XS
SM
MD
LG

Zvezdina sezona od početka je mirisala na fijasko zahvaljujući sujeti Čovića

Košarkaši Crvene zvezde ostali su bez titule u ABA ligi. Tako su nakon četiri godine uzastopnog igranja, ostali bez Evrolige. Zvezdin fijasko ove sezone nije uopšte iznenađenje i na loše je mirisalo od samog početka.

Proteklih godina Zvezda je radila fenomenalne stvari. Dejan Radonjić je stvorio sistem koji je dominira Jadranom i Srbijom ali koji je donosio i sjajne rezultate Zvezdi u Evroligi. U četiri godine na klupi Zvezde, Radonjić je osvojio tri ABA lige, tri titule u Srbiji i tri puta Kup Koraća. U Evroligi je odveo tim do četvrtfinala a prošle sezone su spletom nesrećnih okolnosti ostali bez ove faze. Takođe, sa Zvezdom je u sezoni 13/14 igrao polufinale Evrokupa.

Međutim, nakon osvojene titule prošle sezone u KLS, Radonjić je prvi put progovorio o finansijama kluba. Čovjek koji je radio za male pare, koji je znao čekati na svoje pare cijele godine, jednom je progovorio istinito o resursima kluba i tu je nastao problem. Nakon toga, dolazi do ''sporazumnog raskida saradnje'' između kluba i Radonjića.

Ima tu nekoliko verzija šta se desilo. Najbliže istini je da je proradila sujeta Nebojše Čovića. Nekoliko puta i kasnije je napadao na Radonjića radi te izjave. Međutim, zar je jedna izjava, ma kakva god bila, razlog odlaska najboljeg trenera u istoriji Zvezde ?

Bilo kako bilo Radonjić je otišao. Međutim, njegova zamjena je tek bila iznenađenje. Za trenera Zvezde imenovan je Dušan Alimpijević, koji je protekle sezone igrao finale KLS sa FMP-om. Priča Čovića tada je bila da Zvezda nije imala para za boljeg trenera ali i nije to baš tako. Zoran Lukić, Željko Lukajić, Vlado Vukoičić samo su neka od ne tako skupih imena koja je Zvezda mogla dovesti. Ali su se odlučili za Alimpijevića a to se pokazalo kao loše rešenje.

Što se tiče selekcije tima, tu je napravljeno mnogo grešaka. Zvezda nije bila ni imenovala trenera a već su doveli Jankovića, Jovanovića i Radičevića. Pa koji ozbiljan tim to radi ? Apsolutni niti jedan ozbiljan tim ne radi tako. Jankovića su doveli jer je bio Radonjićeva želja ranije i provjeren igrač sa te strane, dok su Jovanovića i Radičevića doveli iz dječijih razloga. Doveli su ih da ne bi završili u Partizanu. Ajde da su ta dvojica neke ekstra klase pa da se ovaj potez razumije ali radi se o prosječnim igračima koje ne dovodiš sigurno radi ovakvih razloga.

Od stranaca su stigli Feldin, Lesor i na kraju i Ročesti. Feldin je igrač kojeg nije doveo trener nego ga je doveo Nebojša Čović. Čović ga je htio nametnuti i Radonjiću ali se Feldin tada odlučio za Panatinaikos radi bolje ponude. Od početka sam znao da je Feldin promašaj. Našim klubovima neophodan je konstantan stranac a to Feldin nikada nije bio. On je spreman da da 20-30 poena kad ga krene ali nije konstantan igrač i to se dokazalo i ove sezone.

Matijas Lesor je mlad igrač kojem je ovo bila prva prava sezona. Ogromna greška Zvezde je da je Lesor bio prvi centar. On vjerovatno ni kad bude na vrhuncu, neće biti prvi centar ozbiljnih ekipa. Igrač role, koji rampom ili zakucavanjem može da promijeni tok meča. Međutim, nikako ne može biti prvi centar tima koji igra Evroligu.

