XS
SM
MD
LG

Arsenal (konačno) odradio sjajan transfer period

Arsenal

Arsenal je bio dugo gidna tim koji je lutao u prelaznim rokovima. Često su bili i predmet ismijavanja. Kada je rečeno da će imati 45 miliona za pojačanja u ovom roku, djelovalo je da se ništa promijeniti neće. Međutim, iza ''Tobdžija'' je fantastičan prelazni rok.

Arsenal je dugo čekao na prvo pojačanje. Za osam miliona evra doveden je Martineli iz Brazila. Nrazilac je polivalentan igrač. Može da igra ofanzivno sve pozicije, od krila do napadača. Vjerovatno će  Arsenalu biti bekap napadač jer je Nketia pozajmljen Lidsu.. Uz to, on ima samo 18 goodina što je dodatna prednost ovog fudbalera.

 

 

Nakon njega, Arsenal je doveo i najboljeg igrača EP za igrače do 21 godine. Istini za volju Dani Sebaljojs je došao na jednogodišnju pozajmicu iz Reala bez prava otkupa. Međutim, pomoćiće mnogo u veznom redu i biti prelazno rešenje dok ekipa ne dođe do para za dugoročno rešenje.

Arsenal je doveo i Vilijama Salibu iz Sent Etijena. Međutim, odlučeno je u klubu da će ovaj defanzivac ostati još godinu u Francuskoj na pozajmici. Cijena transfera je 30ak miliona s tim što je Arsenal sad platio samo tri miliona a ostalo će platiti narednog ljeta.

Ni nakon ova tri pojačanja nije djelovalo da će ovo biti spektakularan prelazni rok. A onda pravi pravcati bum prošlog četvrtka. Arsenal je ozvaničio dovođenje Nikolasa Pepea. Mladi krilni fudbaler imao je 22 gola i 11 asistencija u dresu Lila prošle sezone. Arsenal ga je platio 80 miliona. Bolje rečeno platiće. Dali su 20 miliona u startu a ostalo će ići u ratama.

Danas se u Engleskoj završio prelazni rok. A Arsenal je i danas bio aktivan. Odlučili su da pojačaju odbranu. Doveli su lijevog beka Tirnija iz Seltika za 27 miliona a za kraj su doveli i Davida Luiza iz Čelsija za osam miliona. Sa ta dva pojačanja i odbrana je konačno postala ozbiljna. 

Kad se sve sabere i oduzme, Arsenal je odradio nestvaran posao, s obzirom na sredstva koja su imali. Nisu oni samo dovodili nego su i prodavali. Mladiog Bielika su prodali za osam miliona, kapiten Koščelni je otišao u Bordo za pet miliona. Arsenal je imao pravo preče kupovine kod Benasera ali to nisu iskoristili te su njegovim transferom zaradili pet miliona. Zaradili su milion i za Asana, koji je pojačao Partizan. Prodati su i Tompson u Brentford i Dženkinson u Notingem. Velbek je kao slobodan igrač otišao u Votford a poslednjeg dana prelaznog roka za Engleze, Arsenal je prodao Evertonu Ivobija za 45 miliona.

Da se u svemu mora napraviti neka i greška, dokazao je i Arsenal. Doduše, ta greška datira još iz prošle sezone kada nisu uspjeli produžiti ugovor Remziju. On je na kraju kao slobodan igrač otišao u Juventus. Arsenal zato nije htio dopustiti nove greške te je danas dogovoreno produženje saradnje sa Obamejangom i Lakazetom.

Definitivno je Raul Sanlehi odradio fenomenalan posao u ovm prelaznom roku zajedno sa Eduom Gašparom. Raul je bio jedno vrijeme zadužen za transfere u Barsi (doveo između ostalih i Kutinja) a Edu je bivši fudbaler Arsenala a sada sportski direktor. 

UNai Emeri sada gotovo da nema opravdanja. TOP4 odnosno plasman u Ligu Šampiona bi se mora ostvariti. Ako se to desi biće i više para za pojačanja. Ako je Raul uradio čudo u ovakvim uslovima, zamislite šta bi radio sa većim budžetom. A sa kvalitetnim veznjakom i još jednim štoperom, Arsenal ima predispozicije da se bori za titulu.

Ko zna. Možda je vrijeme da se Arsenalu vrati stari sjaj iz perioda ''Nepobjedivih''.....