XS
SM
MD
LG

Totenhem otpustio Poketina

Maurisijo Poketino od danas je bivši trener ekipe iz Londona

Maurisijo Poketino više nije trener Tottenhama, objavio je engleski klub na službenoj internetskoj stranici. Vijest je zatekla englesku fudbalsku javnost u toku reprezentativne pauze. Poketino je pet i po godina vodio Sparse i podigao ih u sam vrh engleskog fudbala.

Užasni ovosezonski rezultati koštali su Poketina posla, a na to su uticali i mnogi drugi faktori. Šef Daniel Levi je nakon jako dugo vremena odriješio kesu i doveo Poketinu nekoliko igrača, ali onda se dogodio raspad u ekipi. Totenhem je nakon 12 kola samo tri puta pobjedio, pet puta odigrao neriješeno i četiri puta izgubio. Loši rezultati su ih bacili na 14. mjesto, a u Premier ligi ne znaju za pobjedu već pet utakmica. Sve to je uticalo na njegovu smjenu, kao i jako loša atmosfera u ekipi.

Poketino je u Sparse stigao 2014. godine nakon što je napustio Sautempton. U prvoj sezoni osvojili su peto mjesto, a nakon toga je ušao u samo elitu engleskog prvenstva. Čak tri uzastopne godine bili su u prva tri, a najbolji rezultat im je bio 2017. kada su bili drugi. Naravno, najveći uspjeh kluba u njegovoj eri, ali i u istoriji Totenhema je finale Lige šampiona iz maja ove godine. U finalu su izgubili od Liverpula, a na putu do finala su pobjeđivali Mančester Siti i Ajaks. 

Čak u dva prelazna roka nisu nikoga doveli, a na ljeto je predsjednik ipak shvatio da to ne može više tako, pa su kupili Ndombelea i Sesenjona za 90 milijuna eura, a Lo Selso je stigao na posudbu. 

Kod Poketina je ponestalo strasti i najbolje riješenje bilo je razlaz. Još se ne zna ko će biti novi trener, ali sigurni smo da Poketno neće dugo tražiti novi angažman. U ovih pet godina je pokazao veliko trenersko znanje i postao jedan od najboljih trenera u svijetu.