XS
SM
MD
LG

Botasu pobeda, Hamilton bez postolja

Foto: F1

Velika nagrada Austrije pripala je Valteriju Botasu iz Mercedesa, drugi je Šarl Lekler iz Ferarija, a treći je debitant na postolju Lando Noris u Meklarenu.

Trka koja se predugo čekala, čak 217 dana, donijela nam je puno odustajanja. Botas je sigurno krenuo u trku, Ferstapen je bio drugi sve do 11. kruga kada mu je otkazao bolid. Ubrzo mu se van trke pridružio i Rikardo, a Botas i Hamilton su sigurno čuvali prva dva mjesta. Strol i Magnusen su trećini trke takođe morali završiti, a Mercedesovi  vozači su se takmičili ko će više puta oboriti rekord kruga. Grožan i Raikonen su ubrzo ispali iz trke, a Kimiju je otpao točak i malo je nedostajalo da zakači Fetela. Ključni trenutak trke bio je 61. krug kada je Albon krenuo da prestigne Hamiltona, došlo je do kontakta i Albon je par krugova kasnije završio trku, a Luis je kažnjen sa pet sekundi. Lekler se popeo na treće mjesto, tačnije na drugoj zbog Hamiltonove kazne, a velika borba se na kraju vodila između Norisa i Hamiltona. Ipak sa najbržim krugom je Noris je uspio da siđe ispod pet sekundi razlike i osvoji svoje prvo postolje.

Van postolja su ostali Hamilton, Sajnc, Perez, Gasli, Okon, Đovinaci i na desetom mjestu Fetel. Na istom mjestu i naredne sedmice će se voziti druga trka u novoj sezoni Formule 1.