XS
SM
MD
LG

Vrijeme za finale ABA lige

Nakon šest mjeseci borbe i ukupno odigranih 138 utakmica, došao je red i na finale regionalne ABA lige. U finalnoj seriji snage će odmjeriti aktuelni šampioni, košarkaši Crvene zvezde, te košarkaši podgoričke Budućnosti. Finalna serija kreće u ponedeljak i sigurno je da nas čeka spektakularna serija.

Zvezdini aduti

Najveći adut Crvene zvezde u ovoj seriji, ali i cijeloj sezoni, jeste Tejlor Ročesti. Amerikanac rodm iz Hjustona igra sjajno ove sezone. Iako ima 32 godine, igra sa nevjerovatnom energijom. U jednom dijelu sezone je imao mali zamor materijala ali sve je to nekako i bilo očekivano.

Iako igra na poziciji pleja, cijelu karijeru Ročesti je više strijelac nego razigravač. Na kraju krajeva čovjek je bio i najbolji strijelac Evrolige, dok je igrao za Nižnji. I ove sezone je imao dosta fenomenalnih partija, gdje je zatrpavao koš protivnika. I pored činjenice da je više strijelac nego razigravač, Ročesti je ove sezone u ABA ligi prosječno imao 5,8 asistencija po utakmici.

Najveća prednost Ročestija jesu nevjerovatni driblinzi. Čovjek je u stanju sam sebi ni iz čega iskreirati poziciju za poene. Pun je magije kad su driblinzi u pitanju, poput glavne vedete tima iz njegovog rodnog grada Hjustona, Džejmsa Hardena. Međutim, kao i kod Hardena i kod Ročestija je odbrana problematična. Ročesti se trudi da da svoj doprinos ali na niskom postu ga svaki protivnik redovno uništava. Ako nema pomoći u odbrani, Ročesti nije u stanju mnogo toga da uradi. U napadu je problem kada mora ući u kontakt. Ukoliko ga protivnici uvuku u gužvu, tada neće biti previše upotrebljiv. Jednostavno ima takvu građu i cijelu karijeru bježi od kontakta. Ali definitivno uz sve mane koje ima, Takođe, Ročesti se nije naosvajao trofeja u karijeri. Ima samo osvojen Kup u Izraelu. Naravno da nije samo on razlog toga nego i ostale stvari, ali prilično mu se zamjera da ga nema u bitnim utakmicama. Ročesti je pun pogodak Zvezde i ponajbolji stranac u istoriji kluba. A da li je igrač za najveće utakmice, definitivno će dokazati ova serija.

Koliko god je Zvezda ''ubola'' sa Ročestijem i koliko god bi se o njemu moglo lijepih stvari reći, Džejms Feldin je sušta suprotnost. Feldin je tip igrača koji zavisi od prva 2-3 šuta. Ukoliko pogodi te prve šuteve, uništiće protvnika. Ali ukoliko ih promaši, uništiće svoj tim.

I nije on ove sezone neki ''novi Feldin''. On je ovakav cijelu karijeru. Imao je dobru koledž karijeru ali ruku na srce igrao je u drugorazrednoj ekipi Kvinipek, koja je daleko od ozbiljne koledž košarke. Ozbiljniju evropsku karijeru počeo je u Fuenlabradi a kasnije igrao i za Panatinaikos. No problem mu je cijele karijere što nije konstantan a to je osnovno što stranac u Zvezdi mora imati. Do sada se može reći da je Feldin promašaj Zvezde ali možda baš u ovoj seriji postane Zvezdin junak. Jednostavno je čovjek takav. Može biti najgori igrač predstojeće finalne serije a može biti i MVP finala.

