XS
SM
MD
LG

''Golden Stejt'' iz Bara puca na visoko

Mornar iz Bara imao je nevjerovatnu sezonu. Igrali su polufinale ABA lige, četvrtfinale FIBA Evrokupa te su sezonu zaključili titulom prvaka u Crnoj Gori. Za fenomenalne rezultate Barana, najzaslužnija su braća Pavićević. Đorđije je bio trener Barana u prvoj sezoni ovog kluba u ABA ligi, da bi se potom posvetio organizacionom dijelu a trenersku palicu preuzeo je njegov brati Mihailo, koji je vodio ekipu prošle sezone.

Nakon fenomenalne prošle sezone, Mornar velike ambicije ima i u ovoj sezoni. Igraće ABA ligu ali i Evrokup, prvi put u svojoj istoriji. Očekivanja su velika a i sastav je u skladu sa tim očekivanjima. U ABA ligi je cilj gornji dio tabele, mada je realno da se Mornar bori za plej of. U Evrokupu će svaki trijumf Barana biti samo dodatni plus, kao što je za naš portal ranije i izjavio Mihailo Pavićević.

Što se tiče ekipe, dosta igrača iz prošle sezone je ostalo u Baru. Uroš Luković imao je nevjerovatnu sezonu. Bilo je govora da će se vratiti u Partizan ali je ostao vjeran Baranima. Strahinja Mićović bio je takođe važan šraf Mornara u prošloj sezoni a boje Mornara braniće i ove sezone.

Mornar je uspio zadržati Bakića i Vranješa. Bakić je veoma koristan igrač. Dobar defanzivac koji će uz dosta ofanzivno orjentisanih stranaca, održavati balans u ekipi ove sezone. Vranješ je imao nekih nevjerovatnih šuterskih predstava i njegov ostanak je bitan za Mornar.Pored njih, ostali su i Mugoša, Mijović, Vujošević, Pavić, koji su itekako bitni u rotaciji Barana.

Nidam i Ros su otišli ali je Mornar doveo sjajne strance. Doveli su sjajne igrače na vanjskim pozicijama i očekuje se da Mornar igra veoma efikasno. Sam Pavićević je izjavio da će igrati veoma brzo. Stigao je Karington. On igra na poziciji plejmekera i veoma je kompletan igrač. Sjajan strijelac, odličan razigravač u spot up situacijama a dobar je i u pik igri. Takođe, veoma je efikasan u catch and shoot situacijama. Ima veoma brze ruke i samim tim je dobar i u odbrani. Takođe, voli brzu igru i kad god je moguće rešava napad u njegovoj ranoj fazi.

Andre Spajt je bek šuter i od njega se očekuje dosta. Na NCAA nivou bio je fenomenalan. Generalno bi trebao sjajno sarađivati sa Karingtonom. Za Spajta je potrebno raditi dosta izolacija jer je u tim situacijama gotovo nepogrešiv, bar je to bio slučaj na NCAA nivou. Došao je i Vinston Šepard. On je krilni košarkaš koji je konstantan cijelu karijeru. Šepard je igrač od kojeg mžete uvijek očekivati 10-12 poena i 5-6 skokova. Kod stranaca je konstantnost jedan od bitnijih faktora. Ako Šepard bude konstantan, mnogo će dobrih stvari donijeti Mornaru.

Poslednji u nizu stranaca, stigao je Bronson Kenig. On je bek šuter sa sjajnim predispozicijama. Veoma moćan i kompletan igrač. Igrao je koledž košarku na Viskonšinu, gdje je svake sezone bio sve bolji. Poslednju sezonu na Viskonšinu završio je sa 14,5 poena uz odlične procente šuta. Nije se uspio izboriti za NBA ugovor pa je prošlu sezonu igrao u G ligi za ekipu Grand Rapidsa, gdje je bio jako jako dobar.

Kad se sve sabere i oduzme, Mornar ima veoma dobar tim. Okosnica tima je ostala što je uvijek dobro a dovedeni su i kvalitetni stranci. Ne treba se iznenaditi ako Mornar dovede i još nekog igrača. Znali su i tokom sezone dovoditi igrače, kada se desi da stranci ne donesu ono što su trebali donijeti.

Sigurno će biti veoma zanimljivo gledati Barane. Prošle sezone su bili atraktivni a ove sezone su sklopili tim sa još većim napadačkim potencijalom. Samim tim igraće brzo efikasno i za oko veoma lijepo. U ABA ligi su legitimni kandidati za plej of a uz malo sreće možda i za nešto više. U Evrokupu će sigurno biti tvrd orah svima i ako se ukaže šansa za plasman u TOP16, Mornar će je sigurno iskoristiti.

Foto: Mornar Bar


22 .kolo ABA liga
Mornar 106 : 75 MZT Skopje Aerodrom
Cedevita 85 : 75 Partizan NIS
Budućnost VOLI 87 : 64 FMP
Union Olimpija 90 : 85 Zadar
Mega Bemax 99 : 87 Igokea
Crvena zvezda MTS 107 : 69 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 19 3 41
2 Budućnost VOLI 22 17 5 39
3 Cedevita 22 17 5 39
4 Mornar 22 14 8 36
5 Partizan NIS 22 11 11 33
6 Zadar 22 10 12 32
7 Union Olimpija 22 10 12 32
8 FMP 22 9 13 31
9 Mega Bemax 22 8 14 30
10 Igokea 22 7 15 29
11 Cibona 22 7 15 29
12 MZT Skopje Aerodrom 22 3 19 25