XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1954. godine

Drugi Mundobasket po redu održan je prije 65 godina. Te 1954. domaćin je bio Brazil. Takmičenje se odigralo u Rio de Žaneiru i trajalo je od 23. oktobra do 12. novembra. 

Foto: FIBA.com

Za razliku od prvog Mundobasketa, imali smo ukupno dvije ekipe više, odnosno 12 timova. Nije bilo preliminarnih faza nego smo krenuli od grupa. Ukupno četiri grupe sa po tri ekipe. 

Ovo prvenstvo karakteristično je po tome da smo prvi put imali reprezentacije iz Azije. Naime, tu su bili Filipini i Kineski Taipeh. Pored njih, imali smo Urugvaj Peru, Čile, Paragvaj i Brazil iz Južne Amerike. Kao što možete vidjeti, nije bilo Argentine koja je osvojila prvi Mundobasket. Iz Sjeverne Amerike imali smo SAD i Kanadu a iz Evrope Francusku, Jugoslaviju i Izrael.

Jugoslavija je bila u grupi C sa Francuskom i Urugvajom. Jugoslavija je u svojim redovima imala neke koji su igrali i u Argentini poput Englera i Locija dok su najbolji na ovom Mundobasketu bili Muler, Čurčić i Bjegojević. Jugoslavija je prvi meč u grupi odigrala sa Urugvajom. Taj meč Urugvaj je nakon produžetka dobio sa 55-52. Moglja ih je predvodio sa 22 poena dok je Jugoslaviju predvodio Čurčić sa 17 poena.  U drugom kolu Jugoslavija je izgubila od Francuske sa 67-60. Francuze je predvodio Benjo sa 25 a Jugoslaviju Čurčić sa 16 poena. Tim je Jugoslavija završila takmičenje u grupi. Urugvaj je završio prvi u grupi jer su sa 58-46 dobili Francuze.

Da se osvrnemo i na ostale grupe. U grupi A igrali su Brazil, Paragvaj i Filipini.Brazil je bio suveren jer su Filipine dobili 99-62 a Paragvaj sa 61-52. Filipini su dobili Paragvaj sa 64-52 pa su Brazil i Filipini prošli grupu. U grupi B Aerika je bila suverena jer su sa po 22 razlike dobili i Kanadu i Peru. Kanada je sa 68-58 dobila Peru pa su prošli dalje.  U grupi D je bila najveća neizvjesnost jer su i Kineski Taipeh, Izrael i Čile imali po pobjedu i poraz. No, Čile je imao najslabiju koš razliku i zato su ispali.

Jugoslavija je otišla u borbu za plasman od devetog do 12. mjesta. U prvoj rundi poraženi su od Čilea sa 70-62 a Jugoslaviju je predvodio Muler sa 13 poena. Potom je uslijedila i prva pobjeda na Mundobasketima u istoriji bivše države. Sav0ladana je Peru sa 86-84 nakon produžetka a Jugoslaviju je predvodio Muler sa 22 poena. U poslednjem susretu Paragvaj je dobio Jugoslaviju sa 67-62 a Bjegojević je predvodio Jugoslaviju sa 16 poena. Paragvaj je na kraju završio deveti, Čile deseti, Jugoslavija 11. a Peru 12.

Foto: Bronzana reprezentacija Filipina / GMA Network

U finalnoj grupi smo imali faktički tri tima koja su svijet za sebe. Ameriku, Brazil i Filipine niko od ostalih nije mogao dobiti. Filipini nisu bili blizu Amerike i Brazila. No, Lojzaga, Munar i drugovi su suvereno došli do skora 5-2 i bez problema osvojili bronzu. O zlatu je odlučivao susret Amerike i Brazila, koji je ujedno bio i poslednji meč na turniru. Međutim, Brazil nije imao nikakvih šansi. Amerika je slavila sa 62-41 te su tako osvojili prvu zlatnu medalju u svojoj istoriji. Domaći su se morali zadovoljiti srebrom. 

Foto: Selekcija SAD koja je uzela zlato / USA Basketball

Urugvajac Moglja je bio najbolji strijelac turnira sa 18,7 poena po susretu. On se našao i u idealnoj petorci turnira. Pored njega tu su još bili i Lojzaga iz Filipina, Amerikanac Minter te Brazilci Azevedo i Vlamir Markeš.