Zvezda ima iskustva i u unutrašnjoj liniji a tu su naravno Milko Bjelica i Pero Antić. Milko Bjelica je počeo sezonu fenomenalno. Zatrpavao je protivnike, posebno se izdvajaju partije protiv Barselone u Beogradu i partija u prvom derbiju protiv Partizana. Međutim, kako sezona odmiče, Bjelica sve više pada u formi. Došlo je vjerovatno i do zamora materijala jer je već u veteranskim godinama.

Najveći problem Bjelice nije taj zamor. Problem je odbrana koja je zaista loša ove sezone. Gotovo da nema igrača kojeg je na adekvatan način sačuvao. Takođe, i dalje maša zicere, što je njegova mana tokom cijele karijere.

Pero Antić ima ogromno iskustvo i šampionski mentalitet. Međutim, godine čine svoje i Antić je svako malo povrijeđen. Čak je i pitanje koliko će biti spreman za ovu finalnu seriju. Ali bez obzira na sve, on mnogo znači timu. Pomaže ekipi ali i treneru i van terena i na terenu. Pokušava savjetima da pomogne mlađim igračima. Veliko je pitanje koliko će moći da pomogne ekipi na terenu. Kvalitet naravno upitan nije ali povrede stvaraju probleme. 

Pored iskusne Zvezdine ''četvorke'' i ostali imaju šta da ponude. Neki su to pokazali tokom sezone a neki su možda ono najbolje čuvali za finale. Matijas Lesor je neko ko može da promijeni tok meča. Atletski izuzetno moćan igrač. Sa svojim ''bannanama'' i zakočavanjima, često ubija moral rivalima. Ima mana i to se u defanzivi vidi. Činjenica je da zna ukrasti loptu rivalu, ali isto tako često pravi greške pri iskakanju od pika. Često pravi i naivne faulove ali je svakako jedan zanimljiv igrač sa potencijalom.

Neko ko je tiho ušao u prvi tim i ko je postao veoma bitan igrač ekipe jeste Dejan Davidovac. U nedostatku opcija na pleju, Alimpijević je u jednom dijelu sezone na pleja prekomandovao Davidovca. Iako je visok, ima sjajnu kontrolu lopte a i dosta je nesebičan i kreativan igrač. Povjerenje trenera je iskoristio i odužio mu se u dosta utakmica. Na kraju krajeva, Zvezda je dobila Real u madridu ponajviše potezima Davidovca u završnici a sjajan je bio i u pobjedi protiv Žalgirisa, kada je vezao nekoliko trojki u trećem periodu. Sigurno je da će doprinos Davidovca biti važan u finalnoj seriji i Zvezda treba njegov doprinos.

Neko ko je možda i najlošiji igrač Zvezde ove sezone, jeste Branko Lazić. Kapiten Zvezde uvijek igra borbeno ali jednostavno to nije onaj Lazić. Napadački je uvijek bio limitiran ali ove sezone ne može ni otvorenu trojku da pogodi. Odbrana je takođe loša i dosta igrača koje je on čuvao, bili su kasnije MVP tog kola u Evroligi. Dončić i  Zoran Dragić samo su neki od tih igrača. Međutim, Lazić je znao da da maksimum baš u ovakvim serijama i utakmicama. Možda je najbolje čuvao za kraj jer je dosadašnji dio sezone jako loš za njega bio.

Vidjećemo koliko mogu Dobrić, Janković i Enis. Dobrić je igrač koji u velikim procentima pogađa kada je sam na trojci, dobar je u prodoru ali je u nekim stvarima limitiran. Ne može baš da iskreira sebi mnogo toga a ne zna ni da igra pik na pravi način. Pored napada, u odbrani je imao nekih nevjerovatnih blokada. Najveći mu je problem što mu Alimpijević ne daje dovljno prostora. Budući da nema Dangubića u finalu, Dobrić bi lako mogao biti x faktor Zvezde.

