XS
SM
MD
LG

Počinje Vimbldon

Glavni favoriti Vimbldona

Sutra počinje teniski spektakl na Vimbldonu. Događaj koji se u svijetu tenisa očekuje tokom cijele godine, turnir za koji se traži i karta više, ali koji se bar jednom mora pogledati u TV programu. Najveći turnir na svijetu trajaće dvije sedmice, a Vimbldon je jedinstvena prilika gdje pored teniskog spektakla možete da uživate u tradicionalnim jagodama sa šlagom , kao i prilika da vidite kraljevsku porodicu. Treći je Gren slem u sezoni, a ujedno je jedini koji se od osnivanja, 1877. godine, igra na istoj podlozi.

Prvi teniser koji je stigao do pet titula na Vimbldonu bio je Šveđanin Bjorn Borg , a njegov rekord potom su nadmašili prvo Pit Sampras, a potom i Rodžer Federer, koji imaju po sedam osvojenih trofeja. Boris Beker je imao samo 17. godina kada je osvojio titulu, što ga čini najmlađim šampionom, ali takođe i prvim teniserom kojem je to pošlo za rukom, a da nije bio nosilac. Goran Ivanišević je prvi osvojio takmičenje kao dobitnik ’specijalne pozivnice’. Kod dama, najveća šampionka Vimbldona je legendarna Martina Navratilova, koja ima devet titula. Svi koji prate tenis znaju da je na Vimbldonu dozvoljena samo bijela oprema, a to predstavlja samo jednu u nizu tradicija na najprestižnijem turniru na svetu.

Novak Đoković i Anđelik Kerber

Posljednjih 16. godina titula odlazi u ruke Rogeru Federeru, Rafaelu Nadalu ili Novaku Đokoviću, a Endi Marej je uspio da osvojio Vimbldon 2013. godine. Posljednji igrač koji je osvojio Vimbldon, a da nije bio neko od ove, kako je zovu "legendarne" četvorke bio je Lejton Hjuit 2002. godine.

Titulu od prošle godine brani Novak Đoković kada je u finalu savladao Kevina Andersona, dok će u ženskoj konkurenciji trofej braniti Anđelik Kerber koja je bila bolja od Serene Vilijams.

Najbolji dubl par u istoriji tenisa, braća Brajan, Bob i Majk će zajedno ići u još jedan pohod na Vimbldon. Legendarna braća imaju zajedno osvojena tri Vimbldona (2006, 2011, 2013). Kada se zajedno sve sabere imaju 34. Gren slem titule, što je najviše u istoriji jednih dubl igrača.

Kod dama titulu će braniti Češke teniserke, Kirijakova i Sinakova.

 

Braća Brajan