XS
SM
MD
LG

Stanislav Karasi: Zvezda prolazi, Partizan teško

Legendarni fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac Jugoslavije Stanislav karasi u „Beogradskoj hronici“ na RTS1 govorio je večeras o šansama srpskih klubova u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu.

Popularni stane je o svojoj Crvenoj zvezdi rekao:

-Ono što mene, sada ove godine, iznenađuje i veseli je to da je Crvena zvezda napravila igru koju sam zamišljao, i kao trener i kao igrač. To je za mene veliko iznenađenje jer Zvezda u poslednjih deset-petnaest godina nije odigrala sličnu utakmicu kako je igrala protiv Sparte Prag. To je ono što meni daje neke dodatne optimističke poglede. Jednostavno Crvena zvezda sa ovim rezultatom iz Krasnodara i ovim igrama koje pokazuje i kroz prvenstvo i u Evropi daje za pravo da će da se kvalifikuje u grpnu fazu Evropske lige, iako je s druge strane u fizičkom smislu, jak tim. Zvezda je bolja u tehničkom pogledu, koliko izdržimo trku toliko ćemo da uspemo u nastojanjima.

Partizan?

-Moram da kažem da sam bio jedan od učesnika na beogradskoj utakmici protiv Videotona, iako nije bilo publike. FK Partizan je jako korektan kada je u pitanju moj odnos prema njima ili njihov prema meni. Imam besplatnu kartu za ložu, nazvao sam ljude  klubu i pitao je li mogu da dođem na utakmicu, odgovorili su mi: „za tebe su uvek otvorena vrata Partizana“. Kao gledaoca Partizan me je razočarao na način na koji je igrao. Slabiji je to tim nego prošle godine, Partizan će imati veliku muku da priđr u grupnu fazu Evropske lige. U fudbalu je sve moguće, zavisno sve od pripreme kako je trener video prethodnu utakmicu, kako pravi analizu i kako daje zahteve za sledeću utakmicu – rekao je Karasi.

Potom je nekadašnji trener banjalučkog Borca rekao i ovo:

-Učim mnoge sportiste da ljudi iz Beograda moraju da navijaju za svoje ljude i klubove, ja ću navijati i za Zvezdu i za Partizan. Ali, ne mogu da navijam recimo za Dinamo Zagreb kada igra protiv Partizana.

Karasi se osvrnuo i na stanje u srpskom fudbalu, otkrio je, možda, gdje je najveći problem:

-Nažalost, godinama govorim iste stvari, malo ih čuje to. Oni, tako kada kažem nešto, govore: „Eno Stane opet lupeta“. Bitno je to da u našem fudbalu nemamo učitelje onakve kakve smo mi imali. Morate da naučite da pišete slova, onda možete da pišete rečenice i nešto drugo. Ovde mi imamo neobrazovane igrače, neobrazovane trenere, nisu na nivou onoga što treba da budu ni u klubovima, ali ni u Superligi. Mnoge stvari s poremećene, a imamo trenere i igrače koji nisu na tom zadovoljavajućem nivou. T je osnovni problem.

Na pitanje kako komentariše odlazak mladih igrača u inostranstvo, Stane je odgovorio:

-Reći ću jednu staru Miljanovu (Miljan Miljanić, op. a.) izreku koji je govorio, za vrijeme kada mi nismo mogli  inostranstvo pre navršene 28 godine, da tu odluku Fudbalski savez poništi i da dozvoli deci, omladincima i kadetima i igračima koji izađu iz omladinaca da odu napolje, u inostranstvo, da igraju i da se vrate kao zreli igrači. Sada kada pogledate ko su bili prvaci Evrope, kako je ranije prosek godina bio 32, 34, 35... zavisno od kluba, možete da kažete da je Miljanić bio u pravu.

Osvrnuo se Karasi još malo na saradnju sa legendarnim Čičom:

-Kad vas učitelj nauči da pišete i čitate onda idete tom linijom. Možda imam bolje ideje od svog nekadašnjeg učitelja koji me je stalno podržavao i govorio: fala Bogu da ima i takvih“. Miljan je čovek koji nije bio sujetan, koji je bio veliki, takav kakav jeste jer je priznao da ono što on nije znao da drugi znaju, pokazao je još jednu veličinu.

Prisjetio se Karasi i legendarne utakmice u kojoj je „konac delo ukrasio“ protiv Grčke odigrane u Atini 19. decembra 1973. godine:

-Kao igrači bili smo sigurni da ćemo proći na Svetsko prvenstvo u Nemačku 1974. godine. Trebala nam je pobeda sa dva ili više golova razlike. Nadali smo se prolasku direktno na SP, ali smo morali da igramo igramo majstoricu. Protiv Grčke smo imali stvarno peh, vodili smo 2:0, a onda u finišu prvog dela primili smo dva gola, bilo je na poluvremenu 2:2. U svlačionici smo jurili na Dušana Bajevića koji je bio isključen, optuživali smo ga. A onda nam je savezni kapiten Miljan miljanić rekao: „vi ste toliko jaki da ćete pobediti!“ Desilo se, došle su poslednje sekunde, stigli smo do toliko željene pobede od dva gola razlike. Snaga je bila vezana za trenera, jer je trener taj koji donosi snagu igračima.

O današnjem fudbalu Stanislav Karasi je istakao:

-Zašto mnogi izbegavaju da kažu da je negativna stvar za današnji fudbal kladionica. Pojavi vam se odjednom zainteresovana strana koja je van fudbalskih tokova, a koja i te kako utiče na rezultate i na sve ostalo.

Stanislav Karasi


30 .kolo Superliga Srbije
Mačva 2 : 1 Mladost
Crvena zvezda 3 : 1 Zemun
Napredak 3 : 1 Radnički (N)
Vojvodina 2 : 1 Rad
Voždovac 0 : 0 Čukarički
Spartak ŽK 3 : 1 Radnik
Javor Matis 2 : 1 OFK Bačka
Partizan 5 : 0 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda (-2) 30 25 4 1 77
2 Partizan (-2) 30 20 7 3 65
3 Čukarički 30 14 9 7 51
4 Radnički (N) 30 14 8 8 50
5 Spartak ŽK 30 14 7 9 49
6 Voždovac 30 13 8 9 47
7 Napredak 30 13 7 10 46
8 Vojvodina 30 12 8 10 44
9 Radnik 30 10 6 14 36
10 Mladost 30 9 8 13 35
11 Zemun 30 9 8 13 35
12 Mačva 30 9 4 17 31
13 OFK Bačka 30 8 6 16 30
14 Javor Matis 30 7 4 19 25
15 Borac 30 6 5 19 23
16 Rad 30 6 3 21 21