XS
SM
MD
LG

Nastavlja se prvenstvo Jermenije, Aleksandar Glišić želi titulu prvaka

Fudbalska lopta polako počinje da se kotrlja širom svijeta. Neke države su već počele sa svojim takmičenjem, a neke su zakazale svoje nastavke. Za sada, mali je broj onih koji je neodlučan ili je i definitivno prekinuo fudbalska prvenstva.

Jedna od onih liga koja kreće ovog vikenda je i prvenstvo Armenije. Ova kavkaska zemlja je zakazala nastavak svog prvenstva za ovaj vikend, te su pred nama utakmice 18. kola. Za titulu, izvjesno, boriće se Ararat-Armenia, aktuelni prvak, te Alashkert koji je prošle sezone završio kao četvroplasirani, a prethodno je osvojio tri titule prvaka. Šansu iz prikrajka vrebaju Lori, Shirak i Ararat.

Upravo za ekipu Alashkerta od ove sezone igra Aleksandar Glišić, nekadašnji fudbaler bijeljinskog Radnika koji je prije godinu i po otišao za Armeniju, te nakon pola godine u Urartu prešao u Alashkert.

U razgovoru za naš portal, Aleksandar Glišić nam govori o stanju u zemlji tokom pandemije koronavirusa, prvenstvu Armenije, a uporedio nam je i Premijer ligu sa takmičenjem gdje sada igra.

- Generalno, stanje je pod kontrolom što se tiče koronavirusa. Dva mjeseca je bio karantin i bukvalno ništa nije radilo. I ljudi se pridržavaju toga. Međutim, prethodnih dana je sve otvoreno ponovo, a onda je počeo i da sa svakim danom raste broj zaraženih, tako da ćemo vidjeti šta donosi budućnost. Za sada se to sve uspjeva držati pod kontrolom, počinje nam priču Aleksandar Glišić.

Klubovi su već odavno u trenažnom procesu, mada su tek zadnje dvije sedmice svi zajedno.

- Mi smo počeli trenirati prvo u grupama prije mjesec dana. Tako smo i trenirali dvije sedmice i poslije smo počeli svi zajedno. Sigurno da je ovo sve malo neobično, nismo nikada bili u ovakvoj situaciji. Ali, brzo smo se navikli i sada čekamo nastavak prvenstva.

A u nastavku prvenstva slijedi borba za titulu sa aktuelnim prvakom Ararat- Armenijom.

- Nastavljamo već ovog vikenda. Mislim da ćemo se mi i Ararat- Armenia boriti do samog kraja jer smatram da imamo najkvalitetnije ekipe. Mada, može se očekivati i da druge ekipe uđu u borbu za prvaka, biće zanimljivo. Ambicije Alashkerta su uvijek najviše, klub koji je bio prvak u posljednje četiri godine tri puta može imati samo najviše ambicije.

Ovaj napadač je uspio brzo da se privikne na fudbal u Armeniji i zadovoljan je svojim statusom.

- Počeo sam sezonu u Banantsu, čak i odigrao prvo kolo tamo, a onda sam prešao u Alashkert i to je mogu reći bio pun pogodak. Borimo se za titulu, igramo najljepši fudbal i brzo sam se uklopio u sve to. Ali, uvijek može bolje. Postigao sam pet pogodaka i još šest puta asistirao za polusezonu i nadam se da ću tako i nastaviti.

Za kraj, pokušao nam je Glišić uporediti Premijer ligu BiH i prvenstvo Armenije.

-Liga svake godine napreduje i svake godine je sve jača. Prošle godine je na primjer Ararat- Armenia ispala na penale od Dudelangea za ulazak u grupnu fazu Evrospke lige, Alashkert je zamalo izbacio Steauu. Tako da, liga napreduje to je sigurno. Bio je jedan mali period adaptacije, ali ima dosta igrača sa naših prostora tako da je taj period prošao dosta brzo. Najveća razlika između ove dvije lige je u terenima, u Armeniji ima 5-6 terena samo i samo četiri kluba igraju na svom stadionu, uključujući Alashkert. Ostali uglavnom igraju na terenu Akademije ili na Nacionalnom stadionu. Što se tiče kvaliteta, mislim da BiH ima više kvalitetnijih igrača koji su domaći, nego što Armenija ima svojih domaćih kvalitetnih igrača. Ovdje su više od 50% lige stranci i neograničeno ih klubovi mogu imati. Tu je jedna razlika, takođe. A što se tiče liga, mislim da i BiH ima više kvalitetnijih klubova nego što ima Armenija.Ovdje ih ima 6-7, a u BiH sigurno 9-10, zaključio je Aleksandar Glišić.

Aleksandar Glišić je osim za Radnik iz Bijeljine igrao za Crvenu zemlju, Zvijezdu iz Gradačca, Tekstilac, te Urartu, nekadšanji Banants.