XS
SM
MD
LG

Kreće Premijer liga u futsalu: Sezonu otvaraju Centar i Leotar

Nakon višemjesečne pauze sutra ponovo kreće Premijer liga Bosne i Hercegovine, njeno četvrto izdanje. Titulu šampiona brani mostarski Stari Grad i on je po mnogima glavni favorit da odbrani naslov.

Odmah iza njih je pojačani MNK Zrinjski, sa Tomislavom Bevandom na mjestu trenera umjesto dosadašnjeg Nikole Tomičića, kao i podmlađeni MNK Centar, koji i otvara sezonu utakmicom protiv još jednog nekadašnjeg šampiona, trebinjskog Leotara. Mnogo je još tu ekipa koje mogu da pomrse račune, i sigurno je da sa pravom svi akteri futsal Premijer lige očekuju jednu izuzetno zanimljivu sezonu, nikada interesantniju i izjednačeniju.

Ono što je novina u odnosu na prethodne dvije godine jeste da se ponovo igra onaj stari format od 22 kola. Dvokružno, svako sa svakim, bez dijeljenja na plej of i plej aut. To je povratak na debitantsku sezonu u Premijer ligi, kada je, istina, zbog odustajanja Karake, 11 timova nastavilo takmičenje. I pred ovu sezonu bilo je odustajanja. Nakon izvršenog žrijeba, svega desetak dana pred start prvenstva, odustao je MNK Sofić iz Konjica, a N/FS Bosne i Hercegovine je odlučio da to 12. mjesto u ligi ponudi ekipi Banovića, poraženoj u plej ofu Prve lige Federacije BiH, što su Banovićani sa zadovoljstvom prihvatili.

Prvo kolo donosi meč u petak u Sarajevu gdje će, kao što pomenusmo, igrati sarajevski Centar i KMF Leotar iz Trebinja. Obje ekipe nekadašnji šampioni, i njihovi dueli su uvijek bili zanimljivi za gledanje. Na jednoj strani ćemo imati podmlađenu ekipu Centra. U tim se vratio Emir Sipović, nakon boravka u Kini, a tu je sada i iskusni Adis Šahmanija koji zna kako se osvajaju titule. Odlučio je on da se ponovo aktivira u futsalu i pomogne mladoj ekipi Centra da stasa. Šahmanija je već osvajao trofeje sa sarajevskim Centrom, ali i sa Tangom iz Istočnog Sarajeva na samim počecima ovog kolektiva. Sa njim će ekipa dobiti prijeko potrebno iskustvo budući da je u tim stigao veliki broj mlađih igrača, koji će kroz godine koje dolaze biti naslijednici onih sjajnih futsalera Centra koji su godinama dominirali futsalom, a neki od njih i danas su tu. Još uvijek je nejasan status kapitena Nijaza Mulahmetovića. Iako je u razgovoru za naš portal Dženan Muminović potvrdio da on ostaje kapiten, nije potpuno jasno da li će "Cuni" u meču protiv Leotara predvoditi ekipu.

Na drugoj strani imamo ekipu Leotara koja je ozbiljno shvatila ljeto pred sezonu i odradila kvalitetne pripreme. Odigran je veliki broj prijateljskih utakmica, i struka zadovoljno ulazi u sezonu sa spremnom ekipu. Odrađen je i dobar prelazni rok. Stigao je reprezentativni golman Makedonije, Antonio Petrovski, stigao je jedan od ponajboljih mladih igrača BiH, Slaven Matijašević, stigao je Emrah Sarić iz "Nevesinja", te još nekoliko mlađih igrača, ali što je još bitnije neki igrači su odlučili da se posvete samo futsalu poput Milorada Cimirota, i to garantuje da Leotar ima izuzetno kvalitetnu ekipu na raspolaganju. Ono što je bitno imaće i širok izbor igrača, te će ovi mladi futsaleri moći da stasaju uz provjerena imena bosanskohercegovačkog futsala. Iako Leo najavljuje da im je jedini cilj opstanak jasno je da Mitar Vukanović sa svojom ekipom može daleko više od toga.

