XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (6)

Foto: Euroleague

Malo po malo došli smo do samoga kraja sa najavama Evrolige. Ostala su još tri tima da vam ih predstavimo a to ćemo uraditi u ovom tekstu.

VALENSIJA

Ekipa koja je prejaka za Evrokup i ekipa koja je nedovoljno jaka za Evroligu. Takva etiketa može se dati Valensiji poslednjih godina. Prošle sezone ponovo su osvojili EK i tako došli do EL.

Većinu igrača su uspjeli sačuvati. Pod košem je ostao Crnogorac Bojan Dubljević Biće ovo njegova osma sezona u Valensiji i očekuje se da opet bude jedan od najboljih igrača u ekipi. Ostao je i Majkl Tobi. Tobi se mučio sa povredama tokom prošle sezone i djeluje kao neko ko je upitnog kvaliteta za EL nivo. Tu je i Lui Laberi, koji je imao dobrih momenata prošle sezone a sa Francuskom je osvojio bronzu na Mundobasketu.

Na krilu su zadržali igrače koi imaju iskustva. Tu je Fernando San Emeterio, koji je već na zalasku karijere i njegov zenit karijere je prošlost. Tu je i Aron Dornekamp. Radilica ali realno rečeno limitiran igrač. U vanjskoj liniji ostali su Vives, Van Rosom i Sastre. Sastre može igrati i na 2 i na 3. Van Rosom će biti zadužen za organizaciju napada a Vives će probati poenterski pomoći.

Od pojačanja, stigla su zanimljiva imena. Džordan Lojd stigao je u Valensiju a bio je na radaru Budućnosti. Vanja Marinković je stigao iz Partizana i sjajno se uklopio u tim Valensije. Na centru je stigao Ndur iz Uniksa i on bi trebao dati čvrstinu pod košem. Stigao je i Kino Kolom, koji je takođe igrao za Uniks prošle sezone a bio je i reprezentativac Španije. Na EK nivou je dobar plej ali je pitanje kako će se snaći u EL. Na centarskim pojačanjima stigao je i Brok Motum, koji može igrati i na četiri i na pet a sa Efesom je igrao finale prošle godine.

Trener je i dalje Ponsarnau. Tim je takav kakav jeste. Djeluju poprilično limitirano. Snaga će im biti dobra košarkaška publika takođe ali generalno sve to djeluje poprilično tanko. Sve preko deset pobjeda, ogroman uspjeh.

ŽALGIRIS

Žalgiris iza sebe ima dvije sjajne sezone i Jasikevičius sa njima radi sjajan posao. Sada će opet probati raditi dobre stvari. Nisu mnogo odstupali od svoje koncepcije i opet je tim stadnaradan za njih.

U vanjskoj liniji ostali su Grigonis i Volkap. Grigonis je sjajan šuter koji je i prošle sezone bio odličan. Volkap je više igrač zadatka i vjerovatno će mu takva uloga i sada biti. Na krilu su ostali Milaknis i ulanovas. Ulanovas sa svojim čudnim izbačajem i dosta skokova i Milaknis koji je dobar šuter. Na krilnom centru tu je iskusni Jankunas. Imao je problema sa povredama ali je prekaljeni rutiner.

Pojačali su se dobro. Stigao je Aleks Perez koji igra na poziciji pleja. Proteklu sezonu odigrao je u Banvitu. Iz Panate se vratio Lukas Lekavičius, koji je meni bio jedno ugodno iznenađenje Mundobasketa. Na krilu su je stigao Najdžel Hejs iz Galatasaraja a nekada je igrao i u NBA ligi. Pod košem su stigli Lendejl i Ledej. Lendejl ima sjajnu sezonu u Partizanu a bio je dobar i na Mundobasketu. Ledej je imao neke sjajne momente u Olimpijakosu i dobar je u oba smjera. Dolazi kao zamjena za Dejvisa i lako bi mogao biti idealna zamjena. 

Ima tu i mladih Litvanaca poput Venskusa, Jokubaitisa ali pitanje je koliko će dobiti prostora oni. Sve u svemu, Žalgiris će opet biti sjajan. Imaju čvrstinu, imaju i potencijala u šutu a tu je i Šaras na klupi i dalje. Boriće se za TOP8 opet i uz malo sreće mogu tamo završiti.

ZENIT

Debitant u najelitnijem takmičenju, dosta je ulagao i skoro u potpunosti je promijenio ekipu.

Gustavo Ajon pojačao je Zenit pod košem. Iskusni Meksikanac godinama je igrao sjajno za Real i predstavljaće veliko pojačanje i jednog od Lidera tima iz Sankt Peterburga u predstojećoj sezoni. Stigao je i Kolton Ajverson, koji je prije par godina bio blizu Zvezde. Igrao je i za Makabi u EL već i realno će biti dobar bekap Ajonu. 

Na krilnim pozicijama su se dosta pojačali. Stigao je Vil Tomas, nakon nekoliko dobrih sezona u Valensiji. Stigao je i Litvanac Abromaitis, koji je imao dobrih momenata u Lijetuvosu. Novo ime je i Zubkov, koji iza sebe ima sjajan nastup na Mundobasketu. U vanjskoj liniji su se takođe pjačavali. Stigao je Mateuš Ponitka, koji je na EK nivou bio konstantan a bio je dobar i na Mundobasketu. Jeste dobar šuter ali je upitnih kvaliteta za EL.

Stigao je i Aleks Renfro. Aco Bosanac je veoma iskusan i iza sebe ima nekoliko EL angažmana a prošle sezone igrao je za Partizan. Sada bi svojim iskustvom trebao pomoći novajlijama. Doveden je i Andro Albisi. On je igrao cijelu karijeru EK i vjerovatno nema iskustva za ovakav nivo takmičenja. Vidjelo se i na Mundobasketu da se ne snalazi dobro na visokom nivou. Od domaćih igrača, valja izdvojiti dolazak Khvostova, koji bi trebao biti dobar.

Na klupi je Plaza za koga vrijedi ono pravilo da niko ne igra više od 22-23 minuta. Odličan je taktičar ali tim je definitivno limitiran. Nekih desetak pobjeda, Zenitov je maksimum.