XS
SM
MD
LG

Ambicije velike a da li su ostvarive ?

Košarkaši Partizana u novu sezonu ulaze sa velikim ambicijama. Odličan trener, odličan i sastav i fenomenalna hemija koja za sada vlada u ekipi.

Foto: KK Partizan

Andrea Trinkijeri ostao je trener Partizana. Trener sa evroligaškim iskustvom oformio je timpo svom ukusu. Doveo je igrače koji imaju karakteristike koje on cijeni a tim još nije sa sigurnošću kompletiran. Za sada to jeste taj tim ali su crno-beli na tržištu i ako se ukaže dobra opcija za beka, reagovaće i dodatno se pojačati.

U vanjskoj liniji ostala su dva igrača dok su dvojica stigli, od kojih je jedan povratnik. Markus Pejdž ostao je član Partizana. Amerikanac je prošle sezone imao slabiji početak ali je nakon privikavanja na Evropu, imao dobrih momenata. Iako ga neki vide kao pleja, Pejdž najbolje djeluje kada je sa nekim u paru jer tada više ima prostora za šutiranje i nije toliko opterećen organizacijom napada.

Ostao je i Ognjen Jaramaz. Nakon što je bio pozajmljen, Jaramaza su crno-beli otkupili i sada je njihov igrač. Djeluje zaista impresivno na startu sezone i mnogo je napredovao u odnosu na prošlu sezonu. Ako zadrži kontinuitet i ako ne bude povreda koje su ga mučile, Jari bi zaista mogao imati sjajnu sezonu.

Novo ime u Partizanu je Kori Volden. Volden je prošle sezone igrao u Izraelu u dresu Hapoela iz Holona i bio je MVP izraelske lige. On ej prosječno imao 18 poena, pet asistencija uz odličnu odbranu i 41% šuta za tri poena. Trinkijeri je oduševljen sa ovim igračem koji atletski zaista izgleda veoma moćno i može zaista biti bitan šraf u ovoj sezoni. Nov ali stari igrač je Nemanja Gordić. Gorda je prije par sezona igrao za Partizan i osvojio je ABA ligu. Nakon nekoliko sezona u Budućnosti, vratio se u Partizan. Gorda je prekaljeni rutiner i rođeni šampion, koji igra sjajno one najbitnije mečeve i jednostavno uživa u takvim mečevima.

Da li će vanjska linija još da se popuni, ostaje da se vidi. Partizan je pokušavao dovesti neka zaista jaka imena. Prema informacijama od skauta koje imam, bili su zainteresovani za Džoša Adamsa, Holinsa koji je igrao sjajno u Rasti prošle sezone ali jednostavno su obojica dobili bolje ponude. Gaudlok je bio nekakva opcija ali izlazi iz povrede i Partizan nije htio rizikovati.

Na krilu je ostao Rade Zagorac. Zagorac je iza sebe imao težak period nakon Mege. Faktički godinu dana nije igrao a onda u Partizanu mnogo povreda ga je stalno sjeklo. Sada djeluje sjajno i djeluje da ima ogromno samopouzdanje. Predsezonski dio je odradio sjajno što definitivno raduje navijače Partizana. Ako bi bio na nivou iz Mege, a definitivno to može, to bi bio ogroman plus za Partizan ali dugoročno i za srpsku košarku.

Na krilu je stigao i tranac. Tu je Žanis Peiners koji dolazi nakon sezone u Darušafaki. Letonac je bio nekada najbolji strijelac letonske lige. Na neku veću scenu došao je kada je igrao za Paok. Protekle sezone odigrao je dobro pripremni period ali se u sezoni i nije najbolje snašao. Imao je dobrih momenata ali se uklopio u sivilo Darušafake. On je tip igrača kakve Trinki voli. Dobar defanzivac, dobar šuter ali prije svega veliki radnik.

