XS
SM
MD
LG

Mnogo moćan Majami

Bližimo se polako polovini sezone u NBA ligi. Neki timovi su podbacili a neki su iznenadili. Jedna od ekipa koja je najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela je ekipa Majamija.

Foto: ClutchPoints

Majami je tokom ljeta odradio posao. uspjeli su dovesti Džimija Batlera. E sad, znamo kako je sa Džimijem i da tu uvijek postoji kocka kad ga dovodite. No, njegove ludosti koje je radio kroz karijeru, sigurno ne mogu proći kod Peta Rajlija koji je ključan za transfere Majamija. Čim je pristao da dođe na Floridu, očito je i Džimi odlučio da sredi glavu.

Odradili su i sjajan posao sa dovođenjem rukija. Na Draftu su izabrali Tajlera Hiroa. Hiro je fenomenalan šuter bio tokom koledž karijere a isto je nastavio raditi i u NBA ligi. Pogađa uz dobre procente a ono što je najvažnije, ne libi se preuzeti odgovornost i kad se meč lomi. Pored njega, Rajli je doveo i dva anonimusa. Bar su tako bili okarakterisani jer nisu izabrani. jedan je Kendrik Nan a drugi je Dankan Robinson. Obojica su članovi petorke i obojica igraju sjajno.

Uz Džimija i rukije, Majami ima još dosta kvalitetnih igrača. Startni centar je Majlis Lenard koji je idealan za njihovu igru. Ne forsira šut, dobar u skoku i odbrani. Tu je i Ben Adebajo koji je nevjerovatno napredovao. Popravio je šut za tri poena, sjajan i poenterski i skakački a u poslednje vrijeme sve više i asistira. Čak je imao i tripl dabl dva puta. Uz to, odličan je i defanzivac pa često ima i ukradenih lopti i blokada.

A klupa Majamija je veoma veoma iskusna. Dolaskom mladih igrača, bilo je jasno da mora doći do pomjeranja starijih. Goran Dragić ispao je tako iz petorke. Kako je reagovao ? Odlično. Želja mu je jasna. Pomoć timu i pokušaj da bude najbolji šesti igrač lige. I Vinslov je ispao iz petorke ali se isto žalio nije te je i on imao dobrih momenata. Iskustvo pod košem donosi Keli Olinik. Tu su i momci poput Silve, Džonsa i već ranije pomenutog Hiroa, koji daju sjajan doprinos.

Naravno, Majami i dalje pod ugovorom ima i Diona Veitersa. No, realno je da on više ne zaigra. Problem sa ponašanjem i neke zaista bizarne situacije, udaljile su ga od tima. Bio je i kažnjavan ali nije se odlučio promijeniti. Ako gledamo njegov igrački kvalitet, sigurno bi značio dodatno ekipi ali znajući njegovu glavu, možda i bolje što ne igra.

Da se primjetiti da Majami i nema baš neku vrhunsku timčinu. Ali kako onda izgledaju tako dobro ? Naravno, dobar dio zasluga idu na račun Peta Rajlija koji zna ''pogoditi'' sa rukijima. Ali ogromne zasluge idu i debelo potcijenjenom treneru, Eriku Spolstri.

Erik Spolstra bio je tu i u doba ''velike trojke''. Znate i sami za sve priče kako je on slušao LeBrona a ne LeBron njega. Tako su ga i osporavali konstantno i omalovažavali rezultate. Da se razumijemo, nije baš da se LeBron nije pitao, ali suludo je misliti kako je Spolstra bio statista.

Foto: Miami Herald

Koliko zna i može pokazuje ove sezone. Sa ekipom koja sigurno nije u TOP5 Istoka, on je trenutno treći. Posebno plijeni ljepota i jednostavnost u igri Majamija. Svi su podređeni timu. Imate čak mečeve gdje Batler uzme desetak šuteva ali zato napravi desetak asistencija. Hemija ekipe je fenomenalna. Ogroman broj igrača koji imaju visok košarkaški IQ (Adebajo, Dragić, Batler) i sve se to vidi na terenu.

Nije samo napad sjajan, jednostavan i produktivan. I odbrana Majamija je za svaku pohvalu. Nema igrača koji se štede u odbrani. Svi su spremni da ''rove'' u odbrani. Pod košem su posebno jaki defanzivno a i vanjska linija ima defanzivnog potencijala. naravno, Batler isto igra sjajno u odbrani što je dodatni plus. Često imate prvu zvijezdu ekipe koju odbrana ne zanima (Harden). Zato i drugi imaju želju da igraju odbranu kad vide kakvu energiju daje Džimi, koji sigurno jeste prva zvijezda ekipe.

Na svom terenu su gotovo nepobjedivi. Publika kao da im daje dodatnu snagu pa su još za klasu bolji kući. To može biti izuzetno važno za plej of. Sasvim je realno da budu u TOP4 Istoka i da imaju prednost domaćeg terena u prvoj rundi. Iskreno ne vidim načina kako da Majami ne prođe sa prednošću domaćeg terena protiv bilo koje ekipe na Istoku. Čak ni Milvokiju ne bih dao prednost. Naravno, teško će se desiti da Majami bude u prednosti u odnosu na Bakse u eventualnom meču, ali govorim hipotetski. 

Do kraja sezone ostalo je još mnogo. Međutim, Majami će biti jako opasan. U ovo prohladno vrijeme, Florida iz naše perspektive djeluje kao pravi raj radi temperature. A ima i igra Majamija veze sa rajem. Može se definitivno reći da je ono što Majami igra, raj za oči.