XS
SM
MD
LG

Mundobasket: Francuska šokirala Amere i ostavila Srbiju bez OI

Foto: FIBA

Košarkaši Francuske priredili su veliko iznenađenje i izbacili su Ameriku u četvrtfinalu Mundobasketa, slavivši sa 89-79.

Od starta smo gledali tvrdu i neizvjesnu utakmicu. Amerikanci su vodili većim dijelom prvog perioda ali ta prednost nije prelazila +4. Na kraju je bilo 18-18 nakon prvih deset minuta. Francuska je dobro otvorila drugi period i poveli su 27-22. Serijom 7-0 Amerika prelazi u vodstvo. Imala je Francuska odgovor i serijom 9-0 dolaze do 36-29. Prednost su održavali do kraja prvog poluvremena te su na odmor otišli sa vodstvom 45-39.

Francuzi su sjajno otvorili drugo poluvrijeme. Trojkom Furnijea pod faulom, poveli su deset razlike. Međutim, Ameri se nisu predali. Poenima Mičela uspjeli su prići na dva poena zaostatka.  Poenima Smarta sa slobodnih bacanja, Ameri su poveli. Ameri su u poslednjem periodu poveli sa 72-65. Djelovalo je da je tada gotovo ali Francuzi prave seriju 17-4 i dolaze do +6. Francuzi su do kraja susreta čuvali prednost i zasluženo su prošli dalje.

Francusku je do pobjede predvodio Furnije sa 22 poena dok je Gober dodao 21. Mičel je predvodio Amere sa 29 poena.

Francuska će u polufinalu igrati protiv Argentine. Ameri će igrati protiv Srbije u razigravanju za plasman ali taj meč više nema važnost. Plasmanom Francuza u polufinale, Srbija je ostala i bez teoretskih šansi da se kroz Mundobasket plasira na OI..