Sarajevo i Željezničar. Na otvaranju sezone ove dvije ekipe su u izvrsnom meču remizirale 3:3, a da se radi o ekipama približnog kvaliteta pokazuje i tabela gdje je Sarajevo peto sa bodom više u odnosu na šestoplasirani Željezničar. Ekipe nisu mnogo mijenjale svoje rostere tokom zimske pauze, najveća promjena je svakako odlazak kapitena Plavih, Emira Đuderije, koji nije više igrač Željezničar, dok ostatak ekipe manje-više ostaje isti.

Lider na tabeli, bijeljinski Radnik, polusezonu otvara domaćom utakmicom protiv Salines Neimara. Radnik je doveo reprezentativca Bosne i Hercegovine, Amira Baručiju, što će sigurno biti veliko pojačanje, dok su otišli braća Semir i Emir Hodžić, koji i nisu imali previše minuta za igru u standardnom sistemu Bijeljinaca. Sa druge strane, kod Salines Neimara najveća promjena je svakako odlazak Dženana Muminovića  sa klupe. Josip Lokmer je ipak ostao i on će voditi ekipu kraj aut linije. Stigli su iz Žepča Venes Huskić, golman, te Nasir Hodžić, a u Premijer ligu se vraća Benjamin Avdić, nekadašnji igrač Salinesa, koji je nosio dres Broda u prethodnom periodu. 

Najviše je mijenjao FC Mostar SG, koji je doveo novog trenera Cafua, kao i pojačanja Daniela De Souzu, Thiaga Cabecu i Alexandera Morena. Nema tu više Nermina Kahvedžića, nema ni Ivana Ivankovića, a otišli su i Vedad Subašić, Emin Ćupina i Salko Macić, koji nisu imali preveliku minutažu tokom jeseni. Sa triom pojačanja i novim trenerom, Mostar SG svakako želi da vrati titulu u Mostar koju mu je uzeo Radnik prošle sezone i vjerovatno će se između ove dvije ekipe i tražiti novi-stari prvak Bosne i Hercegovine. Sloga, sa druge strane, gotovo da nije mijenjala igrački kadar, otišao je Ante Mušan, a tim koji je pobjeđivao ne mijenja se lako. 

Hercegovina iz Širokog Brijega ulazi značajno jača u drugi dio sezone i motivisana da ne ponovi izdanja iz prvog dijela gdje su osvojili svega devet bodova. Doveli su iskusna pojačanja Darka i Ivana Ivankovića, kao i Darija Penavu. U prvom kolu će nasuprot sebe imati banjalučkog Borca koji nije mnogo mijenjao tim tokom pauze, stigli su mladi Luka Mizdrak i Slaven Karamehić, a iz Doboja se vratio Slaviša Maksimović.

Sloboda Kompred iza sebe ima neočekivano slabu sezonu i samo šest bodova, a u prvom kolu nastavaka ih očekuje meč sa jedinom lošijom ekipom, Brotnjom, koji je sakupio tri boda. U Tuzlu su stigli Husein Musić, te braća Semir i Emir Hodžić iz Radnika. Reputacija i jednih i drugih nalaže da moraju mnogo bolje u nastavku sezone, a da bi Brotnjo to ostvario doveli su i kvartet pojačanja. Stigli su Matej i Josip Pehar, kao i Filip Miletić i golman Ivan Bevanda.

Raspored, 10. kolo, petak, ŠIROKI BRIJEG: Hercegovina - Borac (19.30), BIJELJINA: Radnik - Salines Neimari (20.30), subota, SARAJEVO: Sarajevo - Željezničar (17), TUZLA: Sloboda Kompred - Brotnjo (19), MOSTAR: Mostar SG - Sloga (19).

Tabela: Radnik 22, Mostar SG 19, Sloga 19, Salines 15, Sarajevo 14, Željezničar 13, Borac 11, Hercegovina 9, Sloboda Kompred 6, Brotnjo 3 


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6