U subotu se igraju tri utakmice. Od 17,00, barem bi tako trebalo, KMF Nevesinje dočekuje MNK Banovići. Pisali smo već da su gosti probali da odgode ovaj meč, no za sada nema te potvrde i meč se igra u subotu od 17,00. KMF Nevesinje spremno dočekuje sezonu, a to ste mogli pročitati i na našem portalu u razgovoru sa trenerom Nevesinjaca, Zoranom Buhovcem. Nisu mnogo mijenjali igrački kadar. Oslanjaju se na svoje domaće snage, uz povratak kapitena Vučetića nakon povrede, te povratak mladog Miljana Gutića iz mostarskog Zrinjskog. Jasno je da u "Nevesinjki" kao ni prošle sezone niko neće moći računati na lake bodove, a neki od njih će morati i pognute glave napustiti parket. Cilj Nevesinjaca je opstanak, a borba da se izbjegne jedno od četiri mjesta koja vode u niži rang biće bespoštedna i velika.

Nasuprot njih stajaće Banovići, još jedan od kandidata za ispadanje. Tek sedam dana pred prvenstvo su se skupili, odradili nekoliko treninga i pitanje je koliko će im trebati da dostignu radnu temperaturu. Nezgodna su ekipa, to se moglo vidjeti i u Prvoj ligi FBiH, ali i velika nepoznanica svima, te im to ide na ruku. Nisu stigli još uvijek da dovedu neko kapitalno pojačanje, ali vidjećemo šta će uradi u preostalom vremenu.

Od 19,00 na teren će u Livnu domaći MNK Seljak i MNK Brotnjo. Obje ekipe znatno jače nego prošle sezone ulaze u predstojeću i ovaj meč predstavlja jedan od najzanimljivijih u ovome kolu. Iako prema sopstvenom priznanju trenera gostiju Mateja Čilića ne očekuju mnogo od prvih par kola jer im nedostaje utakmica, jasno je da ekipa iz Čitluka može da veliki individualni kvalitet svojih prvotimaca da izvuče povoljan rezultat. No, pitaju se nešto i domaći, a dolaskom Rožića, Ante Palavre i Nikole Perkovića, te uz provjerene snage, Semrena, Maletu, Ivkovića, Krišta i druge, i MNK Seljak ima štošta da kaže.

Pola sata kasnije igra se meč u Brčkom između domaćeg Brčko Zdravlja i mostarskog Zrinjskog. Domaćin je debitant u elitnom rangu, relativna nepoznanica klubovima, te ne baš pretjerano aktivan u prelaznom roku. Doveden je Miloš Tanasković iz Tanga koji će predstavljati ogromno pojačanje, baš kao i Sead Buljubašić iz Kaskade, koji je već u pripremnim utakmicama pokazao kako postiže golove. Na drugoj strani imaju pojačani Zrinjski. Nikolu Tomičića je naslijedio bivši reprezentativac BiH, Tomislav Bevanda, a dovedeno je nekoliko novih imena. Na njihovu veliku žalost, nije došlo do saradnje sa Emir Milanovićem, dvostrukim uzastopnim najboljim strijelcem lige, jer je Milanović dobio posao u Gornjem Vakufu, te bi mogao samo igrati utakmice, a u Zrinjskom nisu željeli igrača samo za utakmice, tako da Milanović ipak neće pojačati "Plemiće" u novoj sezoni.

U nedelju još dvije utakmice. Prvo od 17,30 u Mostaru igraju aktuelni šampion FC Mostar SG, te bivši šampion KMF Tango. Sa jedne strane imamo favorita za titulu, učesnika Glavne runde UEFA Futsal kupa, koji je ionako jaku ekipu dodatno ojačao dovođenjem hrvatskog reprezentativca Saše Babića, te Nermina Kahvedžića i Mirka Hrkaća i po mnogima su glavni favorit za titulu, a na drugoj strani imamu mladu i poletnu ekipu Tanga predvođenu sa klupe bivšim kapitenom kluba Mirkom Čamparom. Odlučili su se oni za mladost, te su u ekipu doveli nekoliko mlađih igrača, kao i bivše igrače Slavije, Dragišu Kenjića, DiaBiH, Dragana Bjelicu, i Jahorine, Nikolu Šarovića, koji će uz provjerena imena Adnana Delihasanovića, Amera Hadžića, Slobodana Eleza, Ognjena Erića, Stefana Jokića i druge pokušati stići do sredine tabele.

