XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 1982. godine

Mundobasket 1982. ggodine održao se u Kolumbiji. Ukupno smo imali 13 ekipa sa šest kontinenata. Imali smo tri grupe sa po četiri tima a direktno dalje je prošla Kolumbija kao domaćin.

Foto: FIBA

U grupi A sastali su se Španija, Sjedinjene Američke Države, Kina i Panama. Španci su na kraju bili prvoplasirani. Ključna je bila njihova pobjeda protiv Amerike 109-99. Amerikanci su dobili druga dva meča te su na kraju prošli i oni dalje.

U grupi B igrali su Sovjetski Savez, Brazil, Australija i Obala Slonovače. Sovjeti u na dosta dominantan način došli do prvog mjesta. Ključni duel za drugo mjesto bio je između Australije i Brazila. Slavila je Australija sa 75-73 i to nakon produžetka.

U grupi C igrali su Jugoslavija, Kanada, Urugvaj i Čehoslovačka. Za Jugoslaviju su između ostalih igrali i Kičanović, Dalipagić, Delibašić, Radovanović, Vilfan, Knego, Aco Petrović i Zufer Avdija (otac jednog od najtalentovanijih igrača u Evropi danas, Denija Avdije). Jugoslavija je prvo salvadala Čehoslovačku sa 101-80 a Dalipagić je imao 24 poena. Potom je savladan Urugvaj sa 101-77 a Avdija je imao 24 poena. U poslednjem kolu savladana je Kanada sa 88-78 a Delibašić je imao 21 poen. Dalje iz grupe prošla je i Kanada.

Jugoslavija je porazom otvorila drugu fazu. Amerika je slavila sa 88-81. Vigins je imao 18 poena a Kićanović za Jugoslaviju 24 poena. Potom je savladana Španija sa 108-91. Kićanović je imao 26 a San Epifanio 20 poena za Špance. Uslijedio je bitan meč sa Sovjetima. Jugoslavija je vodila na poluvremenu sa 52-46 ali je u nastavku pala i SSSR je slavio sa 99-94. Miškin ih je predvodio sa 20 a Kićanović Jugoslaviju sa 28 poena.

Potom je uslijedio duel sa domaćom Kolumbijom. Jugoslavija je slavila sa 97-88. Vilfan je imao 20 poena sa jedne a Stepfens 22 sa druge strane. U poslednjem kolu druge faze Jugoslavija je savladala Australiju sa 105-91. Dalipagić je imao 27 poena za Jugoslaviju a Dejvis 26 za ''Kengure''.

Jugoslavija je na kraju otišla u borbu za bronzu a rival je bila Španija. Taj meč bio je jedan pravi revolveraški obračun i jedna od najefikasnijih i najboljih utakmica svih vremena na Mundobasketima. Jugoslavija je igrala sjajno u prvom poluvremenu i vodila je 60-47. U nastavku Španci su bili neumoljivi u napadu i uspjeli su uvesti meč u neizvjesnu završnicu. Ipak, Jugoslavija je slavila sa 119-117. Dalipagić je imao 25 poena i predvodio je tim do pobjede dok je Martin sa druge strane imao 21 poen.

U finalu su se sastali Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države. U doba ''Hladng Rata'' ove dvije zemlje nisu bile u dobrim odnosima. Ta netrpeljivost je dovela do ogromne želje i kod jednih i kod drugih da dobiju ovaj meč. Finale je bilo spektakularno a na kraju su Sovjeti slavili sa 95-94. Miškin je imao 29 poena za Sovjete dok je Amere predvodio, današnji trener Klipersa, Dok Rivers sa 24 poena.

U idealnoj petorci bili su Rivers, Kićanović, San Epifanio, Miškin i Tkačenko dok je Panamac Rolando Frejzer bio najbolji strijelac sa 24 poena po meču. On je ponio i titulu MVP-a.