XS
SM
MD
LG

Ko je Salvatore Karuzo, naredni Noletov rival ?

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković, u trećem kolu Rolan Garosa odmjeriće snage protiv Salvatorea Karuza. O Talijanu se malo zna pa ćemo vas probati upoznati sa njim.

Foto: ITF

Salvatore Karuzo je rođen 1992. Omiljeni mu je udarac dvoručni bekend. Ono što je karakteristično za njega jeste da je ljevoruk.Tenis je počeo trenirati sa šest godina a profesionalac je od 2011. godine. Najbolji renking na kraju godine bio mu je u 2018. kada je bio 163. na svijetu. Trenutno je 147. igrač svijeta. Tranira ga Paolo Kanova a u karijeri je zaradio nešto više od 400 hiljada dolara. Naravno, sada će se to popraviti nakon Rolan Garosa.

Ono što je nevjerovatno za Karuza jeste činjenica da je u pitanju kvalifikant. U karijeri je do ovogodišnjeg Rolan Garosa odigrao jedan jedini meč u glavnom žrijebu Gren Slem turnira.  Iako je tada vodio 2-0 u setovima protiv Malika Žazirija, Tunižanin je napravio preokret i došao je do pobjede. Generalno, Karuzo u karijeri ima samo šest mečeva na ATP nivou i samo jednu pobjedu, naravno do Pariza.

On je klasični Čelendžer igrač mada ni tu nije pravio spektakularne rezultate. U karijeri je igrao dva finala i to oba u rodnoj Italiji. U Bieli 2013. izgubio je od Filipa Krajinovića dok je u septembru prošle godine savladao Garina i osvojio je Čelendžer u Komu. Pored toga, ima još i pet titula na Fjučersima. Svih pet osvojio je na šljaci i svih pet osvojio je u rodnoj Italiji.

Tokom karijere odigrao je ukupno 616 mečeva i ima 349 pobjeda i 267 poraza. Od toga, 58% mečeva odigrao je na šljaci koja je njegova omiljena podloga. Ostvario je 219 pobjeda i 149 poraza na šljaci. U ovoj sezoni ima 13 pobjeda i pet poraza. Međutim, samo je u Eštorilu igrao na ATP nivou do Rolan Garosa i u Eštorilu ga je izbacio Kuevas na startu. Na tri Čelendžera je igrao po četvrtfinale ove sezone.

Sve u svemu Nole ne bi smio imati problema protiv Karuza ali Talijan igra turnir života i zato zaslužuje poštovanje. Svakako, meč sa Noletom biće mu nagrada za sjajne igre u Parizu.