Kolo zatvaraju debitant MNK Zrinjski i FC Salines iz Tuzle od 18,00 u dvorani na Grbavici. MNK Željezničar nije mnogo radio u prelaznom roku. Ostali su bez Dražena Novoselca i Emira Đuderije, dvojice igrača sa premijerligaškim iskustvom, ali su doveli dvojicu golmana sa istim, Sedina Šahmana i mladog Eda Demirovića, a stigao je i pivot Semir Gušo, kao i mladi Francuz Gijom Tati, ali papirologija za njega još uvijek nije sređena. Žele oni sredinu tabele, ali za protivnika imaju sjajnu ekipu Salinesa koja je odradila odličan posao u prelaznom roku. Ostali su bez kapitena i golmana Dina Hamidovića, ali je njega naslijedio reprezentativni čuvar mreže Bekir Hodžić. Otišao je još samo Mirnes Mulavdić, a na tu koja je i prošle sezone djelovala odlično doveli su iskusnog Maida Ramića, mladog Benjamina Avdića, te najboljeg strijelca Prve lige Republike Srpske, Mirka Marinkovića. Žele oni opstanak, mirnu luku, a onda sljedeće godine da probaju napraviti nešto više.

Sve u svemu, futsal lopta se od sutra konačno ponovo kotrlja u Bosni i Hercegovini, a razmišljanja svih klubova mogli ste da pročitate u prethodna dva dana, kao i sutra.

Satnica, raspored i sudije:

Petak, 19,00

Sarajevo: MNK Centar - KMF Leotar
Dvorana Ramiz Salčin
Sudije: Edin Golać (Banovići) i Goran Ilić (Doboj)
Treći sudija: Mirza Zubić (Visoko)
Delegat: Mehmed Varupa (Travnik)

Subota, 17,00

Nevesinje: KMF Nevesinje - MNK Banovići
Dvorana Nevesinjka
Sudije: Vedran Marčinko i Amar Macić (oba Mostar)
Treći sudija: Emil Husković (Mostar)
Delegat: Adis Hadrović (Mostar)

Subota, 19,00

Livno: MNK Seljak - MNK Brotnjo
Dvorana Dalibor Perković-Dali
Sudija: Aleksandar Railić (Derventa) i Goran Ilinčić (Prijedor)
Treći sudija: Adis Duraković (Bugojno)
Delegat: Mensud Čaušević (Bosanska Krupa) 

Subota, 19,30

Brčko: KMF Brčko zdravlje - MNK Zrinjski
Dvorana Ekonomske škole
Sudije: Amir Omerbašić i Farik Kečo (oba Sarajevo)
Treći sudija: Danijel Mijatović (Bijeljina)
Delegat: Dragan Anđelić (Orašje)

Nedelja, 17,30

Mostar: FC Mostar SG - KMF Tango
USRC Midhat Hujdur
Sudije: Jasenko Pljevljak i Alem Bajrović (oba Sarajevo)
Treći sudija: Armin Jelin (Mostar)
Delegat: Dragan Čolić (Kupres)

Nedelja, 18,00

Sarajevo: MNK Željezničar - FC Salines
Dvorana Grbavica
Sudije: Igor Puzović (Travnik) i Adis Duraković (Bugojno)
Treći sudija: Almedin Berilo (Sarajevo)
Delegat: Damir Knežević (Livno) 


Salines 4 : 4 Seljak
Brčko Zdravlje 2 : 5 Brotnjo
Mostar SG Staklorad 9 : 1 Zrinjski
Nevesinje 3 : 0 Tango
Centar 11 : 8 Banovići
Željezničar 2 : 6 Leotar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mostar SG Staklorad 22 19 2 1 59
2 Brotnjo 22 13 2 7 41
3 Centar 22 13 1 8 40
4 Zrinjski 22 12 2 8 38
5 Salines 22 9 5 8 32
6 Leotar 22 10 2 10 32
7 Seljak 22 9 4 9 31
8 Tango 22 10 1 11 31
9 Nevesinje 22 10 0 12 30
10 Željezničar 22 9 1 12 28
11 Brčko Zdravlje 22 4 2 16 14
12 Banovići 22 3 0 19 9