XS
SM
MD
LG

Djevojka iz Sokolova leti kao soko u teniske visine

Foto: WTA Tennis

Marketa Vondrušova nova je Češka uzdanica. Marketa igra sjajno ove godine i sutra će sa samo 19 godina, nastupiti u svom prvom GS polufinalu.

Marketa je rođena u Sokolovu, malom gradu u Češkoj. Imala je zapaženu juniorsku karijeru u kojoj je ostvarila 81% pobjeda računajući i singl i dubl. Bila je dva puta GS šampion u dublu i to na Rolan Garosu i na Australiji tokom 2015. godine. Takođe, bila je i u singlu prva na svijetu kod juniorki. Igra lijevom rukom a treniraju je Hrebec i Jan Henrić. Henrić je do skoro igrao tenis i bio je 59. igrač svijeta u jednom trenutku. Što se tiče njegove učenice, ona u karijeri ima jednu tituluiz tri finala u singlua ima i šest Čelendžera osvojenih.

Kada je osvojila Biel 2017. godine, postala je najmlađa teniserka još od Ane Konjuh i turnira u Notingemu 2015. godine, koja je osvojila titulu. Takođe, bila je najniže rangirana kada je stigla do finala (233. na svijetu) još od Žustin Enan i njenog prolaska u finale Australijan Opena. Pored toga, ima još finala u Istanbulu i Budimpešti ove godine ali je oba puta bila poražena.

Takođže, podjednako dobro igra i dubl. Imala je 2017. godine četvrtfinale na Vimbldonu a ove godine ona i njena partnerka Brbara Stricova, stigle su do polufinala na Australijan Openu.

Kada se govori o Vondrušovoj, treba imati na umu jednu bitnu stvar. Propustila je cijelu 2016. godinu kada je imala problema sa zglobom i djelovalo je da bi joj povrede mogle predstavljati problem. No, poslije nije bilo problema.

Djevojka iz Sokolovog bi mogla da leti kao soko u teniske visine. Već na ovogodišnjem Rolan Garosu može otići do kraja a prvo će morati savladati Johanu Kontu u polufinalu.

Kako god taj meč da se završi, pred Marketom je svijetla budućnost.