XS
SM
MD
LG

Miomir u 2020: TOP50 realnost a da li može i do TOP20 ?

Krenuo je tiho u prošlu sezonu. Kvalifikacije Australije uspješno riješene i prvi kolo protiv nekada TOP10 tenisera Fernanda Verdaska. U tom meču, iako ga je izgubio sa 3-0, mnogo se toga dobrog moglo vidjeti u njegovoj igri. Kasnije se nastavila sezona iz snova. Četvrtfinale Mastersa u Majamiju, dobri plasmani na turnirima iz serije 250 kao i finale u Antaliji. Bio je dugo i u TOP50 ali na kraju je završio van 60 tenisera svijeta. No, ako znamo da ima samo 20 godina, možemo konstatovati da je iza Miomira Kecmanovića impresivna sezona.

Foto: ATP Tour

Ali šta sada ? Šta to Miša treba uraditi u narednoj godini ?

Ove godine se očekuje dosta od Miše. Neće biti iznenađenje ako osvoji neki turnir iz serije 250. Neće biti iznenađenje ako bude u završnicama ''petstotica'' a i neće biti iznenađenje ako napravi neki dobar rezultat na GS turnirima ili Mastersima.

Međutim, bitno je kako će tempirati formu radi branjenja bodova iz prošle sezone. Sam start sezone mu ide na ruku. Ne brani faktički ništa do tog pomenutog Mastersa u Majamiju, gdje će braniti četvrtfinale. Dosta će naravno zavisiti od toga kakve će žrijebove imati i na Australiji ali i ostalim turnirima. No, vrlo lako bi mogao imati ''žetvu bodova''. Tvrda podloga mu odgovara jer se školovao igrajući na betonu. Zato bi, ako bude zdrav treba zaista biti dobar na startu sezone.

Bitno je da osvoji što više bodova do tog Majamija. Naravno, naidelanije bi bilo da odbrani to četvrtfinale. No, ako mu to ne pođe za rukom, bitno je da gubitak bodova iz Majamija, nadoknadi na nekom turniru do Majamija. 

Nakon Majamija na red će doći šljaka. Imao je tu solidnih igara i plasmana i na jačim i na slabijim turnirima. No, djeluje nekako kao da mu šljaka najmanje odgovara. Nije to neobično jer je namjmanje na noj trenirao budući da je stasavao na Floridi. Međutim, bilo bi dobro da iskoristi iskustvo iz prošle sezone te da sada za nijansu popravi rezultate.

Nije čisti tipični server pa da na tome temelji igru. Jeste mu bitan servis ali ima dobru igru i sa osnovne linije, dobro se kreće i često donosi izuzetno inteligentna rešenja. Međutim, u svakom segmentu igre može napredovati a vrijeme radi za njega. Zato ne bi trebao imati toliki problem na šljaci kroz karijeru, kakav imaju serveri poput Iznera, Kverija i drugih.

Bilo bi dobro kada bi dobacio do nekog četvrtfinala jer je imao plasmana u osminu finala na Mastersima na šljaci. Na Rolan Garosu je igrao drugo kolo i tu će biti važno kakav će biti. Uz dobar žrijeb mogao bi dobaciti bez većih problema do trećeg kola i onda bi time popravio bodove.

Što se trave tiče, Miša neće moći braniti bodove iz Antalije jer tog turnira nema više u ATP karavanu. Međutim, sigurno po svom stilu igre ima dobre šanse na travi. Vjerovatno će igrati neki Kvins ili Istburn a potom naravno i Vimbldon. Na Vimbldonu se povrijedio pa je morao predati peru prošle godine u drugom kolu a utisak je da može dosta na travnatoj londonskoj podlozi. Bilo bi dobro da i tu popravi plasman a sigurno da može. 

Generalno što se tiče Rolan Garosa i Vimbldona, žrijeb tu će biti važan kao i igre do tada. Ukoliko bi miomir dobro počeo godinu i pravio sjajne rezultate, možda bi ogao dobaciti i do toga da bude nosioc na ovim GS turnirima a tako bi mu bilo lakše i da pravi željene rezultate. Činjenica da će mu toliki napredak otežati branjenje tog četvrtfinala iz Majamija stoji, ali uz dobre igre u kontinuitetu nije nemoguće ni da bude nosioc na GS turnirima. No kako god bilo, imaće šanse da napravi dobre rezultate.

Nakon Vimbldona slijedi sezona na betonu. Tu je Miomir imao treće kolo u Sinsiju nakon što je prošao kvalifikacije. To je turnir na kome je dobio Zvereva i prvi put ušao u TOP50. Inače igrao je u Atlanti i Vašingtonu četvrtfinala prije toga. Nije igrao Toronto dok je igrao drugo kolo na US Openu. Ovaj dio godine će opet biti šansa da poboljša rezultate. Brani neke bodove ali nije to ništa strašno. Svakako mu beton odgovara pa bi mogao imati sjajne rezultate.

Takođe, i azijska turneja i kraj sezone su šansa za bolje rezultate jer ni tu nije briljirao prošle sezone kada ga je stigao malo i umor. Već do tada bi trebao imati dobre rezultate i plasman u direktan žrijeb turnira u Pekingu, Šangaju i svakako bi tu morao biti dobar.

Olimpijske igre namjerno ranije nisam spomenuo. Mogu igrati samo četvorica iz Srbije. Ako budu svi zdravi, radi mladosti bi Miomir mogao ostati van te četvorke sada. Nole je siguran a iz ove perspektive tu bi još išli Duci Lajović, Đere i Krajinović. No vidjećemo kako će to ići.

Što se Mioira tiče, kao što ste mogli vidjeti dosta toga dobrog može napraviti. Dobar dio sezone je na tvrdoj podlozi, bezonu i travi gdje je on sjajan. Faktički ukupno ima 3-4 turnira gdje brani velike bodove. Sve to govori da bi Miomir mogao završiti i u TOP20 ako nastavi sa igrama iz prošle sezone i ako se nastavi ovako razvijati.

Bitno je naravno da ga zaobiđu povrede. No, ako bude sve kako treba, Miomir bi nam mogao mnogo radosti donijeti u 2020. godini.