Na poziciji krilnog centra imamo jednog starog igrača, jednog povratnika i jednog novog igrača. Novica Veličković i dalje je tu. Međutim, bar po pripremnom periodu djeluje da će kapiten imati veoma malu minutažu u ovoj sezoni. Povratnik u redove Partizana je Stefan Birčević. Dio priprema koje je odradio sa timom, odradio je jako dobro i trebao bi biti dobar tokom cijele sezone.

Pojačanje na poziciji krilnog centra je i Rašon Tomas. Tomas je imao problema van terena u Americi ali na terenu izgleda nestvarno dobro. Na stranu što je bio MVP ABA Super Kupa, više od statistike plijeni dominacija na oba kraja terena vidljiva golim okom. Atletski moćan, duge ruke i zato je u odbrani sjajan. Na drugom dijelu terena prosto nema načina na koji  ne može poentirati. Ako zadrži ovakav nivo igre, biće ponajbolji igrač ABA lige, ako ne i najbolji.

Nikola Janković ostao je na centarskoj poziciji. Janković djeluje dobro pod Trinkijerijem. Bilo je defanzivnih propusta u prošloj sezoni ali je imao odličnih ofanzivnih momenata i bitnih poena. Kod njega su uvijek problem bacanja mada na momente i to djeluje pristojno. Dobar je u skoku a posebno je aktivan na ofanzivnom skoku.

Iz Italije je stigao i Mouzli. Mouzli je imao nekih teških momenata van terena po dolasku u Evropu. Od smrti dvoje djece do igranja u drugoj talijanskoj ligi. Međutim, gdje god da je bio, radio je ono što zna. Bio dobar u skoku, odličan bloker i defanzivac a u napadu nije mnogo forsirao. Takvu neku ulogu imaće i u Partizanu. Pored njega od stranaca je stigao i Parahovski. Međutim, Parahovski je za sada veliko razočarenje. Ogromno iskustvo i CV iza njega ali i veoma jak ugovor u Partizanu. Tokom priprema to nije opravdao a vidjećemo da li će živnuti kada krene sezona.

Partizan odavno nije djelovao moćnije. Prava ratnička ekipa kakvu Trinkijeri voli. Odlični prije svega u defanzivi sa ogromnom količinom energije. U napadu nesebična igra a za sada i odlični procenti šuta. Činjenica jeste da Partizanu može zafaliti neki dobar šuter, ali kao što sam i rekao još uvijek su na tržištu i moguće da raguju ako bude potrebno.

Za sada sve izgleda sjajno iako je rana faza sezone. Tokom priprema padali su evroligaši poput Makabija i Fenera a na ABA Super Kupu su na dominantan način došli do troeja. Djeluje ada kada Partizan pojača defanzivnu, da im tada niko ne može parirati. E sad, za uspjeh je potrebna upravo takva odbrana ali i kontinuitet. Vrijeme će pokazati da li će biti tog kontinuiteta.

Ambicije su velike. Cilj ej titula u ABA ligi, finale Evrokupa i samim tim povratak u Evroligu. Predsjednik Ostoja Mijailović rekao je da će Partizan ima duplo veći budžet nego prošle sezone i sada sva ta ulaganja treba opravdati.

A ako se po jutru dan poznaje, biće radosti za crno-bele i nihove navijače.....


22 .kolo ABA liga
Krka 62 : 59 Petrol Olimpija
Cedevita 94 : 80 Mornar
FMP 73 : 72 Partizan NIS
Igokea 100 : 82 Zadar
Crvena zvezda MTS 100 : 76 Mega Bemax
Budućnost VOLI 91 : 82 Cibona
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Crvena zvezda MTS 22 21 1 43
2 Cedevita 22 16 6 38
3 Budućnost VOLI 22 16 6 38
4 Partizan NIS 22 14 8 36
5 FMP 22 10 12 32
6 Mega Bemax 22 10 12 32
7 Cibona 22 9 13 31
8 Igokea 22 8 14 30
9 Mornar 22 8 14 30
10 Zadar 22 7 15 29
11 Krka 22 7 15 29
12 Petrol Olimpija 22 6 16 28