XS
SM
MD
LG

Nole preokretom do osme titule i povratka na prvo mjesto!

Novak Đoković odbranio je titulu na Australijan Openu. Nakon četiri sata tenisa, Nole je savladao Tima sa 3-2.

Foto: ATP Tour

Nole je sjajno otvorio susret. Svoj servis gem dobio je bez problema. U drugom gemu, vidjeli smo prvi brejk. Imao je Tim 40-15 ali Nole nije odustajao. došao je do izjednačenja prvo. Potom je dobio sjajan poen na mreži i došao je do brejk šanse a nakon greške Tima, došao je do brejka. Nole je potvrdio brejk te je poveo sa 3-0.

I u četvrtom gemu Nole je imao šansu da zaprijeti Timu. Na 40-40 doktirao je tempo u poenu ali je loše odigrao na mreži i nije došao do brejk šanse. Tim je uspio smanjiti na 3-1 i tako doći do prvog gema. Nole je rutinski sačuvao servis za 4-1. Tim je na svom servisu imao 40-0 ali Nole je došao do izjednačenja. Ipak, nije došao do brejk prilike i Tim je sačuvao servis.

U narednom gemu prvi problemi za Novaka. Pravio je greške i bio je nervozan pa je tim forhend vinerom došao do dvije brejk lopte. Nakon nove Novakove greške, Tim pravi brejk i smanjuje na 4-3. Nakon sjajnog riterna, Nole je došao do brejk šanse u osmom gemu. Međutim, Tim sjajnim poenom na mreži spašava brejk loptu. Na kraju je sačuvao servis te je došao do 4-4.

Nole je sigurno došao do svog gema. Potom je uslijedila i odluka akda je prvi set u pitanju. Nakon greške Tima, Nole je došao do 30-40. Iako je imao otvorenu paralelu, prvu set loptu nije iskoristio. Ipak, došao je i do druge set lopte. Tim je odservirao duplu grešku te je Nole sa 6-4 dobio prvi set.

U prva dva gema drugog seta, serveri su bili sigurni. U trećem gemu Tim je imao tri puta brejk loptu. Prvu je propustio realizovati nakon greške iz bekhenda, drugu je Nole spasio sjajnim servisom dok je na trećoj Nole napravio duplu grešku i Tim je došao do brejka. 

Tim je bez problema potvrdio brejk. Pri vodstvu 3-2 za Tima, Nole je zaprijetio na servis Austrijanca. Nakon duple greške Tima, Nole je došao do brejk lopte. Ipak, Tim je vezao tri poena i poveo je sa 4-2. Nole je smanjio na 4-3 a potom je izvršio novi pritisak na Tima. Došao je do brejk lopte, Austrijanac pogriješio iz bekhenda i Nole je došao do 4-4.

No, u narednom gemu novi problemi. Dupla greška, greška u pokušaju slajsa, dovele su do dvije brejk lopte za Tima. Uz sve to, Dumusa je izigravao šerifa i dodijelio je Noletu dvije opomene u jednom gemu te je Nole ostao bez prvog servisa. Tim je to iskoristio i napravio novi brejk. Tim je potvrdio brejk a samim tim je dobio i drugi set sa 6-4.

Treći set počeo je veoma loše po Novaka. Tim je imao već u prvom gemu 30-40 ali je napravio veliku grešku na brejk lopti. Ipak, došao je do nove brejk šanse, Nole je napravio grešku i Tim je brejkom otvorio treći set. Imao je Nole brejk šansu u narednom gemu ali je Tim pogodio bekhend viner te je poveo sa 2-0.

Tu nije bio kraj problemima. U narednom gemu ponovo nervoza u igri Đokovića, što Tim koristi i dolazi do duplog brejka. Uspio ga je i potvrditi te je poveo sa 4-0. U naredna tri gema obojica su bila sigurna na servisu. Osmi gem trećeg seta bio je izuzetno dug. Nole je spasio tri set lopte. Potom je imao brejk loptu ali griješi iz riterna na drugi servis. Na to je dodao grešku iz bekhenda i forhenda i Tim je sa 6-2 dobio treći set. 

Na startu četvrtog seta obojica su bila sigurna na servisu. U trećem gemu prva brejk šansa u ovom setu. Imao ju je Tim, ali je Nole vezao tri poena i poveo sa 2-1. Potom su i jedan i drugi dobili rutinski svoje gemove pa je Nole poveo sa 3-2.

U narednom gemu Nole je pritiskao Tima ali je Austrijanac sačuvao servis. Poveo je Nole sa 4-3 a onda je krenuo završni udar Noleta u četvrtom setu. Pritisnuo je nervoznog Tima i došao do 15-40. Prvu brejk loptu Tim je spasio servis vinerom ali Nole drugu koristi i dolazi do 5-3. Potvrdio je brejk te je sa 6-3 dobio četvrti set.

U prva dva gema petog seta obojica su rutinski dobili svoje servise. U trećem gemu vidjeli smo brejk. Nole je došao do 30-40, Tim pogriješio u razmjeni i Nole je poveo sa 2-1. Naredni gem nije bio lagan. Imao je Tim 30-40 ali je napravio grešku iz forhenda. Imao je i prednost, dobru priliku da vinerom dođe do brejka ali je pogriješio iz bekhenda. Na kraju je Nole potvrdio brejk i poveo je sa 3-1.

Peti gem bio je nezgodan za Tima ali je Tim smanjio na 3-2. Nole je rutinski dobio svoj gem za 4-2. Naredni gem bio je dug. Imao je i brejk šansu Nole ali se servis vinerom Tim spasio. Na kraju je dobio gem i smanjio je na 4-3.

U narednom gemu Tim je imao 15-30. Međutim, Nole je povezao sjajne servise i uspio je povesti sa 5-3. Tim je sa nulom dobio svoj gem te je smanjio na 5-4. Tim je osvojio prvi poen u narednom gemu ali je Nole vezao četiri poena i sa 6-4 je dobio odlučujući set.

Nole je tako osvojio Australijan Open po osmi put. To mu je 17. Gren Slem u karijeri a titulom će od ponedeljka biti ponovo prvi na svijetu.