XS
SM
MD
LG

Vraća li se Pape?

Safet Sušić

Robertu Prosinečkom, selektoru “A” fudbalske reprezentacije BiH, sinoć je nakon utakmice protiv Lihtenštajna u Vaduzu istekao ugovor sa Fudbalskim savezom sa sedištem u Sarajevu i kako stoje stvari neće biti produžen. To znači da će “Zmajevi” baraž utakmice za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. u martu naredne godine igrati sa novim selektorom na klupi.

Naime, iako je Izvršni odbor FS BiH u dva navrata dao podršku aktuelnom selektoru, u septembru nakon bruke u Jerevanu protiv Jermenije, a u oktobru nakon neuspeha u Atini protiv Grčke, sa ciljem da u preostale dve utakmice sa Italijanima i Lihtenštajnom što bolje pripremi ekipu za baraž susrete, prema informacijama iz Sarajeva “klima se promenila”. Sve više članova “fudbalske vlade” zagovara to da se sa Prosinečkim ne produži saradnja, odnosno da se za martovske duele, najverovatnije sa Ircima, možda Velšanima ili Mađarima, nađe novi selektor.

Koliko u ovom trenutku čelni ljudi Saveza, ophrvani velikim problemima i aferama, suočeni sa korupcijom i kriminalom koje su počeli da istražuju Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) i Tužilašstvo BiH (proteklog ponedeljka pokrenuta antikoruptivna akcija kodnog naziva “Var”), imaju rešenje za ovaj problem. Uprkos svemu, sve je izvesnije da Robert Prosinečki neće ostati na klupi “Zmajeva”.

Zanimljivo je da je nekadašnji trener Crvene zvezde i selektor Azerbejdžana bio podneo ostavku nakon poraza (2:4) u gostima protiv Jermenije, ali se po povratku u Sarajevo predomislio, nakon što je “dobio bezrezervnu podršku članova Izvršnog odbora”. Nastavio je da radi, a reprezentacija BiH je sve više i više tonula u kvalifikacijama. “Zmajevi” su, pred sinoćnu utakmicu u Lihtenštajnu bili peti na tabeli “grupe J”, plasman na Evropsko prvenstvo obezbedili su Italija i Finska,treći su Grci, a četvrti Jermeni.

Pojedini sarajevski mediji “stidljivo” su najavili odlazak popularnog Robija, a kao prvog pika da ga nasledi pominju Safeta Sušića, najuspešnijeg selektora u istoriji reprezentacije BiH, koji je jedini “Zmajeve” odveo na jedno veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Međutim, otežavajuća okolnost popularnog Papeta za povratak u gnezdo “Zmajeva” jeste činjenica da nije omiljen među igračima, prevashodno kapitena Edina Džeke i njegovog zamenika Miralema Pjanića, koji imaju jak uticaj u Savezu oko kadriranja. Taj sukob traje još od Brazila, pa je Sušić morao da ode u toku kvalifikacija za Evropski šampionat u Francuskoj 2016. godine, nakon poraza (0:3) od Izraela u gostima, a nasledio ga je Mehmed Baždarević, koji je “pao” na dva neuspeha, propuštenim EP u Francuskoj i neodlasku na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Robert Prosinečki je na klupu BiH stigao odlukom Izvršnog odbora FS BiH u decembru 2017. godine, a već sledeći mesec je debitovao na turneji po SAD. Prvi je selektor “Dejtonske zemlje” koji je imenovan na ovu poziciju na predlog Fudbalskog saveza Republike Srpske. Pored Safeta Sušića za naslednika Prosinečkog se pominje i vremešni Miroslav Ćiro Blažević (84), koji je nekada vodio “Zmajeve”, a nije isključeno da sa klupe mlade reprezentacije BiH u stručni štab seniora bude “prebačen” Vinko Marinović, koji ima sjajne rezultate sa “U-21” selekcijom BiH. Deo javnosti priziva i povratak Faruka Hadžibegića, koji se trenutno nalazi na klupi reprezentacije Crne Gore.

U narednim danima biće mnogo jasnija situacija oko selektora BiH…