Stefan Janković je vjerovatno i najviše napredovao ove sezone. On je došao kao ogroman potencijal ali iz nekog drugog sistema. Jedno je koledž košarka a drugo je naravno evropska košarka. Period prilagođavanja je prošao i sada igra sjajno. I dalje pravi neke nedovoljno zrele faulove ali ima i mnogo fenomenalnih blokada. U napadu je dobar mada djeluje da nema dovoljno samopouzdanja u šutu za tri poena. Iako možda nema neke top procente ove sezone, nije loš trojkaš i vremenom bi to trebalo doće na svoje. 

Dilan enis je došao sredinom sezone i nije se jpš uklopio na pravi način. Imao je dobrih partija ali dosta je brzoplet. Kada krene šut, brzo je sposoban da da i 10-15 poena rivalu, ali često bude voma loš. Najveći problem je taj što želi da igra pleja ali je više tip nekog kombo beka. Jednostavno nije dovoljno kreativan i dosta su statični napadi sa njim ali je dobar kad ga krene šut. Ukoliko bi se desilo neko njegovo ludilo, Zvezdi bi to dosta značilo u finalu.

Aduti Budućnosti

Apsolutna alfa i omega Podgoričana u ovoj sezoni jeste Nemanja Gordić. Gordić je konačno sazrio i igra sezonu života. Oduvijek je imao hrabrost da preuzme odgovornost a ove sezone je to došlo posebno do izražaja.

Mnogo bolje šutira za tri poena nego prethodnih sezona, sigurniji je sa linije slobodnih bacanja a dosta i asistira. Uvijek je motivisan protiv Zvezde i u prošlosti je imao neke sjajne mečeve protiv Zvezde. Recimo u finalu KLS-a u sezoni 12/13, gotovo je sam igrao poslednji period druge utakmice i tako je donio pobjedu Partizanu. 

Međutim, vijdećemo koliko će moći protiv agresivne defanzive Zvezdinih bekova. Pominjao sam da Lazić igra lošu sezonu. Ali lako se može desiti da sada odigra dobru seriju i prije svega defanzivno namuči Gordića. Ukoliko bi Zvezda uspjela ukrotiti Gordića, bila bi mnogo bliže pobjedi.

Pored Gordića, Budućnost ima još  jednog sjajnog pleja. Bolje rečeno Nikola Ivanović je kombo bek ali je sigurno neko ko je veoma opasan. Dugo se o njemu pričalo koa o igraču koji je dao trojku sa centri Srbiji u Areni, u kvalifikacijama za Eurobasket 2013. godine. U prvom mandatu u Budućnosti nije imao minutažu. Otišao je u Megu, uklopio se u sistem Dekija Milojevića i na kraju izbacio Budućnost u polufinalu ABA lige. 

Kao i Gordić, i Ivanović ima hrabrost i ne bježi od toga da preuzme odgovornost. Kada je u kontraritmu voma je loš po svoj tim, ali kada ga krene onda je ubitačan. Pored svega toga, racionalan je igrač i neće siliti previše kada ga ne ide. Budući da će Zvezda više pažnju obraćati na Gordića, Ivanović bi mogao biti veoma važan faktor za Budućnost u finalnoj seriji. 

Priču o strancima u Budućnosti, krenućemo od Gibsona. Kajl Gibson je igrač koji je sjajn šuter. Takvu reputaciju ima još iz dana na koledžu, kada je branio boje Luiziane. Recimo za taj koledž je u prošlosti igrao i sadašnji saigrač Nikole Jokića, Pol Milsap.

Gibson se ove sezone dugo mučio i to sa šutem za dva poena. Trojke su cijelo vrijeme bile dobre ali je zaista bilo nevjerovatno koliko se muči u šutu za dva. Vremenom se i tu popravio i sada je veoma opasan. Može mu se zamjeriti da uzima često neracionalne šuteve, ali je definitivno opasan kad ima svoj dan. Na kraju krajeva, u duelu sa Zvezdom u Podgorici, bio je izuzetan. 