Ročesti je doveden kao veliko ime i počeo je sjajno. Igrao je nevjerovatno i djelovalo je da je Zvezda pogodila sa njima. Međutm, kad je došao ključni dio sezone, Ročesti je dokazao da je igrač za male utakmice. Ni u Kupu ni u finalu ABA lige, Ročesti nije bio fakotr. Još je i davao nešto ali sve u ranim fazama mečeva. Međutim, u neizvjesnim završnicama nije imao hrabrosti niti da šutne. Sa se priča da ide u Izrael a kad se sve pogleda možda je tako i najbolje za Zvezdu.

Na sve ovo na startu sezone, dovedeni su Kešelj i Antić. Apsolutno mi nije jasno bilo zašto su dovedeni. Marko Kešelj je uzeo sjajne pare za naše uslove a nije se ni oznojio kako treba. Antić načet povredama nije odigrao ni 30% mečeva a to se znalo da će tako biti. Čak i kad je igrao, imao je početničkih grešaka. Treba reći da je i Kešelj stigao prije trenera pa je očito i on bio Čovićeva želja.

Alimpijević je iz FMP-a sa sobom poveo Apića, Lazarevića i Davidovca. Prva dvojica su kasnije vraćena u FMP a Davidovac je imao sjajnih momenata mada je ostao i on dužan u bitnim utakmicama. No mlad je pa se njemu mora tolerisati. Od prošlogodišnjeg rostera ostali su tu Dangubić, Bjelica, Dobrić i novi kapiten Lazić. Dangubića su opet mučile povrede i iako je igrao odlično ove sezone, Zvezda na njega nije mogla da računa u završnici sezone. Dobrić je pokazao da ima hrabrost da šuta kad se lomi ali je limitiran i mana mu je što ne umije da sam sebi iskreira poziciju. Što se tiče Lazića i Bjelice, oni su velika razočarenja. Lazić nikada nije bio neki napadač ali ove sezone nije mogao ni otvorene šuteve da pogodi. Odbrana je bila njegovo oružje ali je ove godine i tu bio jako loš. Bjelica je sjajno otvorio sezonu što se napada tiče ali cijele sezone se mučio u odbrani i svi su ga skoro protivnici uništavali. Pokazao je da se boji odgovornosti jer je kriminalno odigrao finalnu seriju ABA lige a morao je preuzeti odgovornost kao jedan od iskusnijih igrača Zvezde. 

Tokom sezone Zvezda je pokušala da ''ugasi požar'' sa nekim potezima. Otpustili su Radičevića a doveli Enisa, dok je kasnije došao i Omić. Omić je bio pun pogodak i u završnici ABA lige bio je najbolji igrač Zvezde. Što se Enisa tiče, njega Alimpijević nije znao koristiti. Htio je na silu od njega napraviti pleja a Enis je više bek. Ne može da kreira i da organizuje napad ali bi u paru sa Ročestijem bio veoma opasan. To je Alimpijević isuviše kasno probao pa i nije dobio ništa. Na kraju je i Enis otišao.

Što se igara tiče, Zvezda je jednolična cijele sezone. Alimpijević je išao ka tome da napravi napadačku ekipu, koja će igrati brzu košarku sa dosta šutiranja za tri poena. Međutim, Zvezda nije toliko šuterski potentna da može da igra na takav način. Druga stvar je i kvalitet radi kojeg se Zvezda ne može oslanjati na šut. Imali su neke sjajne šuterske predstave kao što je ona u Madridu, kada su dobili Real, ali su imali i očajnih kada ih je Borac skoro dobio u Kupu. Igrači koji nisu konstantni ne mogu toliko da šutiraju trojke.

Takođe, cijele sezone Zvezdina odbrana je očajna. Sama selekcija ekipe nije bila podešena za odbranu. Ročestija su svi uništavali na niskom postu, Bjelica je očajan defanzivac, Lesor je imao momenata ali i onih loših. Lazić ove sezone nije bio nikakav faktor. Kešelj nije ni igrao mnogo ali isto je očajan defanzivac. Feldin ništa specijalno isto. Dangubić i Dobrić jesu sjajni defanzivnci kao i Janković, s tim što je na neiskustvo pravio neke faulove ali mu se to mora tolerisati.

