XS
SM
MD
LG

Vratićemo dostojanstvo i ugled

Vico Zeljkoviić

Vico Zeljković (32) je ušao u istoriju Fudbalskog saveza Republike Srpske kao njegov najmlađi predsednik u 28 godina dugoj istoriji. On je u petak, 24. januara jednoglasnom odlukom 47 prisutnih od ukupno 55 delegata imenovan za prvog čoveka entitetske “kuće fudbala” na vanrednoj izbornoj sednici Skupštine FSRS.

-Pre svega želim da se zahvalim na podršci i poverenju koje su mi delegati Skupštine ukazali, a ono je za mene dodatna obaveza da istrajemo, svi zajedno, na ovom novom putu, jer sam ja samo prvi među jednakima, u teškom vremenu koje je pred nama. Zadatak je vrlo jasan, Fudbalskom savezu Republike Srpske moramo da vratimo dostojanstvo, snagu i autoritet koje je izgubio najviše zahvaljujući onima koji su se izdizali iznad svega, stavljajući sebe u prvi plan. Prošlost je bila turbulentna i teška, iza nas su bremenite godine u kojima smo trpeli udarce i bili ponižavani na svim poljima, fudbal nam je srozan ispod svakog minimuma, dotakao dno, bez neophodne medijske podrške i afirmacije, prijatelja i istinskih fudbalofila, završio je u mračnom tunelu, daleko na margini od svih vrednih zbivanja i događaja – počeo je priču Vico Zeljković.

U decembru prošle godine na istom mestu, u banjalučkom Banskom dvoru Mile Kovačević iz Gradiške je razrešen predsedničke funkcije, a do imenovanja Zeljkovića vršilac dužnosti predsedavajućeg bio je prvi potpredsednik Dušan Marković iz Bijeljine.

-Ne bih da pričam o tome šta je bilo, rezultate prošlosti smo jasno sagledali i ušli u priču rehabilitacije fudbala Republike Srpske, a pred nama je dug vremenski period u tom oporavku koji smo zacrtali. Od svega što treba prvo da uradimo, moramo da vratimo jedinstvo u fudbalsku porodicu, da budemo kao jedan, čvrst bedem, kao što je nekada FSRS, na početku svog bitisanja, preuzeo veoma tešku ulogu da ponese sportski barjak Republike Srpske, pun entuzijazma. To nije nimalo jednostavno jer su se više od decenije stvarala dva suprostavljena tabora u kojima je najviše gubio fudbal, Savez, klubovi, pa i pojedinci koji su se svađali i bili na suprotnim stranama, a sve je išlo u prilog onima kojima je takva situacija odgovarala – posvađani i razjedinjeni FSRS nije nikakva pretnja u ostvarenju naših ciljeva – dodao je Zeljković.

Ima veliko iskustvo stečeno na funkcijama predsednika Fudbalskog kluba Borac i Područnog Fudbalskog saveza Banjaluka.

-Došlo je vreme kada moramo da podvučemo liniju ispod onoga što je bilo i okrenemo se budućnosti, a isključivo će da zavisi od nas, da li će ona biti svetla ili ćemo ostati i dalje u ropcu vlastite zamke u koju smo upali svađajući se, skrnaveći fudbalske svetinje prvenstvo i Kup, degradirajući sistem takmičenja, sujetno gledajući na fudbalsku braću. Ono što nas u budućnosti interesuje jeste puna afirmacija Fudbalskog saveza Republike Srpske, u pravom smislu te reči, a samim tim i klubova, podizanje kvaliteta igre, vraćanje interesovanja na naše stadione, publike, ali i medijska afirmacija i popularizacija putem radio prenosa, specijalnih emisija, analiza. Zalagaću se da rasteretimo klubove koliko god je to moguće, da novac koji su do sada uplaćivali u Savez na ime kotizacija i kazni ubuduće usmeravaju u razvoj omladinskog fudbala i infrastrukture. Moramo da probudimo naše fudbalske centre kao što su Trebinje, Foča, Zvornik, Istočno Sarajevo, Doboj, Brčko, Gradiška, Novi Grad, Prijedor, Teslić… vratimo ljudima veru u fudbal, da napravimo infrastrukturu s kojom ćemo da se ponosimo – jasan je Zeljković.

Mnogo je teških i zahtevnih zadataka, a Zeljković će u ovom mandatu biti predsednik do 30. septembra ove godine kada slede novi izbori za četverogodišnji mandat do 2024. godine.

