XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1967. godine

Foto: FIBA

Peti Mundobasket održan je 1967. godine. Domaćin je bila ponovo Južna Amerika a ovaj put takmičenje se održalo u Urugvaju. Na turniru je učestvovalo ukupno 13 ekipa. Prvi fazu igralo je 12 ekipa dok je Urugvaj osigurao direktan plasman u finalnu rundu kao domaćin.

Jugoslavija je bila smještena u A grupi. Igrala je u izuzetno jakom sastavu. Bili su tu legendarni igrači poput Ive Daneua, Radivoja Koraća, Petra Skansija, Đerđe, Kreše Ćosića i ostalih. U prvom kolu Jugoslavija je savladala ekipu Meksika sa 86-73 a najefikasniji je bio Đurić sa 20 poena. U drugom kolu savladana je Italija sa 71-62 a Ražnatović je imao 18 poena. U poslednjem kolu sa Amerikancima se igrao revijalni meč jer su obje ekipe prošle dalje. Iako je Jugoslavija vodila na poluvremenu 38-34, Ameri su na kraju slavili 76-71. Rajković je u ovom meču predvodio Jugoslaviju sa 22 poena.

U grupi B igrali su Sovjetski Savez, Argentina, Peru i Japan. Sovjeti su bili nevjerovatno dominantni. Imali su 3-0 uz +116 koš razliku. Prošla dalje je i Argentina za koju je bila ključna pobjeda protiv Perua 75-65. U grupi C igrali su Brazil, Poljska, Portoriko i Paragvaj.  Brazil je prilično ubjedljivo bio prvi sa 3-0 i koš razlikom +96. Dalje je još prošla i Poljska.

U finalčnoj grupi vođena je velika borba. Poljska, Urugvaj i Argentina nisu bili dovoljno konkurentni ostalima ali je Urugvaj uspio napraviti jedno iznenađenje koje je Jugoslaviju moglo skupo koštati.

Za medalje su se borili SSSR, Jugoslavija, Brazil i Amerika. Jugoslavija je otvorila finalnu grupu pobjedom nad Poljskom 82-79 a Korać je postigao 27 poena.Potom je u sjajnom meču savladan i Brazil sa 87-84 a Daneu je imao 22 poena. Jugoslavija je potom deklasirala Argentinu 93-69 uz 27 poena Koraća. Potom je uslijedio pomenuti meč protiv Urugvaja. Jugoslavija je šokantno poražena 58-57ž. Markez je predvodio Urugvaj sa 25 poena dok je Korać bio jedini dvocifren sa deset poena u sastavu Jugoslavije.

Potom su uslijedili dueli sa Amerikancima i Sovjetima. Prvo je bio na programu duel sa Amerikancima. Ameri su vodili šest razlike na poluvremenu. Međutim, predvođena Daneuom, Jugoslavija pravi preokret i dolazi do pobjede 73-72. Daneu je inače postigao 27 poena. Budući da je Jugoslavija savladala bila i Brazil i Amerikance, duel sa Sovjetima bio je duel za titulu prvaka svijeta. Iako je Daneu briljirao protiv Sovjeta, ostatak tima mu nije dao dovoljno dobru podršku i Sovjeti su slavili sa 71-59. Polivoda ih je predvodio sa 16 poena dok je Daneu predvodio Jugoslaviju sa 23 poena.

Foto: Tim Jugoslavije / FIBA

Sovjeti su na kraju sa skorom 5-1 došli do zlata a jedini poraz doživjeli su od Amerike sa 59-58. Jugoslavija, Brazil i Amerika su imali skor 4-2. Budući da je Jugoslavija dobila i Brazil i Amere, uzela je srebro. Brazil je sa 80-73 dobio Amere pa su došli do bronze.

U idealnom timu bili su Daneu i Korać. Pored njih tu su još bili i Lopatka iz Poljske, Paulauskas iz SSSR-a te Menon iz Brazila. Ivo Daneu je na kraju bio MVP turnira dok je Lopatka bio najbolji strijelac turnira.