Veoma opasno oružje Budućnosti, mogao bi biti trojac Doelman, Danilo Nikolić i Kajl Lendri. Sva trojica odlično šire igru i opasni su u šutu za tri. Ako se doda da Bjelica igra jako slabo u odbrani, Budućnost bi mogla stvoriti ogromne probleme Zvezdi na poziciji četiri.

Da je to itekako realno, govore i dueli iz ove sezone. Danilo Nikolić i nema neku vrhunsku sezonu, ali je u oba ta susreta bio sjajan, pogotovo je sjajno trojke šutirao. Lendri je imao svojih dana tokom sezone pa za njega možda i nije toliko iznenađenje što je takođe mučio Zvezdu u oba susreta. Sada se na taj dvojac dodao i Doelman. 

Da se razumijemo, nije to ni sjena Doelmana iz Valensije, kada je igrao i najbolju košarku života. Sjećam se finala Evrokupa protiv Uniksa u sezoni 13/14, kada je Doelman bio maestralan. Gledao sam te utakmice i bio sam impresioniran lakoćom sa kojom Doelman uništava protivnika. Imao je on dobrih momenata i u Barsi ali kasnije su ga povrede uništile. Sada je dio Budućnosti. Ima iskusva, ima kvaliteta a diže i formu i mogao bi da bude itekako bitan faktor u finalu. 

Što se ostalih igrača tiče, bitan će biti doprinos braće Šehović. Suad je taj koji je mnogo bolji ove sezone. I dalje ćoškari i vreba priliku da pogodi neku trojku. Nije prva opcija Budućnosti ali je igrač sa iskustvom. Sead je pružao prilično blijeda izdanja ove sezone. Nekako kao što je Lazić loš u Zvezdi, tako je Sead Šehović u Budućnosti.

Vidjećemo i kakav će doprinos dati Zoran Nikolić. Dobar defanzivac, sposoban da udara blokade u serijama. Recimo prošle sezone protiv Igokee je imao sedam blokada u Laktašima. U napadu on igra toplo hladno. Daje doprinos na ofanzivnom skoku ali i poenterski zna biti dobar. Mladi igrači, kao što su Popović i Ilić bi takođe mogli dati soj doprinos. Na kraju krajeva, Petar Popović je bio x faktor u trećem meču polufinalne serije protiv Cedevite. Ilić je tokom sezone imao bolje partije od Popovića ali obojica znaju da koriste svoje minute a to je ono najvažnije kod mladih igrača.

Ova serija obećava dosta. I jedni i drugi su krenuli u rat sa raznim porukama i saopštenjima. Po mnogima čeka nas najbolja i najuzbudljiva serija u poslednjih par sezona. Serija Zvezde i Partizana u polufinalu 2014/15 sezone bila je sjajna a ova serija bi mogla biti u rangu te. Biće sigurno pune dvorane i sjajna atmosfera, prava košarkaška. Jedina zamjerka je ta što bi se eventualno pet utakmica igralo u sedam dana. U svakom slučaju, čeka nas sjajna serija i na nama je da uživamo u najljepšoj igri na svijetu.

Foto: ABA liga


4 .kolo ABA liga
Mornar 73 : 81 FMP
Zadar 97 : 104 Partizan NIS
Igokea 99 : 108 MZT Skopje Aerodrom
Cibona 100 : 94 Cedevita
Crvena zvezda MTS 75 : 79 Budućnost VOLI
Mega Bemax 77 : 86 Union Olimpija
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 4 3 1 7
2 Budućnost VOLI 4 3 1 7
3 FMP 4 2 2 6
4 Cedevita 4 2 2 6
5 Mega Bemax 4 2 2 6
6 Partizan NIS 4 2 2 6
7 Cibona 4 2 2 6
8 Igokea 4 2 2 6
9 Union Olimpija 4 2 2 6
10 MZT Skopje Aerodrom 4 2 2 6
11 Zadar 4 1 3 5
12 Mornar 4 1 3 5