Protivnici su pik igrom uništavali Zvezdu. Izuzev Olimpijakosa u Beogradu, Zvezda nije ove sezone dobro branila pik igru protivnika uopšte. I ajde protiv jakih ekipa ali Zezdu su sve ekipe u ABA ligi uništavali pik igrom.

Napad je bio prestatičan. Često bez ideje i sve se svodilo na neka individualna rešenja. Cijele sezone Zvezda nije imala pravu ideju izuzev forsiranja trojki. To sam već naveo da nije moglo dati rezultata. Morala je Zvezda i mogla mnogo bolje ali su loše odradili selekciju ekipe. Doveli su igrače koji se ne mogu podrediti timu i htjeli su prebrzo da promjene stil tima. Radonjić je godinama gajio ratničku košarku koju je temeljio na odbrani i transformacija u šutersku ekipu nije mogla tako brzo da se odradi. 

Međutim, mene najviše iznenađuje sporost uprave Zvezde u reakcijama. Tokom sezone sam pisao mnogo puta o očajnoj odbrani, napadu bez ideje jer je sve to bilo očito. Mnogi Zvezdaši su me napadali govoreći da imam kompleks od Zvezde pa da namjerno prizivam probleme. Međutim, svako ko malo više prati košarku, mogao je da uvidi sve ove stvari. Nije Zvezda ličila na ozbiljan tim dugo a pogotovo od februara na ovamo. Ostali su bez energije a djelovalo je da čak nemaju ni volje da promjene nešto. Nakon Kupa i sramotne igre protiv Bamberga, morali su ići rezovi. Da ih je tada bilo, možda bi kraj ABA lige bio srećniji za Zvezdu. Ovako su ostali bez titule i bez Evrolige.

Sada kada su izgubili i Kup i ABA i EL za sledeću sezonu, krenuli su sa rezovima. Enis je otišao a došli su Radanov i Filip Čović. Takođe, Ročesti i Bjelica su na izlaznim vratima Zvezde. Nisu loše odluke da se timu priključe Radanov i Čović samo su te odluke došle isuviše kasno. Bolje bi za Zvezdu bilo od starta da je tu bio Čović nego da su lutali sa Radičevićem i Enisom. Sada mogu da rade rezove i pokušaju spasiti sezonu titulom u KLS, ali sve je to dosta kasno.

Najbitnije pitanje je šta će sa Alimpijevićem biti ? Definitivno on nije trener za Zvezdu. Možda je dobar trener za neki prosječan tima li je premlad, neiskusan i dosta nezreo, da bi vodio neki veliki klub. Međutim, poznavajući sujetu Nebojše Čovića, ostaće Alimpijević trener. Čović nikad u životu nije priznao grešku pa je neće priznati ni sada. Svima je jasno da je pogriješio, jasno je i njemu ali previše je ponosan da bi grešku priznao. U svemu tome najviše će trpjeti klub, koji je za kratak period došao sa dna do vrha a sad bi mogao ponovo na dno.

Foto: Moja Crvena Zvezda


22 .kolo ABA liga
Mornar 106 : 75 MZT Skopje Aerodrom
Cedevita 85 : 75 Partizan NIS
Budućnost VOLI 87 : 64 FMP
Union Olimpija 90 : 85 Zadar
Mega Bemax 99 : 87 Igokea
Crvena zvezda MTS 107 : 69 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 19 3 41
2 Budućnost VOLI 22 17 5 39
3 Cedevita 22 17 5 39
4 Mornar 22 14 8 36
5 Partizan NIS 22 11 11 33
6 Zadar 22 10 12 32
7 Union Olimpija 22 10 12 32
8 FMP 22 9 13 31
9 Mega Bemax 22 8 14 30
10 Igokea 22 7 15 29
11 Cibona 22 7 15 29
12 MZT Skopje Aerodrom 22 3 19 25