-Kada obezbedimo sve neophodne uslove stići će i takmičarski rezultati. U okvirima BiH ne treba da se zadovoljavamo mrvicama, već da nastojimo da budemo dominantni, da naši klubovi vode glavnu reč u Premijer ligi BiH, da budemo jedinstveni u svim nastupima, kako takmičarskim, tako i diplomatskim, ali i pred međunarodnim faktorima iz UEFA i FIFA koji su, sagledavši realno situaciju, legalizovali ovu našu borbu koju smo mesecima vodili u interesu fudbala, klubova, igrača, mladosti… Potvrda je stigla pre neki dan u Sarajevu, na sastanku u Fudbalskom savezu BiH, čiji smo jedan od dva konstitutivna elementa. Veliki posao je uradio predsednik Komisije za propise FSRS Igor Ostojić i ovom prilikom mu odajem veliku zahvalnost.

Jedno od prioriteta je nesmetano i olakšano funkcionisanje Fudbalskog saveza Republike Srpske.

-Želja nam je da jačanjem fudbalske Republike Srpske oporavimo i fudbalsku BiH, osnažimo našu ulogu koja će biti zahtevna jer u naredne četiri godine biće na istinskom testu i iskušenju kao element koji će da rukovodi zajedničkim Savezom. Moramo da budemo i pametni i mudri, racionalni i hrabri, ali i fudbalski nastrojeni da doprinesemo pobedi našeg interesa za opštu stvar koja se zove fudbal! Republika Srpska je uvek bila rasadnik talenata, nepresušan izvor svetskih fudbalera, a da bi napravili neke nove Miloševiće, Koromane, Babiće, Ožegoviće, Marine, Misimoviće, Vranješe, Kruniće, Grujiće, Maletiće… moramo da zavrnemo rukave i radimo, ponekad i nešto žrtvujemo da nam se višestruko vrati i isplati – istakao je prvi čovek FSRS.

Vico zeljković je istakao i ovo:

-Svesni smo odgovornosti koju smo preuzeli, ali se ne plašimo izazova i daćemo sve od sebe da hrabro koračamo na putu koji je ispred nas, pun zamki i neprilika. Nalazimo se na novom početku, a svaki je neizvestan i težak, suprostavljaće nam se breme koliko mu mi to budemo dozvoljavali.

Na kraju je govorio i o partnerskim odnosima…

-U Fudbalskom savezu Federacije BiH vidimo iskrenog partnera na ovom našem putu oporavka, dok na Fudbalski savez BiH gledamo kao u prozor otvoren ka Evropi i svetu, koji Republiku Srpsku stavlja u red bitnih i nezaobilaznih fudbalskih elemenata u ovom delu našeg kontinenta i u čijim okvirima smo i međunarodno priznati u Nionu i Cirihu. Imamo bogatu fudbalsku istoriju i ponosni smo na nju, ali isto tako moramo da nastavimo da je pišemo zlatnim slovima, kako bi sutra i naša pokoljenja bila ponosna na nas kao što smo mi na sve one hrabre ljude koji su 5. septembra 1992. godine osnovali Fudbalski savez Republike Srpske. Ako ništa drugo, posle svega, dužni smo da Fudbalskom savezu Republike Srpske obezbedimo novi trijumf kao pre 28 godina kada se zakotrljala ova priča i da ga čuvamo kao nešto sveto i nezamenljivo. Ako FSRS budemo bagatelisali uništićemo i ovo malo vere i nade koji su nam preostali posle svih ovih mučnih godina – rekao je na kraju Vico Zeljković, novi predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.

 

 


Velež : Zvijezda 09
Sloga : Zrinjski
Sarajevo : Borac
Posušje : Željezničar
Široki Brijeg : Igman
GOŠK : Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 26 19 5 2 62
2 Zrinjski 26 17 4 5 55
3 Velež 26 11 10 5 43
4 Sarajevo (-3) 26 13 5 8 41
5 Posušje 26 10 8 8 38
6 Sloga 26 12 2 12 38
7 Široki Brijeg 26 9 5 12 32
8 GOŠK 26 7 7 12 28
9 Tuzla City 26 7 6 13 27
10 Željezničar 26 8 3 15 27
11 Igman 26 8 3 15 27
12 Zvijezda 09 26 5 2 19 17