XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (1)

Naredne sedmice počinje novo izdanje Evrolige. Ove sezone imaćemo 18 ekipa što je prvi put da imamo ovakav broj ekipa, u novom sistemu takmičenja. Shodno tome, odradićemo i najavu Evrolige. U šest tekstova odradićemo po tri ekipe koje će biti dio najelitnieg evropskog košarkaškog takmičenja.

Foto: Euroleague

ALBA BERLIN

Alba se vraća u Evroligu nakon par godina pauze. U sezoni 14/15 igrali su sjano i pod vodstvom Saše Obradovića, glavnog kandidata za selektora Srbije, Alba je igrala TOP16 Evrolige. Tada je još bio stari sistem takmičenja sa 24 ekipe u Evroligi.

Poslednjih godina Alba je igrala Evrokup. Prošle sezone su zaustavljeni u finalu od ekipe Valensije dok su u Njemačkoj izgubili finale od Bajerna. 

Ekipa Aita Renesesa realno je jedna od najslabijih u ovogodišnjoj Evroligi. Ekipa pravljena za Evrokup bez prevelikih transfera tokom ljeta. Okosnica ekipe je tu ali kvaliteta im fali. Ostali su tu Siva, Sikma, Gifaj, Gedraitis. Siva je neko ko je bio ponajbolji igrač prošle sezone ali se ''gasio''  najbitnijim dijelovima utakmice. Gedraitis je fenomenalan šuter. Tu je još jedan sjajan šuter, Markus Erikson. Njega se sjećamo iz Barse još ali se tu nije snašao. Vidjećemo i kakav će biti naš Stefan Peno. Izlazi iz teške povrede ali se predviđa da bi mogao biti jedan od najboljih mladih igrača.

Doveli su i Makaija Mejsona. Igrao je koledž košarku na Bejloru koji je poznat kao koledž za šutere. Recimo, tamo je igrao i Bredi Heslip koji je igrao kasnije za Igokeu i jedan je od najboljih čistih  šutera ikada u ABA ligi. Vidjećemo kako će se Mejson snaći a mogao bi biti dobar. Doveli su i Tajlera Kavanoa. On je igrao u Razvojnoj ligi za filijalu Jute. 

Sve u svemu kada se sabere i oduzme, Alba će biti na dnu Evrolige. Sve preko pet pobjeda, biće uspjeh za njih. 

ANADOLU EFES

Atamanova četa iza sebe ima sezonu iz snova. Odigrali su zaista nevjerovatno i na kraju su bili prvaci Turske te finalisti Evrolige. U ovoj sezoni imaju visoke ambicije a tim je ostao pa gotovo nepromijenjen.

Udarne igle i dalje su tu. Bekovski tandem u vidu Šejna Larkina i Vase Micića koji  je izluđivao protivnike u drugom dijelu proše sezone. Tu je i dalje i sjajni šuter Bobua, defanzivni specijalac Balbaj, iskusni Kruno Simon i Džejms Anderson. Tu je i Adrian Moerman. Zbog povrede je propustio Mundobasket ali bi trebao biti spreman za sezonu.

I dalje će pod košem dominirati tandem Danston i Paljs. Danston je već dugi niz godina u Efesu i uvijek daje sjajan doprinos u oba smjera. Plajs je popravio i šut i sada zna u serijama pogađadati trojke što prije i nije bio slučaj.

Od pojačanja stigli su igrači baš tamo gdje su im i trebali. Došli su Alek Piters i Kris Singlton. Pozicija četvorke im je bila tanka pa je Moerman u nekim mečevima igrao i po 40 minuta. Sada tu imaju Singltona a Piters može igrati i tri i četiri. Takođe, odličan je šuter za svoju poziciju. Na krilu su doveli i Tolgu Gečima iz Banvita ali je on više doveden radi domaćeg prvenstva.

Što se igre Efesa tiče, opet će to zavisiti od istih protagonista. Kada su u elementu Vasa i Larkin, prosto odbrane nema. Naravno, treba vidjeti u kakvom će stanju Vasa biti nakon porodične tragedije. Šuterski Bobua uvijek može donijeti dosta kao i Simon na rutinu i basketsko majstorstvo. Na poziciji četvorke sada imaju potrebnu širinu a na centru imaju zaista iskusan tandem. Igraće brzo i sigurno da će ih opet biti zanimljivo gledati. Prošlu sezonu će im biti jako teško ponoviti ali bih se lično iznenadio ako ne uđu u TOP8.

ARMANI MILANO

Armani opet klasična priča. Opet mnogo uloženih para, opet velika očekivanja ali i opet dosta upitnika. Mada, gledajući trenutni roster, djeluje da sada moraju napraviti neki iskorak a ovaj put imaju i fenomenalnog trenera.

Etore Mesina vratio se u evropsku klupsku košarku. Nakon što je bio pomoćnik u NBA ligi, vratio se u grad mode da pokuša Armaniju vratiti staru slavu. Okupio je respektabilan tim. Prije svega uspjeli su zadržati Nedovića, Micova, Gudaitisa, Tarževskog, Bruksa, Dela Valea, Ćinćarinija a došla su neka sjajna pojačanja poput Šelvina Meka, Ćaća Rodrigeza, Arona Vajta, Majkla Rola.

Vanjska linija zaista djeluje ubojito. Rodrigez je sa CSKA i Realom osvajao titule prvaka Evrope, Šelvin Mek je dugogodišnji NBA igrač. O našem Nemanji Nedoviću ne treba trošiti riječi. Mesina od njega očekuje mnogo i odrekao se Majka Džejmsa da bi Nedović imao više prostora. Tu ima i domaćih igrača u bekovskoj liniji poput Dela Valea, Ćinće ali i Moraskinija koji je stigao.

Na krilu jesu nešto tani. Micov je tu kao starter ali nemaju uopšte pravu bekap opciju. Ne treba čuditi ako Mesina bude vrtio petorke gdje će Rol igrati trojku. Odličan je šuter mada je malo podbacio na Mundobasketu. Što se tiče igre pod košem, tu su jači nego prošle godine. Ostao je Bruks na četiri a doveli su i Arona Vajta iz Žalgirisa. Na pet su tu Tarževski i Biliga a kad se oporavi tu je i Gudaitis.

Na papiru je ovo veoma dobar tim. Međutim, često je Armani imao dobar tim ali nije bilo hemije. Ukoliko Mesina na pavi način rasporedi uloge, mogu se boriti za TOP8. U suprotnom, biće to još jedna klasična priča sa Armanijem.